Close

Samla poäng från dina vardagsinköp till resor världen över

Res i Business Class med poäng från dina vardagsinköp.

ad-image

Fintech kort – samla EuroBonus-poäng

artikeln senast uppdaterad: 2022.11.22

A Debit Card & Credit Card Combined: Honest Review Of Curve Card - The  World Is Your Lobster
Revolut review: the challenger bank for frequent travellers | WIRED UK
Kundservice | Klarna Sverige


Fintech kort är en förkortning för finansteknologi och är ett samlingsbegrepp IT-teknologin inom finansvärlden. Kontokort är ett samlingsnamn för alla typer av kort (kreditkort, debetkort, bankkort, betalkort, kontaktlösa kort & prepaid kort). Beroende på hur du önskar att använda kortet och vad du har för syfte så lämpar sig korten olika. I och med fintech-bolagens framfart de senaste åren har det startats nya digitala banker, även kallade neobanker som utmanar de etablerade storbankerna. Intäkter från betalningsverksamheter på så mycket som upp till 280 miljarder dollar beräknas fram till 2025 hamna hos de nya fintechbolag som äntrat marknaden. Många fintechbolag har kommit in på den svenska marknaden så som Klarna, P.F.C, Revolut,Curve och Lunar. Dem flesta har stöd för Apple pay.

Om du handlar via Klarna, välj då att betala med ditt SAS American Express kort eller SAS EuroBonys Mastercard kort och inte på faktura. Du får då EuroBonus-poäng på alla köp, och du är dessutom skyddad av både Klarnas köparskydd och Amex köparskydd. 

När du handlar i en annan valuta blir det påslag

Handlar du med kortet utomlands? du har kanske märkt att växlingskurserna inte har känts särskilt förmånliga, vilket ofta beror på avgifter för uttag plus valutapåslaget som de flesta kortutgivare har petat in i villkoren. För American Express och SAS Mastercard Premium är valutapåslaget 2,00% exklusive dem fasta avgifterna mellan 25-40 sek per uttag beroende på vilket av korten du har. Revolut och Curve är två olika kort som på olika sätt växlar dina pengar till lokal valuta innan du handlar eller tar ut kontanter. Därför är korten att föredra utomlands då du slipper du dessa avgifter. Standard korten för de båda är kostnadsfria.  

Kontaktlösa kort

Dessa kort kan du blippa när du handlar i butiker. Till vardags kallar man det kontaktlösa köp. Du behöver inte använda chip eller pinkod om köpet understiger ett visst belopp. Säkerhetsmässigt är det inga problem då varje köp har en unik kryptering som skyddar transaktionsinformationen. Risken för att kortet skulle utsättas för skimming är också lågt eftersom att du hela tiden håller de i handen och inte stoppar in det i någon kortläsare eller bankomat. Flertalet kontaktlösa kort har appar för att ställa in push-notiser vid köp, där du ser om någon skulle göra ett köp med kortet. Det är också vanligt att man kan frysa kortet, byta pinkod eller beställa nytt kort direkt i appen.

Kreditkort

Kreditkortet är likt betalkortet, men med denna variant kan du i stället välja att betala den totala skulden senare eller att dela upp betalningen. Betalar du mindre än den totala skulden som fakturan avser, tillkommer ränta. Villkoren för att dela upp betalning eller skjuta upp den, brukar medföra hög ränta och extraavgifter.

Bankkort

Ett vanligt kort från din bank, oftast kopplat till ett lönekonto. Finns det inga pengar på kortet sådan inga köp heller göras. Du betalar alltså direkt, och det finns ingen möjlighet till kredit (att låna pengar).

Betalkort

Med ett betalkort betalar du inte direkt när du gör ett köp, alltså dras inga pengar i samma stund som du betalar med kortet. I stället skjuter du upp den totala skulden på en faktura månadsvis. Med ett betalkort går det inte att dela upp betalningen eller betala senare än förfallodatum på fakturan, hela beloppet måste alltså betalas.

Debetkort och Prepaid kort

Dessa kort är en variant av påfyllning, tänk dig som ett kontantkort till telefonen som du fyller på med pengar för att kunna ringa. Du sätter in pengar på kortet genom banköverföring, kortöverföring, PayPal eller swish. för att kunna handla med det. Finns inga pengar så går det heller inte att gör några köp. Dessa kort är bra när man är ute och reser, eftersom att de begränsar riskerna för bedrägerier och ingen kan komma åt kortdetaljer eftersom att kortet inte är kopplat till ett bankkonto.

Revolut Pre-paid kort (kostnadsfritt)

Med ett Revolut kort måste du sätta in pengar i förväg för att handla med kortet, precis som att ladda ett kontantkort på mobiltelefonen, men det är fortfarande ett VISA kort.

Curve Betalkort (kostnadsfritt)

Skaffa Curve kort, kortet är kostnadsfritt. I samarbete med Curve får du 100 sek (€10) i välkomstbonus med vår inbjudningslänk.

Curve är endast ett plastkort som styr betalningarna vidare till något av dina underliggande kort. Det är ett så kallat “paraplykort”, det vill säga att du samlar alla dina fysiska kort i ett. Du kan använda Curve i kombination med SAS Mastercard och deras dubbla poäng-kampanjer för att maxa intagningen av poäng. GBIT (Go Back In Time).

 

Lämna ett svar

Close
%d bloggare gillar detta: