Close

Samla poäng från dina vardagsinköp till resor världen över

Alla kan resa i Business Class med poäng från sina vardagsinköp.

ad-image

Räkna ut hur många EuroBonus-poäng du tjänar på din flygresa

artikeln senast uppdaterad: 2022.11.22

Räkna ut hur många EuroBonus-poäng du tjänar på din flygresa

Du tjänar inga poäng på rena bonusbiljetter, så kallade award tickets. Bokningsklass består av en bokstav A-Z som beskriver vad du har betalat för. Det är bokningsklassen som är avgörande för antalet flygpoäng du tjänar på din biljett. Du tjänar mer poäng ju längre du flyger.

Bokningsklass

Antalet poäng tilldelas baserat på biljettens pris. Vanliga bokningsklasser för första klass är F och A. Vanliga bokningsklasser för business class är C, D, J och Z. Vanliga bokningsklasser för economy class är Y, B, S, M, Q, V, W och K.

En bokstav indikerar vilken typ av biljett en passagerare reser på. Bokstäverna varierar inom olika flygbolag, vilket gör att du aldrig kan ta för givet att exempelvis bokningsklass C alltid skulle vara Business Class. Vissa biljetter har exempelvis sålts extra billigt, så kallat ”discounted” & då är det ganska sannolikt att du tjänar mindre eller eller inga poäng. De flesta flygbolag har också bokningsklasser där du dessvärre inte tjänar några poäng. På flygbolagens egen hemsida kan du i princip alltid se bokningsklass. Antalet EuroBonus-poäng du tjänar är beroende av bokningsklass, flygbolag och destination. Det är inte så roligt att i efterhand upptäcka att du fått 25% poängintjäning när du kunde fått 200% för bara 1000 sek mer på samma flygresa. Kontrollera de specifika reglerna innan du köper din biljett.

Bokningsklassen är en bokstav och kan betyda olika mycket poängintjäning beroende på om det är en flygning inom Europa eller till övriga världen. Bokningsklassen berättar hur mycket poäng du tjänar, hur flexibel din biljett är & villkor gällande ombokning, ändring & avbokning. Varje bokningsklass har flera underklasser som ger olika poäng: Det räcker inte med att veta vilken bokningsklass du reser i, t.ex. Business eller Economy. Det finns underklasser, t.ex. ”H” eller ”L” som anger om biljetten är rabatterad och därmed ger fler eller färre poäng.

Kabinklass

Kom ihåg att inte blanda ihop bokningsklass och kabinklass. Kabinklass innebär i vilken kabin du sitter i på flyget, den berättar ingenting om vad du betalat för din flygbiljett eller hur många poäng du tjänar på flygningen. Y, C och F är vanliga förkortningar av kabinklasser för ekonomi, Business och First Class. Beroende på vilken bokningsklass du köper, ingår olika rättigheter kring flexibilitet på biljetten, ändring eller ombokning, bagage & hur mycket poäng du tjänar på din flygbiljett.

Bokningsreferens och biljettnummer

Bokningsreferens och biljettnummer är två olika begrepp. Bokningsreferensen består av sex tecken (bokstäver och/eller siffror). Biljettnumret består av 13 siffror och hittas i e-postbekräftelsen, på boardingkortet eller på flygbolagets hemsida under ”mina bokningar”. De tre första siffrorna i biljettnumret anger vilket flygbolag som har utfärdat biljetten. Är biljetten utfärdad av SAS så börjar biljettnumret på 117, Lufthansa 220, Singapore Airlines 618, Turkish Airlines 235, etc. Reser du på ett utskrivet boardingkort så står biljettnumret utskrivet längst ner på boardingkortet. Alla flygbolag skriver inte ut biljettnummer på mobila boardingkort, spara alltid e-postbekräftelsen om du behöver efterregistrera poäng.

Hitta en resa som ger mycket poäng. Du tjänar mer poäng på de högre klasserna, att flyga i Economy ger färre poäng än när du betalat för en resa i Business Class.

Business Class ger t.ex. ofta 200% x Miles. Till skillnad från Ekonomiklass ger Premium Economy full poängintjäning även på de allra billigaste biljetterna. Det innebär exempelvis att den billigaste biljetten i SAS Plus från Stockholm till Los Angeles ger 6000 poäng per väg. Med en rabatterad biljett i SAS Go får du i stället runt 240 poäng per väg.  Rabatterade biljetter i Business Class är också ett bra alternativ för högre poängintjäning. Många söker på olika siter som exempelvis momondo, skyscanner etc. Problemet med detta sitter, är att man skickas vidare till något resebolag site som säljer biljetten. Där går det ofta inte att se Bokningsklass, då lågprisflygbolag ofta inte visar vilken bokningsklass du bokar i när du köper flygbiljett via dem.

På Star Alliance flygningar får du se upp med så kallad Codeshare. Alla biljetter du bokar online som har SK-flightnummer ska ge både poäng och segment

Hur räknar jag ut flygpoäng eller flygskatter?

Sökverktyg

Google Flights erbjuder en utmärkt funktion för att hitta billiga resor via en karta, den heter Google Explore och nås här. Gå in på kartan, ange datum för när du vill resa, välj bokningsklass och sök. Ta sedan reda på bokningsklassen genom exempelvis Expedia på resans detaljer under ”Flyginformation”. Då menas inte ”Economy” eller ”Business” utan den bokstav som resan har och som kan ses av en resebyrå.

Räkna ut flygskatter på Matrix – ITA Software by Google – Klicka här för att komma till sidan. För att räkna ut poängintjäningen med olika flygbolag för dina resor, kan du använda Great Circle Mapper, för att söka fram distansen mellan flygplatserna. Det är distansen som är det intressanta för att få fram poängintjäningen, tillsammans med antal procents intjäning som bokningsklassen ger. Om du flyger med SAS så får du alltid minst 100% av flugna miles. I plus och Business får du 200%, såvida du inte har bokat codeshare och att du vet bokningsklass för varje sektor. Lufthansa Miles&More ger exempelvis fyra miles per spenderad Euro. För dem som vill tjäna så många poäng för en så liten kostnad som möjligt är denna intjäning väldigt ofördelaktig då det krävs mer spendering på biljetten för att kunna tjäna mer miles.

* Awardfares.com – se när bonusbiljetter släpps hos olika flygbolag
* ITA Matrix – Hitta rutter, priser och biljettregler.
* ExpertFlyer – Kolla upp priser, biljett- och routingregler.
* Openflights.org – Kolla upp vilka bolag som flyger vart.
* EU261/2004 – Läs på dina rättigheter!
* Businessclass.se – Här får du svar på alla dina frågor
* Hitta bonusbiljetter på united.com

Exempel
Flyg Arlanda – Frankfurt – San Francisco, tur och retur med Lufthansa. Då blir distansen 12291 miles. I EuroBonus avrundas avstånden till närmsta hundratal uppåt, och det blir då 12300 miles. Om du har en bokningsklass som ger 100% poängintjäning med Lufthansa, får du ca 12300 poäng för en sådan flygning. Om du har köpt en Economy lightbiljett & bokningsklassen är K, L eller T, får du enbart 25% poängintjäning, d.v.s. knappt 3000 eurobonuspoäng.

Håll utkik efter kampanj på flygbiljetter i SAS Plus – en Plus biljett till Los Angeles kan ge 12 000 EuroBonus-poäng.

Om du vill räkna ut poängkostnaden för *A (star alliance) till en destination om du flyger business ena vägen och economy andra, tar du medelvärdet av summan för en ToR i ena klassen och en ToR i andra klassen.

Bokningsklasser och intjäning av poäng på SAS flygningar och övriga partnerflygbolag inom Star Alliance

Klicka dig in på önska flygbolag, där hittar du all information och bokningsklasser och intjäning av poäng, upgrade etc.

Lämna ett svar

Close
%d bloggare gillar detta: