Close

FLYG GRATIS VÄRLDEN ÖVER

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP TILL DIN DRÖMRESA

VILDA DJUR ÄR INTE UNDERHÅLLNING – BLI EN DJURVÄNLIG TURIST

VILDA DJUR ÄR INTE UNDERHÅLLNING – BLI EN DJURVÄNLIG TURIST

Vill du se vilda djur på semestern? Du är inte ensam. Men visste du att vilda djur världen över plågas hela livet, bara för att underhålla turister? Tänk efter; för att ett vilt djur ska kunna komma så nära människor måste det tämjas. Det är omöjligt att göra det utan att djuret lider. Ungar tas från sin mamma när de är mycket små och blir slagna, fastkedjade och bryts ner mentalt. Dessa djur lider hela livet i fångenskap. Utbudet av varor och tjänster på ett resmål styrs till övervägande del av efterfrågan, och som turist kan du därför utnyttja din konsumentmakt för att göra skillnad. Försök att alltid undvika turistfällor med djurattraktioner om du vill vara en djurvän!

”Om du kan rida, krama eller fotograferas med ett vilt djur är risken stor att det är en plågsam attraktion.”

Tusentals vilda djur fångas i vilt tillstånd och misshandlas för att få dem att uppträda för turister

Såhär reser du djurvänligt

* Köp inte souvenirer som kommer från djur – päls, elfenben, skal, sjöhästar, sköldpaddsskal & annat.
* Avstå från underhållning och transporter som använder sig av djur
* Agera genom att dokumentera djurmisshandel och rapportera det till djurorganisationer
* Undvik upplägg där du får kramas, hålla i eller fotograferas med ett djur

Vilda djur är inte underhållning

Häst och vagn på Gili öarna

Hästarna lever i snitt bara tre år, de brännmärks och tvingas uttorkade arbeta i det varma klimatet. Jag har varit på Gili öarna två gånger och inte en enda gång har jag satt mig en vagn för att bli körd av en utmärglad häst. Vi har bevittnat hur hästar piskas medan de skakar av trötthet, uttorkning och lastens tyngd från överviktiga turister med stora resväskor. Maken, jag & barmen cyklade med tunga ryggsäckar till hotellet 5 km och det såklart hur bra som helst. Var alltid en djurvänlig turist och välj bort djurplågeri när du reser!

För att få elefanter att lyda och bära människor på ryggen bryter man ned dem genom tortyr.

Elefantungar tas vid ung ålder, kedjas fast och blir slagna. En brutal träning som skadar elefanterna för livet. Detta för att bli undergivna. Elefanterna brukar hållas fastbundna ensamma där de inte kan skapa sociala band med andra elefanter.  Det finns cirka 2 800 elefanter i fångenskap i Thailand som har genomgått den brutala träningsprocessen “the crush”. För att bryta ned elefanterna används elefantkrok – verktyg som används för att nå känsliga områden, kedjor som begränsar rörligheten och att utsatta dem för stressiga situationer

Bojkotta djurparksattraktioner

Späckhuggare och delfiner fångas in från det vilda och får sedan bo i extremt små bassänger om man jämför med deras naturliga levnadsmiljö. På Miami Seaquarium i Florida fick späckhuggaren Lolita bo i över 50 år helt ensam. Djuren far väldigt illa. Det leder till beteendeproblem och även hälsoproblem, exempelvis har delfinerna på Kolmården fått magsår. Den uppmärksammade filmen “Blackfish” har fått många att bojkotta denna typ av attraktion när dem sett hur djuren behandlas, men fortfarande så finns en efterfrågan eftersom att dem fortfarande är öppna. I Sverige är det djurparkerna som tillfredsställer människornas behov att se djur i bur, i fjol fick de svenska djurparkerna uppemot nio miljoner besök.

Att volontärarbeta med djur

Möjligheten att arbeta med exotiska djur och samtidigt få göra något gott lockar. Det är dock viktigt att vara uppmärksam i valet av resa och researrangör då det inte är ovanligt att djur exploateras i samband med volontärprojekt. Varningsklockor ska ringa om arrangören hävdar att de deltar i ett naturskyddsprogram och att djuren ska rehabiliteras för att släppas tillbaka i naturen samtidigt som du som volontär får delta i den dagliga vården av djuren – med andra ord att du får beröra djuren, kela och leka med dem. I ett seriöst naturskyddsprogram undviks fysisk kontakt med djuren så långt det bara är möjligt så att djuren inte blir vana vid människan.

Våga vägra selfies med djur

Vilda djur utnyttjas för selfies. Selfies med sengångare, kajmaner, rosa floddelfiner, anakondor, grisar på Bahamas, Tigrar i kedjor. Ni fattar. Tänk ett varv till innan du plockar upp mobiltelefonen eller betalar någon för att få ta en selfie med ett vilt djur. Tigerungar tas tidigt från sin mamma och hålls i små burar med cementgolv, ofta fastkedjade. Under flera timmar varje dag blir de klappade och bärs runt av turister för att fotograferas. Många tigrar drogas.

Regeringen i Costa Rica fördömer selfies med vilda djur. I en film från World Animal Protection visas lokala illegala skogsavverkare nära Iquitos, en peruansk stad i norra Amazonas, när de hugger ner ett 30 meter högt träd för att komma åt en sengångare att sälja för att tjäna extra pengar. Djuret trycks ner i en påse och säljs sedan på en marknad i närheten för bara 13 amerikanska dollar. Sengångare som säljs på marknaden blir exotiska husdjur eller turistunderhållning, där turister betalar för att få en selfie med dem 

Björnar är vilda djur och det går inte att tämja dem utan att plåga dem

Ofta hålls björnarna i sterila, kala inhägnader där de inte har möjlighet att bete sig naturligt. De trånga inhägnaderna gör att sjukdomar och infektioner på grund av bakterier är vanliga. Ibland tvingas björnarna att uppträda utklädda och cykla eller balansera på bollar. Björnar är vilda djur och det går inte att tämja dem utan att plåga dem.

Apor tvingas underhålla turister

Apor som uppträder tas från det vilda och misshandlas ofta till lydnad för att cykla eller dansa. De binds fast i halskedjor när de är små och dessa kan sedan växa in i skinnet, med plågsamma infektioner som följd.

Läs mer

Djurvänliga reseföretag

World Animal Protection

World Animal Protection samarbetar med den globala resebranschen och övertygar reseföretag att förbinda sig att inte erbjuda sina kunder besök på anläggningar som använder sig av vilda djur som underhållning. I Sverige har följande reseföretag tagit ställning mot all form av underhållning med vilda djur i fångenskap:

AlbatrosApolloAsien ParadisresorIndiGo TravelJambo ToursKenzan ToursKinalotsenLotus Travel, Läs & ResNaturresorOdenresorRolfs Flyg & BussSafariresor.seSwed-Asia TravelsThe Adventure Crowd (TAC)Volontärresor, Världens Resor, Winberg TravelZoom Fotoresor, ​AviFauna NaturresorFar Away AdventuresSolresor och Nazar 

Dessa företag har tagit bort grym turistunderhållning med elefanter, som elefantridning och shower:

Atlantis Resor AB, KilroySembo och Ving

Kommentera

Close
%d bloggare gillar detta: