Close

Samla poäng från dina vardagsinköp till resor världen över

Alla kan resa i Business Class med poäng från sina vardagsinköp.

ad-image

Vilket American Express kort är bäst?

artikeln senast uppdaterad: 2022.11.03

Vilket American Express kort är bäst? Vad skiljer de olika American Express korten åt?

För att kunna resa gratis för poäng från sina vardagsinköp, handlar det om att använda sig av ett AmericanExpress kreditkort eller ett SAS EuroBonus Mastercard kort.

Om man hanterar sitt kreditkort som om det vore ett vanligt bankkort, alltså att man inte handlar för mer pengar än vad man har så finns det inga nackdelar eftersom det inte tillkommer någon ränta eller extra avgifter. Att få några ören billigare på drivmedel för att ha kredit hos någon storbank eller annat bankinstitut eller cashback på högst några tusenlappar per år är inget som intresserar mig. Att göra sina vardagsinköp med sitt vanliga kort från banken ger heller inga förmåner, och storbankerna kommer inte att bjuda dig på en gratis resa världen över varje år, så varför ska du gynna storbankerna som inte ger dig något tillbaka för att du använder deras tjänster?

Kreditkort som gynnar resande för oss i Sverige är SAS EuroBonus Mastercard kort, SAS AmericanExpress kort och renodlade AmericanExpress kort. Korten kommer med olika årsavgift och förmåner, men det är endast med SAS AmericanExpress korten som du kan samla EuroBonuspoäng och få bonusresor på 50% av poängpriset. Om du i stället väljer ett SAS Mastercard kort kan du endast få bonsrabatterade resor på SAS flyg, vilket gör att du endast kan resa till länder som SAS flyger till. Reser du ofta exempelvis till USA så är det ju förmånligt med detta kort eftersom att SAS flyger till många olika städer i USA.

Vilket American Express kort är bäst?

Vilket kreditkort ska man välja?

Vill du samla EuroBonus poäng skaffar du ett SAS AmericanExpress kort eller ett SAS Mastercard kort. Vill du i stället samla Amex-poäng (så kallade Membership rewards) så skaffar du i stället något av AmericanExpress renodlade kort (Green, Gold eller Platunim kort).

Fundera på ditt spenderings- och resemönster, välj ett kort som passar därefter. Se till dina egna behov. Alla använder sig av olika strategier och lägger ned olika mycket tid på detta. Vilket kort som är mest gynnsamt är högst olika och individuellt för varje person beroende på vad man vill få ut av sitt resande. Det spelar roll hur mycket du spenderar per år eftersom att de olika korten ger olika förmåner vid olika spendering och därav är det viktigt att du väljer ett kort som passar dig och din ekonomi. Du behöver också utgå från hur ditt resemönster ser ut, om du vill resa inom eller utanför Europa, om det är något specifikt flygbolag som är viktigt för dig att flyga med, hur ofta du önskar att resa. Eller är du inte alls intresserad av att resa för poäng utan vill ha andra slags förmåner så som tillgång till exklusiva lounger, prioriterad incheckning osv? Varje kort erbjuder som sagt olika förmåner.

Min strategi är att inte lägga ned halva min fritid utan endast se till att vi lyckas samla ihop tillräckligt med poäng för att kunna åka på en längre resa varje år i Business Class, och eftersom att vi är två personer som vill resa så passar SAS AmericanExpress kortet oss utmärkt eftersom att vi kan resa för 50% poängrabatt 1 gång per år ( flyg 2 personer för 1).

Vilket American Express kort är bäst?

SAS AmericanExpress kort & EuroBonus-programmet

Inom EuroBonus-programet kan du välja att resa mellan 28 olika flygbolag, och du kan använda dina poäng till resor över hela världen med dessa flygbolag. EuroBonuspoäng som du samlat med ditt kort är giltiga i fem år från intjänandedatum. Om du gör dina onlineköp på SAS onlineshopping (över 400 butiker), handlar din mat i en butik som accepterar AmericanExpress kort och tankar drivmedel på Preem – ja då har du kommit en lång bit på väg mot en bonusresa. Coop är dessutom samarbetspartners med EuroBonus och du kan växla dina coop-poäng till EuroBonus-poäng. På Preem får du dubbla EuroBonus-poäng om du kopplar ditt kort och tankar på bemannade stationer. Inom SAS American Express korten kan du välja bland SAS Classic, SAS premium och SAS Elite kort.

 • SAS Amex Classic kort: gratis (0kr).
 • SAS Amex Premium kort: 100 kr per mån (1200kr/år).
 • SAS Amex Elite kort: 400 kr per mån (4800 kr/år).

Med ett SAS AmericanExpress kort kan du tjäna ihop en bonusresa varje kalenderår där du reser för 50% av poängpriset (vilket är en ovärdelig förmån för att komma iväg på en lyxig resa i Business Class). 50% rabatt, innebär att ni kan flyga 2 personer för poängpriset av 1, eller om du reser ensam så betalar du halva poängpriset. När man uppnår en sådan poängrabatt kan man boka en bonusresa. En bonusresa har alltid ett fast poängpris, till skillnad mot om man bokar en ”vanlig resa för poäng” där poängpriset kan variera olika dagar och tider på dygnet beroende på efterfrågan och tillgänglighet. Eftersom att alla bonusresor har ett fast poängpris, innebär det att man redan på förhand vet hur många poäng man behöver spara ihop till sin drömresa. Du betalar dock alltid flygskatt på din bonusresa samt en serviceavgift på 450 sek. Kostad för flygskatt är beroende på vilken destination du åker till och den varierar mellan ca 500 sek – 2000 sek.

Vilket American Express kort är bäst?

AmericanExpress renodlade kort & Membership rewards (Amex-poäng)

American Express renodlade kort (Blue, Green, Gold och Platinum) är inte kopplade till EuroBonus-programmet. Med dessa kort samlar du Membership Rewards (Amex-poäng) och inte EuroBonus-poäng. För dig med ett Amex Green, Gold, Platinum har dina poäng inget utgångsdatum så länge ditt Amex-kort är aktivt. Det är en stor fördel jämfört med SAS Amex kort där man samlar EuroBonus-poäng och där poängen har en giltighet på 5 år. 

Du kan ha stor nytta av ett renodlat Amex kort med intjäning av Membership rewards, exempelvis om du reser ofta och vill ha tillgång till exklusiva lounger, prioriterad incheckning osv. Något annat som är unikt för Amex-poängen är att de kan växlas till flera program, även hotell. Oftast är det mest fördelaktigt att flyga för poängen, men det finns undantag, t.ex. Hilton Conrad på Maldiverna, där du kan växla dina Amex-poäng till Hilton Honors-poäng. Det går att växla sina Amex-poäng till EuroBonus-poäng, men med väldigt dålig växlingsavgift (1:10).

Dina Membership kan växlas till nio olika flygbolag, bland annat SAS, British Airways och Air France – KLM. Svenska Amex Membership Rewards har både Delta och Flying Blue som transferpartner, bägge ingår i SkyTeam Alliance och poängen kan används för att boka resor på alla medlemsflygbolag i alliansen. Dubai och mellanöstern är bra sweet spot för användning av dina Amex-poäng för resor från Sverige.

Växlingskurser flygbolag & hotell

 • SAS 16:1
 • British Airways 11:1
 • Qatar Airways 11:1
 • Qatar Airways 11:1
 • Thai Airways 10:1
 • Delta Air Lines 10:1
 • Finnair 11:1
 • Iberia 11:1
 • Air France – KLM 10:1
 • Hotell Marriott 10:1
 • Hotell Hilton 8:1
 • Hotell Radisson 5:1

Tabellöversikt för dem olika korten och dess förmåner

SAS American Classic kort – spendera 100k per kalenderår & res för halva poängpriset inom Europa
 • SAS Amex Classic kostar 0 kr/mån
 • 10 poäng per 100r spenderat
 • 100 000 sek x 0,10 poäng per krona = 10.000 EuroBonuspoäng

SAS American Classic kort är helt kostnadsfritt och om du spenderar 100k varje kalenderår kan du och en vän resa för priset av 1 person, alternativt att du ensam reser för 50% av poängpriset. Du tjänar 10 poäng per 100 kr, vilket innebär att om du spenderar 100k så har du tjänat ihop 10 000 poäng. För att kunna resa tur och retur med en bonusresa i ekonomiklass inom Europa behöver du 40 000 poäng och i Business Class 60 000 poäng. Om du och din vän har varsitt Classic kort, kan ni skapa ett Point Sharing konto där poängen delas för att snabbare komma upp i tillräckligt med poäng för att kunna boka en resa. För att kunna resa i SAS plus inom Norden behöver du 15 000 poäng eller 30 000 poäng om ni reser 2 personer. Vill du resa till ett land inom Europa i SAS plus behöver du 25 000 poäng, om ni reser 2 persone behöver du dock 50 000 poäng och behöver således tjäna ihop ytterligare 2500 poäng.

SAS Amex Premium kort – spendera 150k per kalenderår & res för halva poängpriset världen över, 1 gång per år
 • SAS Amex premium kostar 100 kr/mån
 • 15 poäng per 100r spenderat
 • 150 000 sek x 0,15 poäng per krona = 22500 EuroBonus-poäng

Ett SAS Amex Premium är det mest förmånliga kortet om ni vill kunna resa utanför Europa eftersom att 50% poängrabatten med SAS Classic kort endast gäller inom Europa. Du tjänar 15 poäng per 100 kr, vilket innebär att om du spenderar 150k genom att tanka bilen, betalat hyran, handlat mat och kläder osv, så har du tjänat ihop 34 500 poäng (inklusive 12 000 poäng i välkomstbonus om du skaffar kortet genom personlig inbjudan). För att kunna resa tur och retur med en bonusresa i ekonomiklass till exempelvis Karibien behöver du 90 000 poäng och i Business Class 165 000 poäng. Om du skaffar ett extrakort utan extra kostnad, kan du och din partner skapa ett Point Sharing konto där poängen delas för att snabbare komma upp i tillräckligt med poäng för att kunna boka en resa.

SAS Amex Elite – spendera 300k & res för halva poängpriset världen över, 2 ggr per år

Med SAS Amex Elite kort har du en högre poängintjäning – 20 poäng per 100 kronor, på samtliga köp. Med SAS Amex Elite får du också 20 000 statusgrundande poäng varje år, vilket garanterat dig minst Silvernivå & det blir lättare att uppnå eller behålla Guld- eller Diamant-nivå. När du handlat för 150 000 kr får du en resa till halva poängpriset och när du handlat för ytterligare 150 000 kr kan du boka en till resa för halva poängpriset. Det innebär att en familj på 4 personer kan boka bonusresa för halva poängpriset varje kalenderår världen över, eftersom att en 50% poängrabatt gäller för 2 personer. På rena SAS flighter har barn under 11 år 50% rabatt och på övriga flygbolag Inom Star Alliance finns ingen barnrabatt. Om du tänker skaffa ett American Express kort, glöm inte att ansöka genom personlig inbjudan så att du får din välkomstbonus

SAS American Express kort

Med ett SAS American Express tjänar du EuroBonus Extra-poäng på allt du handlar och kan resa för 50% av poängpriset

Membership rewards med American Express

För dig med ett Amex Green, Gold, Platinum eller Centurion kort där du samlar Amex-poäng (Membership rewards) har dina poäng inget utgångsdatum så länge ditt Amex-kort är aktivt. Det är en fördel jämfört med SAS Amex kort där man samlar EuroBonus-poäng och där poängen har en giltighet på 5 år. 

Vad kan man använda sina Membership Rewards-poäng till?

Poäng kan lösas in mot cashback och presentkort. I många webbshoppar kan du direkt välja om du vill använda poäng för ditt köp genom SafeKey. När du shoppar online eller minskar fakturan med poäng motsvarar 1 000 poäng 4,30 kr. Men det är inte dina enda inlösningsalternativ, du kan också använda dina MR-poäng för användning mot frequent flyer-biljetter eller hotellvistelser. För närvarande finns det nära två dussin reselojalitetsprogram tillgängliga.

välkomstbonus när du tecknar AmericanExpress kort med vår personliga länk.

Villkor för att få välkomstbonus

Villkor för att bjuda nytecknande av AmericanExpress kort med välkomstbonus är att det inte är tillåtet att dela en bjud in-länk via sociala medier eller på hemsidor. Skriv till oss på eurobonuspoang@gmail.com eller fyll i vårt kontaktformulär under ”kontakt” med ditt namn och att du önskar få inbjudningslänk, så skickar vi den till dig. Välkomstbonus gäller endast om du inte redan har, eller har haft, ett American Express-kort under de senaste 6 månaderna.

Ditt kort du ansöker omDin välkomstbonus
SAS Amex PremiumDu får 12.000 EuroBonus Extrapoäng i välkomstbonus efter att du spenderar 15.000 kronor under dina första 3 månader som kortmedlem.
SAS Amex EliteDu får 18.000 EuroBonus Extrapoäng i välkomstbonus efter att du spenderar 20.000 kronor under dina första 3 månader som kortmedlem.
Gold CardDu får 100.000 Amex-poäng (inte Eurobonuspoäng!) efter att du spenderar 15.000 kronor under dina första 3 månader som kortmedlem.
PlatinumDu får 200.000 Amex-poäng (inte Eurobonuspoäng!) efter att du spenderar 20.000 kronor under dina första 3 månader som kortmedlem.

Lämna ett svar

Close
%d bloggare gillar detta: