Close

FLYG GRATIS VÄRLDEN ÖVER

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP TILL DIN DRÖMRESA

TIPS! EN GUIDE FÖR ATT SAMLA EUROBONUSPOÄNG TILL RESOR UTAN ATT FLYGA!

TIPS! EN GUIDE FÖR ATT SAMLA EUROBONUSPOÄNG TILL RESOR UTAN ATT FLYGA!

Samla EuroBonus-poäng från dina vardagsinköp till gratis resor – du behöver inte sätta din fot i ett flygplan innan du bokar din första poängresa.

Ett av de absolut enklaste sätten att samla EuroBonus-poäng är att förvandla dina inköp du ändå redan gör varje dag till poäng. Du kan enkelt byta kort till ett SAS American Express och handla det du redan handlar på det kortet och på så sätt samla poäng till gratis resor. Alla har olika förutsättningar för poängintjäning – eftersom att vi spenderar olika mycket per månad. Men det är möjligt för alla att kunna resa gratis för sina poäng. Som EuroBonus-medlem kan du boka flygbiljetter och resa gratis världen över med SAS och alla flygbolag inom Star Alliance. EuroBonus-programmet har hundratals samarbetspartners och det är lätt att samla poäng.

Hur och var tjänar jag dessa poäng?

 • Dagliga inköp med American Express kortet (mat, hygien, drivmedel osv)
 • Välkomstbonus
 • Poäng-kampanjer
 • Gör mina onlineköp genom SAS online shopping portal (över 400 butiker)
 • SAS partners (Coop, Preem, Restauranger, hyrbilsfirmor & över 600 hotell)
 • Flygresor med SAS eller Star Alliance.

Du tjänar poäng på alla köp du gör med ditt SAS Amex kortet. Poängintjäning varierar beroende på vilket av SAS Amex korten du har (10, 15 eller 20 poäng per 100kr). Utöver det, kan du också tjäna ”dubbla poäng”, genom att göra dina onlineköp genom SAS online shopping portal (tänk refunder principen) eller handla i någon fysisk butik som är partner med SAS. Då får du dels poäng genom att handla med kortet plus extra-poäng utöver dessa.

Exempelvis är Coop och Preem samarbetspartners med EuroBonus, vilket gör att du både kan handla mat och tanka bilen och samtidigt tjäna poäng utöver de som ditt Amex kort ger per 100kr. Dina vardagsinköp kommer resultera i att du kan boka en trevlig resa för dina poäng. Lättförtjänta poäng på köp som du ändå skulle gjort med ditt vanliga bankkort. Matinköp, tanka bilen, frisör, kläder, restaurang, presenter, Tradera, Spotify, Storytel, Postkodlotteriet, betala räkningar osv. Lite längre ned kommer en Guide hur du samlar poäng, men först ska jag förklara förmånerna med att ett SAS American Express kort, samt hur mycket poäng du behöver samla ihop till din resa.

Hur många EuroBonus-poäng behöver jag till en resa?

Dina EuroBonus-poäng är giltiga i 5 år så det gör att du har gott om tid att samla ihop till en lyxig resa. När man köper vanliga flygbiljetter för poäng kan poängpriset variera beroende på tillgänglighet och efterfrågan, men det som är mer lockande, är så kallade bonusresor. Bonusresor har ett fast poängpris (tur och retur). Poängpriset skiljer sig beroende på vilken destination (zon) du reser till i världen. På bonusresor kan man applicera en 50% förmån (Amex 2 for 1), vilket gör att du reser för halva poängpriset. Vill man exempelvis flyga två personer i Business Class till Los Angeles tur och retur, kostar det 200 000 poäng, men med 50% förmån kostar det i stället 100 000 poäng. Det enda som tillkommer är flygskatt. Flygskatten är olika beroende på avreseort och destination, men brukar ligga mellan 100 – 2000 sek. Om du vill se alla poängpriser för bonusresor, läs inlägget Boka bonusresa med SAS eller Boka bonusresa med Star Alliance

Med SAS American Express får du 50% Poängrabatt och kan flyga 2 personer för priset av 1

En av de absolut bästa förmånerna med de olika SAS American Express korten är att man får en 50%  förmån. Korten finns i tre olika varianter på kreditkort: Classic, Premium eller Elite. Det är med dessa kort man får en 50% poängrabatt. Vouchern gäller för både ekonomi, Business eller First Class. Den här vouchern är helt ovärderlig för många, även för oss. Vouchern som man tjänar in är giltig det efterföljande året från det datum man får den. Uppnår man exempelvis sin 50% poängrabatt i oktober 2021, kommer den att vara giltig hela nästkommande år fram till 2022.12.31. Du betalar den rabatterade resan med dina insamlade EuroBonus-poäng. Det innebär att ni kan resa 2 personer till poängpriset för 1 eller 1 person till halva poängpriset. Gäller valfri bonusresa med alla flygbolag inom Star Alliance. Du får din 50% förmån när du har handlat för ett specifikt belopp under ett kalenderår (1/1-31/12) med ditt SAS American Express kort.

Beroende på vilket av korten du har, skiljer sig kravet på spendering per kalenderår för att kunna uppnå en 50% poängrabatt. Regeln är alltid att spenderingskravet gäller 1 januari – sista december. Med Amex Classic behöver du spendera 100 000 sek under ett kalenderår för att få 50% poängrabatt som gäller inom Europa. Med ett Amex premium gäller i stället 150 000 sek för att få 50% poängrabatt som gäller världen över. Med Amex Elite behöver du spendera 300 000 sek & för att få 2 st 50% poängrabatt som gäller världen över. Tycker du att det låter mycket pengar att spendera på ett år? Om du har månadsutgifter på 12 500 sek i månaden (hyra, mat, kläder, hudvård, hygienartiklar, aktiviteter osv) har du redan lyckats att uppnå spenderingskravet för ett Amex Premium kort. Där har du 150 000 kr som du idag spenderar med ditt vanliga kontokort utan att få något tillbaka för. Spendera istället dina utgifter med SAS Amex och samla poäng till en trevlig resa. Ska du ansöka om ett Amex kort får du med min personliga länk en välkomstbonus (20 000 poäng för premium kortet och 30 000 för Elite kortet). Inbjudninslänken hittar du här.

Du kan samla EuroBonus-poäng med följande kort

 1. SAS American Express kort
 2. 2. SAS EuroBonus Mastercard kort

SAS Amex Classic – 10 poäng per 100kr spenderat. 0 sek / år
SAS Amex Premium – 15 poäng per 100kr spenderat. 1200 sek / år
SAS Amex Elite kreditkort – 20 poäng per 100kr spenderat. 4800 sek / år
SAS Mastercard World – 10 poäng per 100kr spenderat. 395 sek / år
SAS Mastercard Premium – 15 poäng per 100kr spenderat. 1495 sek / år

Samtliga kort kommer med olika förmåner och har därför olika årsavgift. Med SAS Amex korten kan du resa för halva poängpriset (50% poängrabatt) med alla flygbolag inom Star Alliance. Med SAS EuroBonus Mastercard kort däremot, kan du inte resa 2 personer för 1. Varför skulle man då vilja ha just SAS Mastercard? Jo, det finns tre goda skäl. 1. SAS Mastercard har dubbla poängkampanjer flera gånger per år vilka är perfekt att planera sina större inköp på där du tjänar dubbla poäng under x antal dagar. 2. Mastercard är ett kort som accepteras överallt i världen och därför är det ett överlägset kort där du vet att du alltid får poäng på alla dina köp och därför kombinerar många EuroBonus-samlare med ett sas Mastercard. 3. Om man planerar att mest flyga med SAS och inte med övriga bolag inom Star Alliance, så ger SAS Mastercard Premium tillgång till Fly premium-programmet där man efter uppnådd spend kan flyga SAS Business men betala för SAS go (ekonomi) biljetter världen över. Samtidigt är Amex kortet det kort som man inte vill vara utan, eftersom att du får en 50% poängrabatt. Ett SAS Mastercard World för 395 sek/år är ett bra komplement i plånboken att använda sig av på dem ställen som inte accepterar Amex som betalningsmetod om man satsar på att ha ett SAS Amex.

Nu till tips för hur du samlar EuroBonus-poäng

Kom igång med att samla poäng

Genom sina vardagliga inköp är det enkelt att tjäna ihop tillräckligt poäng till en lyxig resa. Det är lättare än man skulle kunna tro att resa gratis och uppgradera till Business class och First class.

 1. Skaffa ett SAS American Express, Med min länk får du en välkomstbonus till din startpott. Ett extrakort ingår.
 2. Gör dina inköp med ditt Amex, lägg ut för vänner och bekanta och be att dem swisha dig tillbaks.
 3. Handla online i den mån det är möjligt genom SAS Online Shopping portal, vilket i slutändan kan bli många extra-poäng förutom dem poäng som ditt Amex ger per spenderad krona. Du kan exempelvis tjäna 50 poäng/100 kr på Gymgrossisten, eller 25 poäng/100 kr på H&M. plus dem poäng du tjänar med ditt SAS Amex kort per spenderad krona.
 4. När du handlat för 150k under ett kalenderår (1 jan-31 dec) så uppnår du din 50% poängrabatt och kan då boka en valfri bonusresa världen över till halva poängpriset
 5. Bjud in vänner och bekanta till Amex och få värvningsbonus.
 6. Håll koll på olika poängkampanjer och läs mina tips i andra inlägg.

Så här kan det se ut första året när du samlar ihop till din första bonusresa

 1. 12 000 välkomstpoäng i välkomstbonus från Amex om du använder min länk
 2. 10 000 poäng för att du byter ditt elavtal till Fortum (därefter, 250 poäng/månad)
 3. 22 500 poäng då du, tillsammans med din extrakortinnehavare spenderat 150k på korten. Om ni spenderat summan inom ett kalenderår får ni 50% poängrabatt
 4. + 5000 poäng från SAS Online Shopping Portal när du handlat från några av dem 400 anslutna butikerna
 5. + 10 000 poäng från Coop när du handlat mat och växlat över till EuroBonus-poäng
 6. + 2000 poäng från drivmedel hos Preem

Totalt: 61 500 poäng + 50% rabatt på valfri bonusresa.

När du uppnått 50 000 poäng + 50% poängrabatt kan du resa i Business Class till alla länder inom Europa samt till Asien och USA. En bonusresa i business Class till Asien eller USA kostar 100 000 poäng, och eftersom att du uppnått en 50% poängrabatt betalar du bara halva poängpriset. För att kunna resa till andra länder och destinationer i business Class behöver du mer poäng. För att se poängpris-tabell för bonusresor med SAS-flighter klicka här, för att se med övriga Star Alliance flygbolag klicka här.

1. Bli EuroBonus-medlem

Grunden i all poängintjäning är att du har ett medlemskap hos EuroBonus. Först blir du medlem i EuroBonus, det är gratis. Poängen är giltiga i fem år från intjänande-datum. Om du skaffar ett American Express kort måste du själv synka kortet till EuroBonus, och det gör du här efter att du blivit medlem och fått hem ditt kort. SAS Mastercard korten synkas automatiskt till ditt EuroBonus nummer om du redan är medlem och har skapat ett EuroBonus konto.

2. Gör dina inköp med SAS American Express eller SAS Mastercard

Varje köp med något av dessa kort ger dig poäng per spenderad krona. Exempelvis ger American Express Premium kort 15 poäng per 100 kr spenderat, likaså SAS Mastercard Premium. I vårt hushåll har vi utgifter på ungefär 500k per år (mat, drivmedel, kläder, abonnemang, aktiviteter osv) och 500k spenderat med något av dessa kort ger 75 000 EuroBonus-poäng (0,15 x 500 000). Har man då exempelvis skaffat ett American Express Premium genom inbjudan och fått 20 000 i välkomstbonus, har man fått ihop 95 000 EuroBonus-poäng att resa för.

3. Tjäna EuroBonus-poäng på alla dina onlineköp genom SAS online shopping

Det finns över 400 butiker att välja bland. Inköpen kostar inget för dig som kund, utan det enda du ska göra är att logga in i SAS online shopping och se om just din butik finns med bland de butiker som ger EuroBonus-poäng (tänk Refunder principen). Välj en butik och produkt som du vill handla och betala som vanligt. Du får poäng per 100 kr spenderat i utvald butik, och har du ett American Express eller SAS Mastercard tjänar du även poäng som kortet ger spenderat per krona. Det är förmånligt att handla med SAS Mastercard eller SAS American express, då du alltså tjänar du dubbla poäng.

Handlar du exempelvis i H&M fysiska butik nere på stan och betalar med ditt SAS American Express premium får du 15 poäng per 100kr. Men handlar i stället på H&M genom SAS onlineshopping & betalar samma vara med samma kort får du i stället 50 extrapoäng per 100kr – vilket blir 50 poäng + 15 poäng = 65 poäng per 100 kr. Förutom att göra sina onlineköp i portalen, kan man också prova på olika gratisperioder och signa up för olika abonnemang, exempelvis C More, Disney+, Hallon osv. Det är ett enkelt sätt att tjäna poäng, eftersom att du kan säga upp abonnemanget innan bindningstiden börjar och ändå få poäng. Men kom ihåg att läsa villkor under respektive erbjudande.

4. Tjäna poäng hos SAS Samarbetspartners

Många olika restauranger, cafeér och Barer både i Sverige och världen är samarbetspartners med EuroBonus och ingår i vad SAS kallar EuroBonus Everyday & ger alltså EuroBonus-poäng när man handlar i medverkande butiker. I SAS EuroBonus medlemsportal, kan du enkelt söka efter kategori och land för att se vilka butiker som är knutna till SAS EuroBonus. Du får poäng när du handlar med ditt VISA, SAS Mastercard eller SAS American Express kort. Med de två senare korten tjänar du dubbla poäng, både poäng som kortet ger per spenderad krona och poäng som erbjuds i portalen för respektive butik per spenderad krona. Coop och Preem finns exempelvis med som samarbetspartner vilket gör att du både kan handla mat och tanka bilen och samtidigt tjäna poäng. Här kopplar du dina kort & extrakort till EuroBonus Everyday. Glöm inte att ansluta alla kort även extrakort/tvillingkort om ni skaffar sådant till annan familjemedlem.

Tjäna upp till 80 EuroBonus-poäng per 100 kr spenderat hos Coop

Som medlem hos Coop har du möjlighet att växla alla dina medlemspoäng till Eurobonuspoäng. Du får 1000 Eurobonuspoäng per 10k insamlade medlemspoäng hos Coop, ibland har dem kampanjer och då kan du växla till större fördel.

5. Koppla ditt SAS American Express eller SAS Mastercard till dina abonnemang eller prenumerationer som du redan har sedan tidigare

Många tjänster har idag inbygd betalningsfunktion direkt i appen eller under ”mina sidor” där man kan välja att betala med kort i stället för Autogiro. Exempelvis High3G, Spotify, StoryTel, Postkodlotteriet, Tradera, Specsavers, Synsam, PayPal, CSN. Du kan koppla ditt SAS kreditkort till abonnemang eller prenumerationer som du redan betalar, för att få poäng på alla avgifter som du redan har. Om du har många autogiro, ändra det till e-fakturor i stället, då kan du alltid välja varje månad hur du vill betala om du vill tjäna poäng. Själv använder vi sällan swish utan försöker så långt det är möjligt använda PayPal som vi kopplat till Amex kort. Vi betalar oftast Tradera och andra onlineköp auktioner genom PayPal.

6. Betala räkningar med ditt SAS Mastercard eller SAS American Express

Är du bara några tusen kronor från att tjäna ihop en American Express 2-4-1 voucher eller behöver du mer poäng till nästa flygresa? Du kan betala dina räkningar och samla EuroBonus-poäng på dessa. Du kan samla samla bonuspoäng när du betalar dina räkningar på Billhop eller Betalo. Du kan betala med både SAS MasterCard och American Express. Vissa butiker accepterar inte American express som betalningsmetod, och är det en större summa som man vill ha poäng för (exempelvis reparation av bil, inköp av möbler, kontantinsats osv) går det enkelt att be om en faktura och betala genom billhop eller betalo.

Fakturor

Fördelen med både Amex och Mastercard är att det alltid är samma OCR-nummer som används vid inbetalning, ett för Amex och ett för Mastercard. Det är enkelt att, närsom betala in dina debiteringar. Du kan enkelt hålla koll på din spendering varje månad i respektive app. Utöver det kan du föra över pengar till ditt sparkonto och namnge ”EuroBonus”. När du sedan får fakturan så har du redan lagt undan alla pengar som du handlat för på kortet. Ett enkelt sätt att hålla koll på sin ekonomi.

Sammanfattning, vad finns det för nackdelar?

Följer du dessa tips när du handlar så får du snabbt ihop tillräckligt med poäng för att göra en trevlig resa. Det bäst av allt är att du kan åka i First Class eller Business Class & du betalar endast flygskatt på ca 500 – 2000 sek beroende på destination. Du kan boka flygbiljetter på vilket flygbolag som helst inom Star Alliance för dina EuroBonus-poäng. Nackdelen är att det finns många ställen som fortfarande inte accepterar Amex. Många gånger beror det på att American Express avgifter är högre för handlaren än motsvarande Mastercard- eller VISA kort. Det leder till att man inte kan tjäna in några EuroBonus-poäng via AmEx på dessa ställen. Vill man ha poäng på sådana köp behöver man i så fall ytterligare ett SAS Mastercard kort eller se om du exempelvis kan betala med Paypal eller handla varan online där annan betalningsmetod finns tillgänglig. Anledningen till att du ändå skulle vilja ha ett SAS Amex kort ändå är att du kan tjäna in en 2-4-1-voucher (50% poängrabatt. En annan aspekt är att det är viktigt att betala sin faktura i tid. Du har 55 dagar räntefritt, efter det blir det snabbt väldigt dyrt om du slarvar och inte betalar. Att kunna sitta bekvämt i en högre kabinklass, med gott om benutrymme och samtidigt avnjuta ett glas bubbel och veta att man inte ens bekostat resan med pengar, utan med poäng från köp som man ändå hade gjort – det ser jag som livskvalitet!

Lycka till med ditt poängsamlande!

Vill du ha olika tips på hur du kan maxa din poängintjäning & få upp till 50 000 EuroBonus-poäng i startpott?

Tjäna EuroBonus-poäng & maxa din poängintjäning

Kommentera

Close