Close

Samla poäng från dina vardagsinköp till resor världen över

Alla kan resa i Business Class med poäng från sina vardagsinköp.

ad-image

Uppgradering på flyget med EuroBonus

artikeln senast uppdaterad: 2022.11.07

Uppgradering på flyget med EuroBonus

Som EuroBonus-medlem kan du använda dina EuroBonus-poäng till att betala för en uppgradering till en högre reseklass på samtliga flygbolag som är medlemmar i Star Alliance. Din begäran om uppgradering måste göras minst 24 timmar före avgång. Om du köper en uppgradering med pengar vid gaten gäller den ursprungliga bokningsklassen för förtjänst av poäng. För att uppgradera en resa behöver den vara bokad i de service- och bokningsklasser som anges i avsnittet kvalificerade bokningsklasser. Du kan uppgradera upp till fyra personer, vare sig ni reser tillsammans eller ej. Uppgraderingar är tillgängliga med en reseklass och erbjuds i mån av tillgång. Poängpriset startar på bara 10 000 poäng per flygning.

Logga in och gå till Min EuroBonus > Uppgradera > Star Alliance

Du får ut mest värde av dina flygpoäng genom att boka resor, inte uppgraderingar. Du kommer alltid få ett bättre värde av dina poäng genom att boka en bonusresa än att lägga poängen på uppgradering. Att uppgradera är endast marginellt lägre än att boka en bonusresa rakt av, dessutom är det inte alla flygbolag som tillåter uppgraderingar för poäng på rabatterade ekonomibiljetter.

Uppgradering på flyget med EuroBonus. SAS - upgrade

När är det lönsamt att göra en uppgradering?

 • Om det inte finns bonusplatser tillgängliga i den klass man önskar att resa, då kan en köpt biljett plus uppgradering med poäng ge dig en plats som annars inte är tillgänglig för bara poäng.
 • Om du reser i jobbet och vill uppgradera till en bättre kabin. Arbetsgivaren står för den betalda biljetten, att använda poäng som är intjänade i jobbet för att uppgradera en jobbresa innebär inga krav på förmånsbeskattning.

Det finns 5 olika sätt att uppgradera din resa

1. PlusGrade: Uppgraderingar genom budgivning

Passagerare i SAS Go och Plus på betalda biljetter och bonusresor ges möjligheten att buda på en uppgradering till de högre klasserna, antingen för pengar eller poäng. Budnivåerna varierar beroende på bokningsläget på den specifika flygningen, samt vilken marknad som bokningen utgår från. Guld- och Diamantmedlemmar får automatiskt starkare bud. De lägsta buden för en uppgradering på en interkontinental resa ligger på följande nivåer:

 • Från SAS Go till SAS Plus: 15.000 poäng
 • Från SAS Plus till SAS Business: 25.000 poäng
 • Från SAS Go till SAS Business: 40.000 poäng
2. Uppgraderingar på flygplatsen

uppgradera på flygplatsen i mån av plats, antingen för poäng eller pengar. För den som har bokat sin resa nära inpå avgång och inte kunnat lägga ett bud via PlusGrade, eller för den som har fått sitt bud nekat så finns det fortfarande chanser att få sin uppgradering om man är ute i god tid på flygplatsen. Om det finns lediga platser kvar i de högre klasserna och dessa tilldelas enligt först till kvarn-principen. Priserna är oftast högre än för PlusGrade

3. När planet är överbokat

Flygpassagerare som inte dyker upp till sin flight, avbokar r i sista minuten, missar anslutningsflyg osv. För att motarbeta detta tillämpar flygbolagen överbokning, där flygbolaget säljer fler platser än vad som finns tillgängligt ombord på flygplanet. I de situationer där alla biljetterade passagerare på flygningen infinner sig på flygplatsen så behöver flygbolaget antingen söka efter frivilliga som är villiga att ta ett senare flyg, eller uppgradera passagerare till en högre klass.

4. Star Alliance Upgrade Awards

Star Alliance är den enda av de tre stora flygbolagsallianserna som erbjuder uppgraderingar med poäng från andra flygbolag. Exempelvis möjligheten att uppgradera en resa med Lufthansa med poäng från SAS EuroBonus och vice versa. Men det är mycket ovanligt att man har en ekonomibiljett som tillåter uppgraderingar. Det måste också finnas bonusplatser tillgängliga i den högre kabinen för att uppgradera vilket är ovanligt. Anledningen till att din ekonomibiljett antagligen inte kommer att uppgraderas är att endast s.k. ”fullprisbiljetter” får uppgraderas för poäng. Dessa kostar som en ordinarie Business Class-biljett, dvs. ca. 25k och uppåt beroende på destination.

5. Courtesy Upgrades

SAS erbjuder sina Diamantmedlemmar förmånen Courtesy Upgrade vilket innebär en fri uppgradering till Plus eller Business i mån av plats. Även Lufthansa, Turkish Airlines och de Amerikanska flygbolagen erbjuder bekräftade uppgraderingar till Business och First Class till medlemmarna på de högsta statusnivåerna. Turkish Airlines erbjuder sina Elite Plus medlemmar två fria uppgraderingar till Business Class per år och dessa uppgraderingar kan bekräftas i förväg så länge bokningsklass J (samma bokningsklass som används för rabatterad Business) finns tillgänglig.  Lufthansa erbjuder ett liknande upplägg till sina Senator och HON Circle medlemmar. Dessa kan användas till att uppgradera en resa inom Europa från ekonomi till Business.

Uppgradering på flyget med EuroBonus. SAS - upgrade

SAS Upgrade

Uppgradera till SAS Plus eller SAS Business. Ta chansen och lägg ett bud eller köp en uppgradering på flygplatsen. 

Uppgradera till SAS Plus eller SAS Business genom att lägga ett bud online – gå till Mina bokningar för att börja budgivningen. Du kan lägga ditt bud från och med bokningstillfället och upp till sex timmar före avgång på flygningar till USA och Asien samt upp till 25 timmar före avgång på inrikes- och europeiska flygningar. Minsta bud per resenär varierar beroende på flygning.

Så här lägger du ett bud
 1. Välj reseklass att uppgradera till, SAS Plus eller SAS Business.
 2. Välj betalsätt, antingen kreditkort eller poäng.
 3. Ange ett bud per resenär och bekräfta ditt bud.
 4. Ange dina betalningsuppgifter, granska och skicka ditt bud.

SAS granskar ditt bud och informerar dig via e-post om ditt uppgraderingsbud har accepterats eller ej, mellan 25 och 6 timmar före avgång.Om din uppgradering bekräftas kommer ditt kreditkort att debiteras/poäng att dras från ditt EuroBonus-konto och sedan får du ett uppgraderat boardingkort när du checkar in. Om du’ är en SAS EuroBonus Diamant-, Guld– eller Silver-medlem ökar prioriteten för ditt SAS Upgrade-bud, så att du har ännu större chans att få din SAS Upgrade. Om ditt bud avvisades, misslyckades eller inte accepterades behöver du inte göra något – du behåller din ursprungliga sittplats/serviceklass och du debiteras inte/inga poäng dras av från ditt EuroBonus-konto.

Uppgradera med poäng eller pengar

Du kan betala för en uppgradering med dina EuroBonus-poäng eller med ett kreditkort. Om du vinner ett bud som betalats med ett kreditkort kommer du att tjäna ytterligare Baspoäng utöver de poäng du tjänar baserat på din ursprungliga bokningsklass. Antalet intjänade poäng baseras på destination och uppgraderad reseklass. Om du har betalat budet med poäng kommer inga ytterligare EuroBonus-poäng att tjänas in för din uppgradering. Oavsett betalsätt tjänar du fortfarande poäng på din ursprungliga biljett/bokningsklass.

Uppgradering på flygplatsen

Om du inte får den uppgradering du vill ha med SAS Upgrade eller bestämde dig för en uppgradering med kort varsel kan du köpa en sista minuten-uppgradering på flygplatsen. Du kan kontrollera om en uppgradering är tillgänglig på din flygning genom att kontakta vår personal vid incheckningsdisken eller vid gaten. De kan informera dig om aktuell tillgänglighet och pris.

 • Uppgradering på flygplatsen kan erhållas om det finns lediga platser i önskad reseklass på din flygning.
 • Gäller för flygningar till/från Asien och USA
 • Du betalar din uppgradering med ett kreditkort eller med poäng. Uppgraderingar som köps vid gaten med kontanter eller poäng kommer inte att ge dig ytterligare poäng.
 • Ej valbart om du har beställt eller förbetalt en specialmåltid.
SAS Plus
 • Passera snabbt genom säkerhetskontrollen där Fast Track finns tillgängligt.
 • Kostnadsfri tillgång till SAS Lounge i mån av tillgång.
 • Bredare, mer bekväma säten med extra benutrymme till/från Asien och USA.
 • Kostnadsfri mat och dryck ombord.
 • WiFi utan avgift inom Europa/Skandinavien, i mån av tillgång.

Mer om SAS Plus

SAS Business
 • Passera snabbt genom säkerhetskontrollen där Fast Track finns tillgängligt.
 • Kostnadsfri tillgång till SAS Lounge i mån av tillgång.
 • En utsökt trerätters måltid och ett stort utbud av drycker, frukt och snacks under hela flygningen.
 • Du får högsta komfort i en stol med massagefunktion som lätt kan förvandlas till en helt plan säng.
 • Fräscha upp dig med ett kostnadsfritt comfort kit.
 • WiFi utan avgift i mån av tillgång.

Mer om SAS Business

Begränsningar

 • Resenärer som reser på gruppbokningar, rabatterade biljettpriser för resebranschen och SAS charterresor kan inte ansöka om eller köpa uppgraderingar.
 • Resenärer med husdjur i kabinen kan inte ansöka om eller köpa uppgraderingar till SAS Business.
 • Bagagetilldelningen på den ursprungliga biljetten gäller även om du blir uppgraderad. Detta gäller för alla resenärer, inklusive EuroBonus-medlemmar.
 • Du tjänar inte in några EuroBonus-poäng om du har betalat din uppgradering med poäng.
 • Om du får en uppgradering får du ingen ersättning för tidigare inköpta tilläggstjänster.
 • Om du är incheckad när din uppgradering bekräftas avbryts uppgraderingen om du avbryter incheckningen. Uppgraderingen blir då icke-återbetalningsbar.

Mer utförlig information finns i SAS regler & villkor

Uppgradering på flyget. Star Alliance upgrade

Star Alliance Upgrade

Som EuroBonus-medlem kan du använda dina EuroBonus-poäng till att betala för en uppgradering till en högre reseklass på samtliga flygbolag som är medlemmar i Star Alliance. Din begäran om uppgradering måste göras minst 24 timmar före avgång. Om du köper en uppgradering med pengar vid gaten gäller den ursprungliga bokningsklassen för förtjänst av poäng.

ör att uppgradera en resa behöver den vara bokad i de service- och bokningsklasser som anges i avsnittet kvalificerade bokningsklasser. Du kan uppgradera upp till fyra personer, vare sig ni reser tillsammans eller ej. Uppgraderingar är tillgängliga med en reseklass och erbjuds i mån av tillgång. Poängpriset startar på bara 10 000 poäng per flygning.

Logga in och gå till Min EuroBonus > Uppgradera > Star Alliance

Priser för uppgraderingar
 • Uppgradering med Star Alliance på flygningar med SAS till/från Asien och USA och endast tillgänglig från SAS Plus till SAS Business.
 • Priserna för en uppgradering är beroende på rutt, bokningsklass och flygningens varaktighet.
 • Uppgradering med Star Alliance kan bokas på de flesta flygningar.
Kvalificerade bokningsklasser
 • Star Alliance-bonusuppgraderingar baseras på sträckor. Den ursprungliga bokade klassen gäller som grund för intjänade poäng, oavsett uppgraderingar. Kostnadsfritt reseuppehåll ej tillåtet. Alla uppgraderingar sker beroende på tillgång.
 • Berättigade bokningsklasser är beroende på flygbolag och reseklass.
Regler & villkor

Här sammanfattas reglerna för när du uppgraderar med Star Alliance. Mer information

Chatflights guide till uppgraderingar på flyget

På Chatflights finns inte enbart tjänsten att få hjälp med att boka bonusresor, utan där hittar du också mycket annan användbar information i deras inlägg gällande resor, flyg och lojalitetsprogram.

Lämna ett svar

Close
%d bloggare gillar detta: