Close

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP

ANVÄND DINA POÄNG TILL BONUSRESOR VÄRLDEN ÖVER

RÄKNA UT DINA FLYGPOÄNG

Kabinklasser när du bokar flygbiljett – economy, Business eller First

Kabinklass innebär i vilken kabin du sitter i på flyget, den berättar ingenting om vad du betalat för din flygbiljett eller hur många poäng du tjänar på flygningen. Det gör i stället bokningsklassen (olika bokstäver A-Z som beskriver vad du har betalat för). Antalet poäng tilldelas baserat på biljettens pris. Vanliga bokningsklasser för första klass är F och A. Vanliga bokningsklasser för business class är C, D, J och Z. Vanliga bokningsklasser för economy class är Y, B, S, M, Q, V, W och K. Y, C och F är vanliga förkortningar av kabinklasserna ekonomi, Business och First Class. Beroende på vilken bokningsklass du väljer ingår olika rättigheter kring flexibilitet på biljetten, ändring eller ombokning, bagage & hur mycket poäng du tjänar på din flygbiljett.

En bokstav indikerar vilken typ av biljett en passagerare reser på. Bokstäverna varierar inom olika flygbolag, vilket gör att du aldrig kan ta för givet att exempelvis bokningsklass C alltid skulle vara Business Class. Vissa biljetter har exempelvis sålts extra billigt, så kallat “discounted” & då är det ganska sannolikt att du tjänar mindre eller eller inga poäng. De flesta flygbolag har också bokningsklasser där du dessvärre inte tjänar några poäng. På flygbolagens egen hemsida kan du i princip alltid se bokningsklass. Antalet EuroBonus-poäng du tjänar är beroende av bokningsklass, flygbolag och destination. Det är inte så roligt att i efterhand upptäcka att du fått 25% poängintjäning när du kunde fått 200% för bara 1000 sek mer på samma flygresa. Kontrollera de specifika reglerna innan du köper din biljett. Klicka här för poängintjäning & bokningsklasser inom SAS & Star Alliance.

Bokningsreferens och biljettnummer är två olika begrepp. Bokningsreferensen består av sex tecken (bokstäver och/eller siffror). Biljettnumret består av 13 siffror och hittas i e-postbekräftelsen, på boardingkortet eller på flygbolagets hemsida under “mina bokningar”. De tre första siffrorna i biljettnumret anger vilket flygbolag som har utfärdat biljetten. Är biljetten utfärdad av SAS så börjar biljettnumret på 117, Lufthansa 220, Singapore Airlines 618, Turkish Airlines 235, etc. Reser du på ett utskrivet boardingkort så står biljettnumret utskrivet längst ner på boardingkortet. Alla flygbolag skriver inte ut biljettnummer på mobila boardingkort, spara alltid e-postbekräftelsen om du behöver efterregistrera poäng.

Du tjänar mer poäng på de högre klasserna – att flyga i Economy ger färre poäng än när du betalat för en resa i Business Class.

Rena bonusbiljetter (2-4-1 voucher) genererar inga flygpoäng. För poängintjäning, är det just bokningsklassen som är det intressanta. Det är bokningsklasen som avgör hur mycket poäng du tjänar med respektive flygbolag. Bokningsklassen är en bokstav och kan betyda olika mycket poängintjäning beroende på om det är en flygning inom Europa eller till övriga världen. Bokningsklassen berättar hur mycket poäng du tjänar, hur flexibel din biljett är & villkor gällande ombokning, ändring & avbokning. Varje bokningsklass har flera underklasser som ger olika poäng: Det räcker inte med att veta vilken bokningsklass du reser i, t.ex. Business eller Economy. Det finns underklasser, t.ex. “H” eller “L” som anger om biljetten är rabatterad och därmed ger fler eller färre poäng. Du tjänar mer poäng ju längre du flyger.

