Close

FLYG GRATIS VÄRLDEN ÖVER

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP TILL DIN DRÖMRESA

VILKET AMEX KORT ÄR MEST GYNNSAMT?

VILKET AMEX KORT ÄR MEST GYNNSAMT?

Vi tjänar flera hundratusen poäng varje år från vårt SAS Amex som vi sedan reser för, dessutom för 50% av poängpriset och kan flyga 2 personer för poängpriset av 1.

För att kunna resa gratis för poäng från sina vardagsinköp, handlar det om att använda sig av ett kreditkort. Det finns många uppsjöar av olika kreditkort från olika bolag och vilka förmåner som kommer med dem. SAS American Express kort och SAS EuroBonus Mastercard är dem bästa kreditkorten i Sverige för att kunna resa. Du kan välja mellan 28 olika flygbolag, och du kan använda dina poäng till resor över hela världen. Med SAS Amex kort kan du dessutom tjäna ihop en bonusresa varje kalenderår där du reser för 50% av poängpriset.

För att kunna resa för halva poängpriset (50%) rabatt, innebär att ni kan flyga 2 personer för poängpriset av 1, eller om du reser ensam så betalar du halva poängpriset. När man uppnår en sådan poängrabatt kan man boka en bonusresa. En bonusresa har alltid ett fast poängpris, till skillnad mot om om man bokar en ”vanlig resa för poäng” där poängpriset kan variera olika dagar och tider på dygnet beroende på efterfrågan och tillgänglighet. Eftersom att alla bonusresor har ett fast poängpris, innebär det att man redan på förhand vet hur många poäng man behöver spara ihop till sin drömresa.

Vi har ett SAS American Express kreditkort, med ett tillhörande extrakort, vilket gör att vi kan resa minst 1 gång per år, dessutom i Business Class. Genom att vi använder vårt Amex kort till alla våra vardagliga inköp, tjänar vi flera hundratusen poäng som vi sedan reser för. Om man hanterar sitt kreditkort som om det vore ett vanligt bankkort, alltså att man inte handlar för mer pengar än vad man har så finns det inga nackdelar eftersom det inte tillkommer någon ränta eller extra avgifter. Att göra sina vardagsinköp med sitt vanliga kort från banken ger inga förmåner, och storbankerna kommer inte att bjuda dig på en gratis resa världen över varje år, så varför ska man gynna storbankerna som inte ger dig något tillbaka för att du använder deras tjänster?

Vilket American Express kort eller SAS Mastercard kort ska man välja?

Många frågar och undrar över vilket kort som är mest gynnsamt att ha. Vilket kort som är mest gynnsamt är högst olika för varje person beroende på vad man vill få ut av att använda kortet. Det spelar också roll hur mycket du spenderar per år eftersom att varje kort ger olika förmåner vid olika spendering. Du behöver också fundera på om du oftast vill resa inom eller utanför Europa. Längre ned, finns en tabell där du kan se poängintjäning, årsavgift och förmåner för varje kort, så att du själv kan se vilket kort som passar dig.

Vad är skillnaden på American Express renodlade kort och SAS American Express kort?

American Express renodlade kort (Blue, Green, Gold och Platinum) är inte kopplade till EuroBonus-programmet. Med dessa kort samlar du Membership Rewards (Amex-poäng) och inte EuroBonus-poäng. Du kan heller inte resa för halva poängpriset (50% poängrabatt) en gång per år som du kan göra med SAS American Express kort (Classic, Premium och Elite). Så för oss som är bosatta i Sverige, är generellt SAS Amex korten att föredra. Såklart kan du ha stor nytta av ett renodlat Amex kort med intjäning av Membership rewards, exempelvis om du reser ofta och mycket och vill ha tillgång till exklusiva lounger, prioriterad incheckning osv. Något annat som är unikt för Amex-poängen är att de kan växlas till flera program, även hotell. Oftast är det mest fördelaktigt att flyga för poängen, men det finns undantag, t.ex. Hilton Conrad på Maldiverna, där du kan växla dina Amex-poäng till Hilton Honors-poäng. Det går att växla sina Amex-poäng till EuroBonus-poäng, men med väldigt dålig växlingsavgift (1:10). Så om du ändå satsar på att uppnå en 50% poängrabatt varje år för att kunna resa för halva poängpriser, ska du välja ett SAS Amex kort där du kan samla EuroBonus-poäng per automatik.

För dig som är helt ny inom EuroBonus, ska du bli medlem i EuroBonus-programmet först, det är helt kostnadsfritt. Sedan skaffar du ett Amex kort. För dig som är ny finns två olika kort som är bra att börja med. Inom SAS American Express korten kan du välja bland SAS Classic (med detta kort kan du endast resa för halva poängpriset inom Europa) och SAS Premium (med detta kort kan du resa för halva poängpriset världen över). Om du tänker skaffa ett American Express kort, glöm inte att ansöka genom personlig inbjudan så att du får din välkomstbonus. Kom ihåg att EuroBonus-poängen som du samlar ihop, är giltiga i 5 år från intjänandedatum, så även om du inte lyckas samla ihop till en resa första året så hinner du att samla på dig poäng – tills du har tillräckligt till en härlig resa, helt gratis (du betalar dock alltid flygskatt beroende på vilken destination du åker till och den varierar mellan ca 500 sek – 2000 sek).

KreditkortÅrsavgiftIntjäning av poäng50% poängrabatt villkorVälkomstbonus
SAS Amex Classic0 sek10 poäng per 100krEndast resor inom Europa.
Du måste spendera 100k per kalenderår
x
SAS Amex Premium1200 sek15 poäng per 100kr Du måste spendera 150k per kalenderår12 000 poäng om du handlar för 30k inom 90 dagar. Använd min inbjudan
SAS Amex Elite4800 sek20 poäng per 100 kr Du måste spendera 300k per kalenderår
(2 st 50% poängrabatt)
18 000 poäng om du handlar för 40k inom 90 dagar. Använd min inbjudan
American Express Blue Cashback420 sek i årsavgift.
Extrakort ingår
Du får 1,25 % tillbaka på allt du handlar! Insättning av återbäringen sker en gång per år. xx
American Express Green Card0 sek1 MR-poäng per krona xx
American Express Gold Card2100 sek1 MR-poäng per kronax100 000 Amex-poäng efter en spendering om 15 000 kronor under dina första 3 månader som kortmedlem. Använd min inbjudan
American Express Platinum Card6600 sek1 MR-poäng per kronax200 000 Amex-poäng efter en spendering om 20 000 kronor under dina första 3 månader som kortmedlem. Använd min inbjudan

Kan man ha nytta av ett SAS Amex kort även om man inte spenderar så mycket?

Alla poäng du samlar med ditt kort är giltiga i fem år från intjänandedatum. Skaffa dig då ett SAS Amex Classic kort (0kr) och/eller ett SAS Mastercard World kort för 395kr/år. Gör dina onlineköp på SAS onlineshopping, handla på Coop och tanka på Preem. Och om du använder något av korten ovan, kommer du att tjäna 10 poäng per 100kr på dina inköp + alla extrapoäng du får från dina onlineköp och köp hos Coop och drivmedel på Preem. Du kommer samla ihop många tusen poäng, och poängen är giltiga i 5 år, vilket gör att du kan samla på dig tills du har sparat ihop tillräckligt till en resa.

Om du endast vill resa inom Europa – ensam eller med en partner

SAS American Classic kort är helt kostnadsfritt och om du spenderar 100k varje kalenderår kan du och en vän resa för priset av 1 person, alternativt att du ensam reser för 50% av poängpriset. Du tjänar 10 poäng per 100 kr, vilket innebär att om du spenderar 100k så har du tjänat ihop 10 000 poäng. För att kunna resa tur och retur med en bonusresa i ekonomiklass inom Europa behöver du 40 000 poäng och i Business Class 60 000 poäng. Om du och din vän har varsitt Classic kort, kan ni skapa ett Point Sharing konto där poängen delas för att snabbare komma upp i tillräckligt med poäng för att kunna boka en resa.

Så här kan det exempelvis se ut

  1. År1, 2 och 3
    – Du spenderar 75k med SAS Amex classic (7500 EuroBonus-poäng)
    – Du handlar mat på coop för 10 000 coop-poäng (1000 EuroBonus-poäng)
    – Du tankat 750 liter drivmedel hos Preem (1500 EuroBonus-poäng)
    – Du gör onlineköp på SAS online shopping för 5000 sek och samlar ihop 1500 EuroBonuspoäng
  2. År 4 gör du samma sak + att du i stället spenderar 100k med SAS Amex classic (10 000 poäng + 50% poängrabat)

** din vän gör samma sak och ni öppnar också upp ett Point-sharing konto där ni samlar poäng tillsammans.

Totalt: 48 500 poäng x 2 personer = 97 000 EuroBonus-poäng. För dessa poäng kan ni (när någon av er uppnått sin 50% poängrabatt) resa tur och retur till valfritt land inom Europa för 40k i ekonomi eller för 60k i Business Class.

Om du vill resa världen över – ensam eller med en partner

Ett SAS Amex Premium är det mest förmånliga kortet i detta fall, speciellt om ni vill kunna resa utanför Europa eftersom att SAS Classic kort endast gäller inom Europa. Du tjänar 15 poäng per 100 kr, vilket innebär att om du spenderar 150k så har du tjänat ihop 44 500 poäng (inklusive 20 000 poäng i välkomstbonus om du skaffar kortet genom personlig inbjudan). För att kunna resa tur och retur med en bonusresa i ekonomiklass till exempelvis Karibien behöver du 90 000 poäng och i Business Class 165 000 poäng. Om du skaffar ett extrakort utan extra kostnad, kan du och din partner skapa ett Point Sharing konto där poängen delas för att snabbare komma upp i tillräckligt med poäng för att kunna boka en resa. Om du tänker skaffa ett American Express kort, glöm inte att ansöka genom personlig inbjudan så att du får din välkomstbonus

Om ni är flera i familjen och vill resa tillsammans eller om du och din partner vill resa 2 gånger per år för halva poängpriset

Då är det SAS Amex Elite kort mest förmånligt. Med kortet har du en högre poängintjäning – 20 poäng per 100 kronor, på samtliga köp. Med SAS Amex Elite får du också 20 000 statusgrundande poäng varje år, vilket garanterat dig minst Silvernivå & det blir lättare att uppnå eller behålla Guld- eller Diamant-nivå. När du handlat för 150 000 kr får du en resa till halva poängpriset och när du handlat för ytterligare 150 000 kr kan du boka en till resa för halva poängpriset. Det innebär att en familj på 4 personer kan boka bonusresa för halva poängpriset varje kalenderår världen över, eftersom att en 50% poängrabatt gäller för 2 personer. På rena SAS flighter har barn under 11 år 50% rabatt och på övriga flygbolag Inom Star Alliance finns ingen barnrabatt. Om du tänker skaffa ett American Express kort, glöm inte att ansöka genom personlig inbjudan så att du får din välkomstbonus

Behöver man kombinera sitt Amex med SAS Mastercard kort? Alla har vi olika köp och spenderingsmönster, vi har också olika önskemål om vad vi vill uppnå med våra insamlade EuroBonus-poäng. 

Det finns en vinning i att kombinera SAS Mastercard och SAS Amex, för att inte gå miste om poäng från ställen som inte accepterar Amex som betalningsmetod. Många som jagar poäng kombinerar de båda korten för att maxa sin poängintjäning, speciellt då SAS Mastercard korten har dubbla poängkampanjer några gånger per år. Har man dessutom ett Curve betalkort (kostnadsfritt kort) då kan man kombinera detta kort med SAS Mastercard när det är dubbla poäng-kampanj, vilket innebär att man får fler dagar med dubbla poäng i stället för 3 dagar som brukar vara standard på kampanjerna. Vill du läsa mer om Curve kort kan du göra det här.

Hitta det som fungerar bäst för dig. Vår strategi ser ut som följande: det ska vara enkelt och inte så energikrävande i vardagen. Allt ska bara flyta på. Vi fokuserar främst på att tjäna ihop till 50% poängrabatt varje år och vi använder endast Amex kort. Vi handlar så långt det är möjligt online via SAS online shoppingportal, där du tjänar poäng oavsett vilket kort du betalar med. Tidigare kombinerade vi vårt Amex med SAS Mastercard, men för oss är det mindre energikrävande med endast Amex, även om vi tjänade ihop mer poäng med båda korten. Vi har inte längre tillgång till SAS MC dubbla poängkampanjer, men eftersom vi lyckas få ihop både poängrabatten och tillräckligt med poäng till bonusresan varje år så finns det ingen vinning att jaga slattar med SAS Mastercard.  American Express blir allt mer vanligt som betalningsmetod och är det någon butik där du handlar ofta, prata med dem. Min frisör tog tidigare inte Amex, men efter att jag berättade att det var viktigt för mig och att avgiften inte är speciellt dyr längre för handlare så ordnade dem det direkt. Till och med torghandlarna som säljer jordgubbar på sommaren där vi bor har Amex som betalningsmetod. 

KreditkortÅrsavgift Intjäning av poäng Fly Premium Välkomstbonus
SAS EuroBonus Mastercard World395 sek10 poäng per 100kr. 15 poäng per 100kr i utländsk valuta. 20 poäng vid köp av flygbiljetter hos SASNej3000 poäng om du gör dina tre första köp inom 30 dagar.
SAS EuroBonus Mastercard World Premium1495 sek15 poäng per 100kr. 20 poäng på köp i utländsk valuta. 25 poäng vid köp av flygbiljetter hos SASNär du kommit upp i 100k poäng under ett kalenderår kan du resa i Business på SAS flighter under din kvaificeringsperiod10 00 poäng om du gör dina tre första köp inom 30 dagar.

SAS AMERICAN EXPRESS KORT

Med ett SAS American Express tjänar du EuroBonus Extra-poäng på allt du handlar och kan resa för 50% av poängpriset

SAS EUROBONUS MASTERCARD KORT

SAS Eurobonus World Mastercard finns i två versioner. En grundvariant och en premiumvariant, vilka ger olika förmåner & olika poäng. Dessa kort ger inte 50% av poängpriset på en resa.

Få Välkomstbonus när du ansöker om ett American Express kort

När du ansöker om kort på American Express hemsida, får du ingen välkomstbonus. Den får du endast om du blir inbjuden, vill du använda min länk vid ansökan hittar du länken nedan.

Kommentera

Close
%d bloggare gillar detta: