Close

Samla poäng från dina vardagsinköp till resor världen över

Alla kan resa i Business Class med poäng från sina vardagsinköp.

ad-image

Flygbolagens lojalitetsprogram

artikeln senast uppdaterad: 2022.12.30

Vad är en flygallians?

Bland flygbolagen finns det allianser och partnerskap, där flera flygbolag gått ihop och skapat ett strategiskt samarbete. Ett bolag kan inte flyga till hela världen, därför spelar allianserna en stor roll i att koppla flera olika flygbolags linjenät med varandra. I varje allians har flygbolagen sina egna medlemsprogram, som sedan kopplas till alliansens program. För att ge kunden en så konsistent upplevelse som möjligt, så får statusmedlemmar även förmåner hos andra flygbolag inom samma allians, och tjänar även poäng på sina resor inom alliansen. Statusnivåer ett sätt för flygbolagen att belöna kunder för deras lojalitet.

Flygbolagen brukar ofta ha flera olika statusnivåer i sina lojalitetsprogram, oftast uppnår man högre statusnivå genom rent flygande på köpta biljetter – men det finns också knep, genom att exempelvis använda sig av vissa kreditkort där man snabbare kan uppnå status utan att flyga. Vanligtvis kvalificerar man för medlemskap under en 12-månadersperiod men det skiljer sig från bolag till bolag.

Det finns 3 stora globala flygallianser världen över:

  • Star Alliance
  • Oneworld
  • SkyTeam

Vilka lojalitetsprogram ska man gå med i?

Det är gratis att gå med i de flesta lojalitetsprogrammen, och du har inget att förlora på att gå med i flera olika program. Se över ditt resemönster för att se vilka bolag du oftast reser med och till vilka destinationer, erbjuder någon allians möjlighet att boka rabatterade biljetter eller rent av bonusresor för poäng?

Det går inte att föra över poäng mellan två olika lojalitetsprogram, så försök samla status inom en av allianserna. Om du inte reser så ofta, så är det bästa att fokusera på att samla alla dina poäng hos ett lojalitetsprogram, i en allians, i den utsträckning det går. För oss är bosatta i Skandinavien och utgår att resa härifrån, är SAS lojalitetsprogram EuroBonus, mest förmånligt. Även Oneworld till viss del. Nedan kan du läsa mer om Skyteam, då Star Alliance och Oneworld redan har inlägg här på hemsidan. Jag har länkat till dem inläggen nedan.

Star Alliance

Star Alliance är den äldsta och största alliansen, och den som är mest relevant för resenärer med utgång i Sverige, på grund av det starka linjenätet hos de europeiska flygbolagen och på grund av SAS medlemskap i alliansen. SAS ingår alltså i Star Alliance och det gör ditt SAS EuroBonus-medlemskap mer värdefullt eftersom du kan tjäna och använda dina poäng hos alla 28 medlemsbolag i Star Alliance.

Oneworld

När du går med i Executive Club samlar du poäng som kallas för Avios. Avios är ett av de mest populära bonusprogrammen i Oneworld. Idag används Avios av British Airways, Iberia och Aer Lingus samt Qatar Airways. 

SkyTeam

Skyteam

SkyTeam är är den yngsta av de tre stora flygbolagsallianserna och bildades 22 juni 2000. Idag är SkyTeam näst störst med 20 fullvärdiga medlemmar från fem kontinenter. Man driver även en speciell allians för flygfrakt med namnet SkyTeam Cargo. Sedan mars 2014 flyger alliansens till över 1.000 flygplatser i 178 länder. Dessutom har de 564 lounger runt om i världen vilket kan behövas med tanke på att över 665 miljoner årligen reser med SkyTeam.

Alliansen har ett bonusprogram som är uppdelat i SkyTeam Elit och SkyTeam Elit Plus. Högsta nivån ger tillgång till, egna incheckningsdiskar, lounger, prioriterad ombordstigning, möjlighet till uppgraderingar och anda faciliteter både på flygplatsen och ombord. ”Flying blue” är ett av de mest kända medlemsprogrammen hos partnerflygbolagen inom SkyTeam, där du tjänar Experience Points (XP) när du flyger med KLM och andra partnerflyg. När du har tjänat tillräckligt med XP når du automatiskt nästa Flying Blue-nivå och kan börja dra nytta av dina nya fördelar direkt.

AeroflotAir FranceCzech AirlinesKLMTarom
Aerolineas ArgentinasAlitaliaDeltaKorean AirVietnam Airlines
AeromexicoChina AirlinesGaruda IndonesiaMiddle East Airlines (MEA)Xiamen Air
AirEuropaChina EasternKenya AirwaysSaudia

Reser du med något flygbolag inom SkyTeam kan du ta dug till följande hubbar:
USA och Kanada (DL) 
Mexiko och Centralamerika (AM, AR, DL) 
Karibien (DL) 
Sydamerika (AR, DL)
Kontinentaleuropa (AF, KL, AZ, OK, SU, RO, UX) 
Östeuropa (OK, AZ, SU)
Ryssland (SU) 
Mellanöstern (AF, ME, SV, KQ) 
Asien (CZ, CI, MU, KE, MF, GA) 
Stillahavsöarna (GA)

Lämna ett svar

Close
%d bloggare gillar detta: