Close

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP

ANVÄND DINA POÄNG TILL BONUSRESOR VÄRLDEN ÖVER

FÖRSENADE & INSTÄLLDA FLYG MED EUROBONUS

Förbered resan online

Kontrollera alltid med ditt flygbolag och IATA Travel center när du planerar din resa och om det uppstår ändringar i redan bokad resa. Ta reda på vilka inresekrav och restriktioner som gäller på ditt nästa resmål – innan du bokar. På så sätt är du är förberedd och kan planera allt för din resa i god tid. På SAS hemsida finns ett smidigt verktyg. Fyll bara i formuläret och få svar direkt.

Säkerhetskontroll Stockholm Arlanda

När du reser från terminal 5 är det möjligt att använda säkerhetskontrollen på både terminal 5 och 4, men observera:

 • Om du inte har checkat in online måste incheckningen göras på Terminal 5
 • Om du reser med bagage måste det levereras till terminal 5
 • Vid incheckning och bagage levererat vid terminal 5 / inget bagage har du möjlighet att använda säkerhetskontrollen på både terminal 5 och 4.
man wearing gray blazer

Längre väntetid än vanligt vid försenad bagageuppdatering och leverans

Stora flygplatser i Europa som London, Amsterdam, Frankfurt, München, Dublin, Lissabon, Kastrup/Köpenhamn och Arlanda/Stockholm rapporterar om stora bagageleveransförseningar på grund av personalbrist i sommar. Detta drabbar även SAS kunder och leveransen kan i vissa fall ta veckor. Du kan spåra ditt bagage via World Tracers webbplats. Du behöver ditt Property Irregularity Report (PIR)-nummer som du får när du rapporterar ditt förlorade bagage (ex. OSLSK12345). Om du ännu inte har rapporterat ditt bagage som försenat vid din ankomstdestination, använd vårt självbetjäningsbagageverktyg – https://bags.flysas.com/

ÅTERBETALNINGAR

SAS mål är att hantera alla återbetalningar inom 7 dagar. På grund av denna extrema situation kan det ta längre tid. Om ditt flyg ställs in har du rätt till full återbetalning av din biljett. Gå till Mina bokningar för att begära en återbetalning. Om du fått en återbetalningsbekräftelse har vi tagit emot din begäran om återbetalning och den ställs i kö för hantering. kontakta SAS Kundtjänst.

Vad sker om flyget är försenat och man missar connecting flight? 

Det är skillnad på ”no show” och ”missed connection”. När en resa är påbörjad finns det en ”duty of care” att få hem passagerare. Vid dessa tillfällen kan (!!) SAS och övriga Star Alliance flygbolag konvertera platser till award så länge det finns tillgång. Det är många som bekräftat att detta har skett. Men som vanligt kan det säkert variera med vem man pratar med budskapet är att det är möjligt att göra så.

Försening

Ha koll på exakt vad förseningen blir (ankomsttid räknas som när flygplansdörren öppnas). Blir den under 4h så är det 300 EUR som gäller, men blir det längre än 4h så är det 600 EUR. Inställd flygning till/från EU ger möjlighet till ersättning om den inställda flygningen kan anses vara ”flygbolagets fel”. Väder är exempelvis inte flygbolagets ansvar. Läs på om EU 261/2004. Du kan begär ett “delay certficate” (SAS – Claim Form) så får du exakt orsak till förseningen samt vilka tider du skulle landa och när du faktiskt landa. Sedan claimar du direkt till SAS (SAS – Claim Form)

Flygbolaget avbokar din bonusresa eller cancellerar hela eller delar av bonusresan

Om man har bokat en poängresa gäller samma regler som vid en ”betalande” biljett, dvs att man ska bli ombokad till en annan flight i samma resklass även om det är med annat bolag. Detta gäller dock enart med bokningar hos SAS, men inte med andra Star Alliance flygbolag. Undantaget är om du inte redan har påbörjat din resa. SAS har endast möjlighet att boka om till andra SAS flighter med awards tillgängliga. Om du har en bonusresa med ett annat bolag i Star Alliance, är det utförande flygbolag som ställt in/avbokat som är skyldiga att lösa en ny biljett.

Om du har en bonusresa hos något flygbolag inom A* (Star Alliance) och din resa blir avbokad finns det en disclaimer längst ned på sas.se där du bokar dina Star Alliance resor. Där står det att SAS friskriver sig ansvar för de fall att A-partner avbokar resan / ställer in flight. Ifall då det aktuella flygbolaget inte automatiskt bokar om biljetten garanterar inte SAS att ombokning är möjlig då det förutsätter att bonusplatser finns tillgängliga. Du har rätt att bli ombokad utan avgift men det krävaer att det finns award-biljetter tillgängliga på de sträckor du vill åka.

Om det endast är SAS flight som ställts in är det alltså SAS skyldighet att boka om dig på ny flight. När det är 14 dagar till avgång kan SAS enligt sina påhittade regler boka om till andra star alliance. Om du får info om inställd flight 29 dagar innan avresa kan du vänta de 15 dagar du har på dig att acceptera ändringen och då vara på 14 dagars gränsen. SAS har en egen påhittad regel att de bara bokar om 14 dagar innan till andra bolag. Om du fick ändringen nu har du 15 dagar på dig och då kan du vänta in 14 dagars fönstret för att bli ombokas. SAS har inget stöd i regelverk för detta, men du kommer inte få kundtjänst att bryta mot denna regel. Pratar du med rätt person skulle dem eventuellt kunna boka in dig på vanlig revenue om det inte finns några tillgängliga bonusplatser, men det kan krävas många samtal att få en sådan agent. Om annat flygbolag inom Star Alliance ställer in din bonusresa är det detta flygbolag som är skyldiga att boka om dig. Detta framgår i EU261/2004 och SAS har en liten text om det på hemsidan också. Det är här det blir väldigt problematiskt när bokningen är gjord av bolag x men flighter utförs av bolag y.

Det är alltid flygbolaget som ställer in som är skyldiga att boka om

Det är alltid flygbolaget som ställer in som är skyldiga att boka om. Om du har en flight med något annat flygbolag inom Star Alliance kommer dem med största sannolikhet inte röra din biljett då den är utsåld av sas. Det är här man hamnar i kläm som resenär, det blir lite som resebyråbokning när du bokar med sas men ska flyga med xxx. EU261/2004 är dock väldigt tydliga med att det är utförande bolag som är skyldiga att lösa detta. (Läs tråden på businessclass forum & kolla post #5243 i tråden – Där finns ett avgörande från ARN som klargör att ombokningsskyldigheten även gäller till andra flygbolag samt ett svenskt hovrättsavgörande som säger samma sak. Upplys även Swiss om att EU-förordningens bestämmelser om ombokning vid inställda flyg även gäller bonusbiljetter och att skyldigheten att boka om alltid ligger hos det flygbolag som ställt in sitt flyg, inte hos det flygbolag som utfärdat (“bokat”) biljetten.

Många blir väldigt upprörda över detta, speciellt då det kräver tid och ansträngning att hitta nya platser för det datumet man planerat att komma iväg på att göra bokningar och avbokningar på resmålet m.m. Helt rimligt med tanke på att man ofta är ute i väldigt god tid att att hitta sina award i Business Class. Att helt strypa platstillgång är inte positivt för flygbolagen eftersom de då bygger upp en ökande skuld i innestående poäng gentemot poängsamlarna. Är man trevlig och saklig tillbaka mot agenterna brukar det mesta lösa sig, även om du måste nedgraderat till ekonomi för att det inte finns några lediga platser i högre kabinklass, kommer du ändå förhoppningsvis till ditt resmål, utan kontanta medel. Det är ju tyvärr ganska uppenbart att flygbolagen inte hanterar bonusresor på samma sätt som revenue. Men en strid kring varje cancelerad resa och kräva förändring för detta, kan leda till försämringar i kostnad och flexibilitet för oss EuroBonus samlare. Försök att se en bonusresa som just en bonus. Biljetterna är väldigt väldigt flexibla (100% återbetalningsbara fram t.o.m. 24h innan avresa). Oftast är dom också i stort sätt gratis, lite beroende på hur man valt att tjäna in poängen. Boka alltid enbart 100% avboknkngsbara hotell, så slipper du på så sätt all oro. Relativt ofta kan man bjuda in vänner till AmericanExpress med extra välkomstbonus. Dessa poäng genererar mycket poäng på kort tid. Om man inte gillar hur det fungerar med bonusresor i dagsläget kan man ju betala mer poäng och köpa en ”revenue för poäng” i stället för en ren bonusresa.

Biljetter med 24-timmars flexibel bokningspolicy

Boka nu. Bestämma senare. SAS 24-timmars flexibla bokningspolicy tillåter dig att avboka ditt flyg inom 24 timmar efter bokning utan kostnad. Om du bokat din resa genom SAS återbetalas din biljett inom 24 timmar efter köpet, oavsett biljetttyp. Detta gäller när biljetten köps mer än 24 timmar före avgång. Om du till exempel bokade din resa kl. 17.00 är den återbetalningsbar fram till kl. 17.00 nästa dag, så länge bokningen gjordes mer än 24 timmar före avgång. Om du bokat din resa mindre än 24 timmar före avgång, återbetalas biljetten fram till 12 timmar före avgång. Om du till exempel bokade en resa kl. 17.00, för ett flyg som avgår kl. 11.00 nästa dag är biljetten återbetalningsbar fram till kl. 23.00.

Återbetalningsstatus

Här kan du kontrollera status för din inskickade begäran om återbetalning eller begäran om SAS resekupong. Om du inte har begärt återbetalning, men vill göra det, kan du ansöka om återbetalning i Mina bokningar genom att ange din bokningsreferens och efternamn. Om du har gjort en begäran om återbetalning via en resebyrå eller ett charterbolag, kontakta dem för hjälp.

Kommer mitt flyg att ställas in? / SAS ställer in flighter genom att byta till flygplan 737-700

Vad betyder det när SAS plötsligt slutar sälja biljetter till en avgång som dem redan sålt biljetter till? Kommer ditt flyg att ställas in? Om SAS ändrar flygplanstypen till 340-300, verkar det tyda på att det kommer ställas in ca 4 veckor innan avgång. EU 261/2004 gäller för ombokning, men ingen rätt till ersättning om ändring görs mer än 14 dagar innan. Du kommer att bokas om till samma kabinklass på någon närliggande dag, sen måste du kontakta SAS om du inte accepterar ändringen utan vill avboka i stället. SAS kommer inte boka om dig till andra flygbolag. När SAS ändrar flygplanstypen till 737-700 där det tidigare har varit en annan typ av maskin så är det hög risk att SAS kommer att ställa in flygningen. Boka med fördel inga bonusresor där SAS har 737-700. Om du upptäcker att din flight blivit ombokad till flyg 737, sök på Expert Flyer och se om mitten platserna är blockade, detta är ett dåligt tecken. Varför sas ombokar till dessa flighter för att sedan cancelera flyget finns det många spekulationer och diskussioner om. Läs mer i tråden i forumet på Businessclass.se

Om du går in på din bokning eller på Expert Flyer och kollar, och om alla mitten platserna blockade är det stor risk att avgången blir inställd.

Inställd/Försenad flygning och extra utlägg (EU261/2004)

EU-regler angående passagerarrättigheter vid eventuella förseningar, inställda flyg och/eller nekad ombordstigning. Om ditt flyg har ställts in eller avsevärt försenat eller om du har nekats ombordstigning på ett flyg som du har en bekräftad bokning för, har du rätt till de rättigheter som definieras i förordning (EG) nr 261/2004, som trädde i kraft den 17. /02/2005. Flygbolaget på vars flyg avbrottet inträffar ansvarar för att bevilja dina rättigheter. Besök eur-lex.europa.eu för mer om EU 261/2004

Ansök direkt till SAS och få full ersättning
Om du är berättigad till ersättning i enlighet med EU261 förordningen kommer vi att ersätta dig så snart som möjligt. Du kommer också att kunna välja en voucher istället för kontanter och därigenom få dubbelt så mycket som ersättningens värde. Bra att veta är att eftersom tredje part vanligtvis tar ut en betydande avgift är det förmånligare för dig att ansöka om ersättning direkt hos SAS. EU261/2004 är applicerbar, det är du som kund som väljer vilket alternativ du vill acceptera

 1. Ombokning till samma destination vid tidigast möjliga tillfälle under likvärdiga “conditions”
 2. Senare ombokning enligt passagerarens önskemål till samma destination under likvärdiga “conditions” (subject to seat availability)
 3. Återbetalning av biljetten, samt även returflight till departure flygplatsen om det är relevant (dvs om resan hunnit påbörjats)

Bra att veta

 • Hur ansöker man om ersättning
 • Ersättning om du är berättigad till enligt EU261/2004 förordningen
 • När kan du ansöka om EU261 kompensation
 • Hur mycket EU261kontant ersättning kan jag få
 • När kan du begära ersättning för extra utlägg
 • Tvistelösning – Är du inte nöjd med hur SAS hanterat ditt ärende??
Kontaktformulär till SAS

Om du behöver kontakta sas genom ett formulär angående exempelvis specialbagage, ansöka om kompensation, assistans m.fl, hittar du dem olika formulären på denna sida: https://www.flysas.com/en/customer-service/contact/forms/

Lämna ett svar

Close