Business Class ger t.ex. ofta 200% x Miles. Till skillnad från Ekonomiklass ger Premium Economy full poängintjäning även på de allra billigaste biljetterna. Det innebär exempelvis att den billigaste biljetten i SAS Plus från Stockholm till Los Angeles ger 6000 poäng per väg. Med en rabatterad biljett i SAS Go får du i stället runt 240 poäng per väg.  Rabatterade biljetter i Business Class är också ett bra alternativ för högre poängintjäning.

Hitta en resa som ger mycket poäng

Se upp med olika siter & resebolag. Många söker på olika siter som exempelvis momondo, skyscanner etc. Sedan skickas man vidare till något resebolag site som säljer biljetten. Där går det ofta inte att se Bokningsklass, då lågprisflygbolag ofta inte visar vilken bokningsklass du bokar i när du köper flygbiljett via dem. På Star Alliance får du se upp med så kallad Codeshare. Alla biljetter du bokar online som har SK-flightnummer ska ge både poäng och segment

Google Flights erbjuder en utmärkt funktion för att hitta billiga resor via en karta, den heter Google Explore och nås här. Gå in på kartan, ange datum för när du vill resa, välj bokningsklass och sök. Ta sedan reda på bokningsklassen genom exempelvis Expedia på resans detaljer under “Flyginformation”. Då menas inte “Economy” eller “Business” utan den bokstav som resan har och som kan ses av en resebyrå.

Hur räknar jag ut flygpoäng eller flygskatter?

Räkna ut flygskatter på Matrix – ITA Software by Google – Klicka här för att komma till sidan. För att räkna ut poängintjäningen med olika flygbolag för dina resor, kan du använda Great Circle Mapper, för att söka fram distansen mellan flygplatserna. Det är distansen som är det intressanta för att få fram poängintjäningen, tillsammans med antal procents intjäning som bokningsklassen ger. Om du flyger med SAS så får du alltid minst 100% av flugna miles. I plus och Business får du 200%, såvida du inte har bokat codeshare och att du vet bokningsklass för varje sektor. Lufthansa Miles&More ger exempelvis fyra miles per spenderad Euro. För dem som vill tjäna så många poäng för en så liten kostnad som möjligt är denna intjäning väldigt ofördelaktig då det krävs mer spendering på biljetten för att kunna tjäna mer miles.

Sökverktyg

* Awardfares.com – se när bonusbiljetter släpps hos olika flygbolag
* ITA Matrix – Hitta rutter, priser och biljettregler.
* ExpertFlyer – Kolla upp priser, biljett- och routingregler.
* Openflights.org – Kolla upp vilka bolag som flyger vart.
* EU261/2004 – Läs på dina rättigheter!
* Businessclass.se – Här får du svar på alla dina frågor
* Hitta bonusbiljetter på united.com

Exempel
Flyg Arlanda – Frankfurt – San Francisco, tur och retur med Lufthansa. Då blir distansen 12291 miles. I EuroBonus avrundas avstånden till närmsta hundratal uppåt, och det blir då 12300 miles. Om du har en bokningsklass som ger 100% poängintjäning med Lufthansa, får du ca 12300 poäng för en sådan flygning. Om du har köpt en Economy lightbiljett & bokningsklassen är K, L eller T, får du enbart 25% poängintjäning, d.v.s. knappt 3000 eurobonuspoäng.

Hur räknar jag ut poängkostnaden för *A (star alliance) till en destination om man flyger business ena vägen och economy andra? 

Ta medelvärdet av summan för en ToR i ena klassen och en ToR i andra klassen.

Kabinklass på SAS flygningar – SAS “Go, Plus eller Business”

  • Du tjänar Baspoäng på alla reguljära flygningar som utförs av SAS (ej charterresor om inget annat anges).
  • Guld– och Diamant-medlemmar tjänar ytterligare 25 % Baspoäng i tillägg till normal förtjänst av Baspoäng.
  • Om du vinner ett bud på en SAS Upgrade tjänar du poäng enligt din ursprungliga bokningsklass. Använder du ett betalkort för din budgivning och vinner den, tjänar du ytterligare Baspoäng på köpet av din uppgradering enligt din nya reseklass och destination. Observera! Du tjänar inte in några ytterligare poäng om du betalar din uppgradering med poäng. 
  • Om du köper en uppgradering vid gaten med betalkort eller poäng tjänar du poäng enligt din ursprungliga bokningsklass. 
  • Codeshare-flygningar: Flygnummer i intervallen SK3000–SK3999 och SK6000–SK9999 är codeshare-flygningar som utförs av SAS flygbolagspartner. Du kan tjäna Baspoäng eller Extrapoäng beroende på vilket flygbolag som utför dessa flygningar. Inga poäng tjänas in på flygningar som utförs av ett flygbolag som inte deltar i EuroBonus. Bokningsklassen på biljetten kan skilja sig från den bokningsklass som används av det utförande flygbolaget för att fastställa typ av och antal intjänade poäng – i vissa fall tjänas inga EuroBonus-poäng in.
  • Poäng för inställda flygningar: Om du ofrivilligt flyttas från SAS till ett annat flygbolag eller annat transportmedel kan du begära dina poäng för den ursprungliga resplanen. Kontakta medlemsservice. 
  • Just nu kan du tjäna 500 Extrapoäng när du köper ett block med biobränsle. Ett block är lika med ca 20 minuters flygtid på biobränsle för en resenär på en genomsnittlig SAS-flygning.

Kabinklass hos SAS “Go, Plus eller Business”

När du bokar flygbiljetter På SAS webbplats trycker du på “Läs mer” efter att du valt flygbiljett – då visas informationen under “Tjäna poäng”. Gå till Tjäna poäng – SAS och välj det bolag du ska flyga med på respektive sträcka.

Kabinklass innebär alltså i vilken kabin du sitter i. När du ska boka finns det flera olika bokningsklasser hos SAS (SAS Go, Go Flex, Plus Saver, Plus, Business Saver & SAS Business). På long haul använder SAS bokningsklasserna C, D och Z (olika flexibilitet på biljetterna) för business och Y, S, B, och P för SAS Plus. Många benämner Business Class för bokstav “C”, men det blir inkorrekt med SAS eftersom du får “Z” när du uppgraderar med Plusgrade. SAS skriver ut bokningsklassen på boardingkortet. Exempelvis indikerar bokstaven Y kabinklass (ej bokningsklass) vilket hos SAS är Premium Economy (SAS Plus). Business saver bokas tex i Z på lågdistans och Business i C (eller D), men du sitter i samma kabin. Det som skiljer är pris och poängintjäning. Skillnaden mellan exempelvis Plus Saver & Plus Flex är pris om och avbokningsvillkor samt EuroBonus-intjäning. Håll utkik efter kampanj på flygbiljetter i SAS Plus – en Plus biljett till Los Angeles kan ge 12 000 EuroBonus-poäng.

Flygningar utanför Europa

Tabellen visar hur många Baspoäng du tjänar på flygningar med SAS från och med 1 mars 2022.

RegionerSAS GoSAS Plus
SkandinavienSAS Go Light 
100 (O, V, E, M, H, Q, W, U, K, L, T)

SAS Go Smart
250 (O, V, U, K, L, T, G)
500 (Q, W)
700 (E,M, H)
SAS Plus Smart 
700 (A, P, J, Y, S, B, D, Z)

SAS Plus Pro
850 (A, P) 
1 000 (J, Y, S, B)
1 200 (D, Z)

SAS Plus Flex
1 200 (C) 
EuropaSAS Go Light
100 (O, V, E, M, H, Q, W, U, K, L, T)

SAS Go Smart 
500 (O, V, U, K, L, T, G)
1 000 (E, M, H, Q, W)
SAS Plus Smart
1 000 (A, P)
1 200 (J, Y, S, B)
1 500 (D, Z)

SAS Plus Pro
1 200 (A, P)
1 500 (J, Y, S, B)
2 000 (D, Z)

SAS Plus Flex
2 500 (C)

Flygningar till / från Asien och USA

Tabellen visar hur många Baspoäng du tjänar på flygningar med SAS till och med 28 februari 2022.

RegionerSAS GoSAS PlusSASBusiness
Boston, New YorkSAS Go Light 
200 (K, L, T)

SAS Go Smart
1 600 (Q, V, W, K, L, U, G)
 200 (T,O)

SAS Go Pro 
4 000 (E, M, H)
SAS Plus Smart
4 000 (B, P, A)

SAS Plus Pro
6 000 (Y, S)
SAS Business Smart
6 000 (J, Z)

SAS Business Pro
6 000 (Z)
9 000 (C, D)
Peking, Chicago, WashingtonSAS Go Light
200 (K, L, T)

SAS Go Smart
2 000 (Q, V, W, K, L, U, G)
250 (T, O)

SAS Go Pro
5 000 (E, M, H)
SAS Plus Smart
5 000 (B, P, A)

SAS Plus Pro
7 500 (Y, S)
SAS Business Smart
7 500 (J, Z)

SAS Business Pro
7 500 (Z)
10 000 (C, D)
Hongkong, Shanghai, Tokyo,
Miami, Los Angeles,
San Francisco
SAS Go Light
240 (K, L, T)

SAS Go Smart
2 400 (Q, V, W, K, L, U, G)
300 (T, O)

SAS Go Pro
6 000 (E, M, H)
SAS Plus Smart
6 000 (B, P, A)

SAS Plus Pro
9 000 (Y, S)
SAS Business Smart
9 000 (J, Z)

SAS Business Pro
9 000 (Z)
12 000 (C, D)

Tabellen visar hur många Baspoäng du tjänar på flygningar med SAS från 1 mars 2022.

RegionerSAS GoSAS PlusSASBusiness
Boston, New York, TorontoSAS Go Light 
200 (K, L, T)

SAS Go Smart
400 (O, T)
1 600 (Q, V, W, K, L, U, G)

SAS Go Pro 
4 000 (E, M, H)
SAS Plus Smart
4 000 (B, P, A)

SAS Plus Pro
5 000 (Y, S)
SAS Business Smart
6 000 (J, Z)

SAS Business Pro
9 000 (Z, C, D)
Peking, Chicago, WashingtonSAS Go Light
200 (K, L, T)

SAS Go Smart
500 (O, T)
2 000 (Q, V, W, K, L, U, G)

SAS Go Pro
5 000 (E, M, H)
SAS Plus Smart
5 000 (B, P, A)

SAS Plus Pro
7 000 (Y, S)
SAS Business Smart
7 500 (J, Z)

SAS Business Pro
10 000 (Z, C, D)
Shanghai, Tokyo,
Miami, Los Angeles,
San Francisco
SAS Go Light
240 (K, L, T)

SAS Go Smart
600 (O, T)
2 400 (Q, V, W, K, L, U, G)

SAS Go Pro
6 000 (E, M, H)
SAS Plus Smart
6 000 (B, P, A)

SAS Plus Pro
8 000 (Y, S)
SAS Business Smart
9 000 (J, Z)

SAS Business Pro
12 000 (Z, C, D)

SAS Upgrade

Du kan uppgradera din reseklass till SAS Plus eller SAS Business genom att lägga ett bud online. Om du vinner ett bud som betalas med kort, tjänar du ytterligare Baspoäng utöver de poäng som du tjänar baserat på din ursprungliga bokningsklass. Inom Sverige, Danmark inkl. Färöarna, Norge, Estland, Finland, Litauen:

  • SAS Go to SAS Plus: 250 Baspoäng
  • Till/från/inom andra länder i Europa: SAS Go till SAS Plus: 500 Baspoäng
  • Till/från Asien och USA: SAS Go till SAS Plus: 1500 Baspoäng / SAS Plus till SAS Business: 1500 Baspoäng /SAS Go till SAS Business: 3000 Baspoäng

Lämna ett svar

Close