Close

FLYG GRATIS VÄRLDEN ÖVER

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP TILL DIN DRÖMRESA

PLATSER SOM HOTAS AV ATT FÖRSVINNA PÅ GRUND AV KLIMATFÖRÄNDRINGAR OCH MÄNSKLIG VÅRDSLÖSHET

PLATSER SOM HOTAS AV ATT FÖRSVINNA PÅ GRUND AV KLIMATFÖRÄNDRINGAR OCH MÄNSKLIG VÅRDSLÖSHET

Gillar du också att resa? Exotiskt vackra och helt unika platser kommer antagligen inte att finnas kvar om 100 år – eller ännu mindre. Att dem ligger i farozonen att försvinna, på grund av klimatförändringar och mänsklig vårdslöshet känns i hjärtat, och jag tycker det är viktigt att man tar ansvar för hur man reser och på vilka sätt man själv kan bidra till en mer hållbar framtid. Det gäller givetvis flyg och klimatutsläpp, men jag tänker också exempelvis på att människan dumpar mängder gifter, plast och avfall i havet. Olika fiskarter och andra däggdjur i haven håller på att dö ut. Ja ni fattar. Vi måste alla skärpa oss och tänka oss för innan vi konsumerar vissa saker, läsa på hur det är framställt och följa kedjeprocessen innan vi kan ta ett beslut om det är ett bra val vi gjort. Industrin är smutsigt och allt handlar om att tjäna pengar. För mig som har en stor passion till resor och olika platser i världen tänker jag på hur jag konsumerar och hur planeten påverkas.

Att resa innebär klimatförändringar, oavsett hur man reser. Det är långt i från flygen som enskild faktor som gör att dessa håller på att förintas. Resandet med flyg står för en förhållandevis liten del av klimatutsläppen, jämfört med fordonsflottan på marken. Av de totala utsläppen i världen står flyget för 10,6 % (varav internationella flighter står för 6,5 %) vilket innebär att flyget står för 1,4 procent av världens totala utsläpp. Det ska jämföras med transporter på väg, som står för 72,1 % av alla transporttutsläpp, eller 10 % av världens utsläpp. Jag vill inte på något sätt förminska eller ursäkta flygets och resandets påverkan som gör avtryck på klimatet. Det hjälper naturligtvis inte att “kompensera” med andra saker. Men jag ser det som att alla andra insatser för att hjälpa klimatet ändå är bättre än att inte ”kompensera” med något alls. Exempelvis skulle jag aldrig bidra i min konsumtion till att köpa livsmedel som innehåller palmolja. Amazonas regnskog är planetens lungor och hem för många exotiska djurarter. Att avverka regnskog för att producera livsmedel samt att hålla köttindustrin igång till världens befolkning är inget jag skulle bidra till. Världens skogar är livsviktiga. De är hem åt urfolk och miljontals unika djur och växtarter och de skyddar oss mot sjukdomar. Vi behöver alla arbeta för att motverka importen av produkter kopplade till avskogning, skogsbränder, skogsbränder, skogsförstörelse och människorrättsbrott. Titta gärna på dessa dokumentärer: “The Cowspiracy” och “Before the Flood” med Leonardo DiCaprio.

Platser som hotas av att försvinna


Piden mantener aislamiento en Amazonía de Ecuador para proteger a indígenas  | La República EC

Amazonas regnskog

Amazonas, världens största regnskog, spänner över 54 miljoner kvadratkilometer, och är hem till en enorm mångfald av olika arter. Men jordbrukets utbredning, skövling av regnskog för palmolja och bränder kan komma att utplåna skogen på sikt. Är det värt att skövla all uråldrig regnskog och Amazonas till priset av att använda palmolja i livsmedel och att köttdjur behöver större betesytor för att köttindustrin ska möta efterfrågan från konsumenterna? Jag skulle i alla fall inte vilja uppleva jorden utan 55 miljoner år gammal regnskog – som dessutom är planetens lunga och tar hand om stora delar av koldioxidutsläppen.

Korallrev är känsliga och klimatförändringarna är ett stort hot mot dem.

Barriärreven i Australien & Belize

Världens största korallrev, Stora Barriärrevet utanför Australiens kust har minskat med 50 procent i storlek de senaste 30 åren. 2009 lades barriärreven i Belize till på Unescos lista över hotade världsarv. Detta är det största barriärrevet på norra halvklotet. Nedsmutsning av havet, storskaligt fiske, orkaner och höjda havstemperaturer och försurning är några av hoten för de båda barriärreven. Den biologiska mångfalden minskar snabbare än någonsin i mänsklighetens historia. Majoriteten av världens koraller riskerar att vara försvunna redan till 2050. Om medeltemperaturen ökar med två grader kommer i princip alla korallrev att dö. Är det värt att korallrev dör till priset av att människan dumpar mängder gifter, plast och avfall i havet?

Why People Choose Sundarban As Best Tourist Destination?

Sundarban, Indien/Bangladesh

Sundarbans nationalpark består av över 6 400 kilometer vatten i Gangesdeltat i nordöstra Indien på gränsen till Bangladesh. I parken finns jordens största mangroveskog. Skogen är en fristad för flera utrotningshotade arter, som till exempel tigrar. På grund av föroreningar och skogsskövling och ökande havsnivåer hotar idag området. Tigrar hotas av tjuvjakt. Skogsavverkning, föroreningar och ett starkt beroende av fossila bränslen har gjort att havsnivån ökat snabbt i området, vilket lett till erodering av kustlinjen. En ökad salthalt i vattnet är ett annat hot mot den biologiska mångfalden.

Småskalig och hållbar turism i fokus på Seychellerna | Reform Travel

Seychellerna

Den romantiska ögruppen i Indiska oceanen, strax norr om Madagaskar, hotas av stranderosion. Enligt experter kan de vara borta så snart som inom 50 till 100 år. Vid sidan av tropiska oväder hotas landet av kusterosion och saltvatteninträngning samt korallblekning när jordens medeltemperatur stiger. 

Patagoniens glaciärer, Argentina

Glaciärerna i Patagonien är något av de vackraste man kan besöka, men mindre regn och högre temperaturer gör nu att de mäktiga istäcket smälter i allt snabbare takt. Patagoniens glaciärer är känsligare och reagerar fortare än till exempel stora ismassor som Grönlands och Antarktis inlandsis, dessutom ligger de på lägre höjd och högre latitud än till exempel glaciärer i Himalaya. Miljontals människor påverkas av effekterna. Att vita isytor försvinner och blir svarta gör också att mindre solvärme reflekteras ut från jorden igen. Det bidrar till att temperaturen på jorden stiger.

Madagaskar | Bokasin – Spennende temabøker

Madagaskar

90 % av alla artersom finns på Madagaskar är helt unika, mest kända är olika lemurarter & flera olika sorters kameleonter. När det gäller växtlivet är de mest påtagliga och slående exemplen de väldiga baobabträden (apbrödsträd). Skogarna på Madagaskar beräknas bara finnas kvar i ytterligare 35 år på grund av skogsskövling och flera skogsbränder. 

Att göra i Venedig - 20 tips för en weekend i Italien - Nomaderna.se

Venedig, Italien

Stigande havsnivåer och ruttnande huspålar som sakta sjunker ner i marken har länge varit ett hot mot kanalstadens framtida existens. Många frågar sig hur länge Venedig kommer att finnas kvar. Tidigare hade man trott att Venedig slutade att sjunka vid 2000-talet, men ny forskning har visat att staden fortsätter att sjunka. Flera översvämningar de senaste åren har också bidragit till hotet mot kanalstaden. Den är dessutom byggd på ruttnande pålar som sjunker i lagunen samtidigt som Adriatiska havet stiger utanför kusten. Venedig visar inga tecken på att sluta sjunka.

Ny häftig resort på Maldiverna – Lindmark Reportage

Maldiverna

Maldiverna, förväntas att drabbas hårt av konsekvenserna av klimatförändringen. Stor risk för översvämningar på grund av en stigande havsnivå och kraftig nederbörd. Paradiset hotas att ligga under vatten inom de närmsta 100 åren, om klimatförändringarna fortsätter i samma takt som nu. Två millimeters höjning – per år – innebär ingenting annat än katastrof för det lilla öriket Maldiverna, världens lägst liggande land. Den högsta punkten mäter bara 2,3 meter och huvudstaden Male ligger bara en meter över havet. Den globala uppvärmningen gör att havet sakta, sakta kryper upp längs de vita stränderna, en mindre storm tar med sig såväl palmer som hela hus ner i havet.

2 comments

  1. Hej, jag undrar vad Eurobonuspoäng är?

    1. Hej! Det är en hemsida om hur man samlar Eurobonuspoäng till gratis flygresor. I menyn ”om oss” kan du läsa mer. jag blir nyfiken hur du hittade in på hemsidan om du inte sökt efter EuroBonuspoäng? :- )

Kommentera

Close
%d bloggare gillar detta: