Close

FLYG GRATIS VÄRLDEN ÖVER

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP TILL DIN DRÖMRESA

CURVE BETALKORT OCH REVOLUT PREPAID KORT

CURVE BETALKORT OCH REVOLUT PREPAID KORT

Fördelar med Curve och Revolut för oss som samlar EuroBonus-poäng

Skillnanden mellan Curve och Revolut kan ses som ett abonnemang kontra kontantkort. Med ett Revolut måste du sätta in pengar i förväg för att handla med kortet, precis som att ladda ett kontantkort på mobiltelefonen, men det är fortfarande ett VISA kort. För dig som har ett American Express kort eller ett SAS Mastercard kort är gratisvarianterna av Curve och Revolut ett bra komplement för att öka din poängintjäning. Dessutom är det inte särskilt förmånligt att handla med sitt betalkort/kreditkort utomlands, vilket ofta beror på avgifter för uttag plus valutapåslag som de flesta kortutgivare har petat in i villkoren. För American Express och SAS Mastercard Premium är valutapåslaget 2,00% exklusive dem fasta avgifterna mellan 25-40 sek per uttag beroende på vilket av korten du har. Med ett Revolut eller ett Curve kan du växla dina pengar till lokal valuta innan du handlar eller tar ut kontanter, vilket gör att du slipper dessa valutapåslag.

Curve Betalkort

Curve paraplykort – ersätter alla dina kort i plånboken

> Fria uttag utomlands 2000 sek/ mån
> Ingen årsavgift
> ingen växlingsavgift vardagar
> växla underliggande kort i appen
> Google Pay och Apple Pay
> Dubbla dina poäng under kampanjer med ditt SAS Mastercard

Curve är ett kort och en app i mobiltelefonen som ersätter alla dina kort i plånboken, ett ”paraplykort”. I appen lägger du till dina kreditkort och betalkort, när du ska betala väljer du vilket av dem du vill använda i appen och betalar sedan med Curve-kortet. Du kan närsomhelst byta vilket kort du vill som ska debiteras genom Curve-kortet i appen. Man kan ansöka om kortet på Curves hemsida. Curve Blue är kostnadsfritt, använder du dessutom min länk får du ditt kort laddat med 60kr. Appen hanterar allt med Curve, därför kommer du behöva ladda ner den för att kunna använda Curve. Ett tips är därför att öppna länken ovan i telefonens webbläsare.

Hur fungerar Curve för att samla EuroBonus-poäng?

Curve har ett eget kortnummer och fungerar som ett Mastercard, men egentligen är det bara ett plastkort som styr betalningarna vidare till något av dina underliggande kort. Det är ett så kallat “paraplykort”, det vill säga att du samlar alla dina fysiska kort i ett. Det gör att plånboken blir betydligt tunnare, eftersom att du kan lämna de kort som Curve ersätter hemma. I appen lägger du in alla dem kort som du har (exempelvis Nordea, Swedbank, Revolut, SAS Mastercard). Dock fungerar inte AmEx, så det kortet behöver du också ha med dig i plånboken. I appen väljer du vilket kort som ditt Curve kort ska dra pengar från när du handlar, oavsett om det är i fysisk butik eller onlinebutik.

Du samlar dina EuroBonus-poäng precis som om du använt SAS Mastercard fysiskt men du slipper ha det med dig. Vill du ta ut pengar från en bankomat? Då betalar du den uttagsavgift som det underliggande kortet har i avtalet med sin bank. I Sverige är det fördelaktigt att till exempel välja Swedbank/Nordea osv som underliggande kort i appen och ta ut pengar, för att slippa uttagsavgift eftersom att uttag från bankomat med kreditkort (SAS Mastercard/American Express) har avgifter. Dessutom är kontantuttag med sitt kreditkort inte poänggrundande, det vill säga – du tjänar ändå inga EuroBonus-poäng om du tar ut kontanter.

Utomlands är Curve betalkort grymt då man på vardagar slipper växlingsavgifter. Vill man ta ut pengar på helgen ska man i stället använda sitt Revolut kort. Själv använder vi varsitt Curve Blue kortet på ställen som inte accepterar American Express pga GBIT, då man aldrig vet när SAS Mastercard dubbla poängkampanjer dyker upp. Mer nischade och specifika inköp så som hotell, flygbiljetter betalar vi med det kortet som vi vill ha (Amex) som ”första källa” gällande avbokningsregler och försäkringsförmåner.

Curve Go Back In Time (GBIT) – Få EuroBonus-poäng från tidigare köp

Funktionen GBIT, innebär att du kan flytta ett köp från ett kort till ett annat upp till 30 dagar tillbaks i tiden. Denna funktion är värdefull för oss som jagar EuroBonus-poäng eftersom att du kan förlänga SAS Mastercard dubbla poängkampanjer. Du kan flytta transaktioner från det kortet du handlat genom Curve & i stället ändra transaktionen i efterhand så att det dras från SAS Mastercard genom Curve. När SAS Mastercard kör dubbla poängkampanjer använder du dig av GBIT. Istället för att använda SAS Eurobonus Mastercard ska du alltså använda ett annat kort upp till 30 dagar innan aktuell kampanjdag genom Curve. Då görs ett återköp på det första kortet kortet och ett nytt köp på kortet du flyttar den till. Du kan endast flytta varje transaktion EN gång så välj rätt kort när du flyttar transaktionen. Du kan flytta transaktioner med GBIT upp till 10 000 kr per transaktion till ett annat kort. I mitt fall använder jag mitt vanliga Swedbank kort som underliggande kort i Curve-appen. Tack vare den här funktionen kan du alltså börja samla dubbla poäng innan det aktuella datumet kampanjen egentligen börjar. Curve kommer debitera köpen på ditt SAS kort på dagens datum (alltså ej det ursprungliga köpdatumet) och göra ett återköp på det ursprungliga kortet. Om du gjort återköp i någon butik någon gång vet du att det dröjer några dagar innan pengarna kommer tillbaka in på kontot.

För lite drygt ett år sedan började Curve ge ut kort med lokala BIN-nummer. Har man skaffat Curve kortet nyligen ( ”senaste året”) eller fått det gamla kortet utbytt – då har man mest sannolikt ett kort med svenskt BIN i stället för brittiskt BIN. Därmed åker man på den låga GBIT-limit på max 5000 (4999) sek per transaktion på GBIT. Gränsen för GBIT är 5000 GBP per transaktion, men Curve har inte riktigt lyckats få till den gränsen ordentligt för kort som inte tillhör UK-serien. Korten med UK BIN har en gräns på 5000 GBP istället för 5000 SEK som de svenska. Du ser på dem sex första siffrorna i kortnumret, har du 5375 90xx som start på ditt kortnummer är det ett brittiskt BIN och tolkas då som att kortet är utgivet i UK.

Transaktioner genom Curve i Sverige

I Curve appen kan du välja vilken valuta som ditt köp ska debiteras i. När man betalar i Sverige med svenska bankkort genom Curve kommer det underliggande kortet debiteras i svenska kronor. Du bör som standard ha SEK som förvald valuta hos alla registrerade kort genom Curve. När du använder Curve så är det eventuella avgifter på Curve du betalar, vilket kort du har aktivt som underliggande kort i Curve spelar ingen roll. Det spelar alltså ingen roll vad SAS Mastercard har för avgifter när du använder kortet genom Curve. De ser bara en transaktion och kommer att hantera det som vilken transaktionen som helst.

Transaktioner genom Curve utomlands

Curves avgift för valutaväxling är 0% på vardagar, och 0,5%-1,5% på helger. Utlandstransaktioner sker alltså utan växlingsavgift om betalningen sker mellan söndagar 23.59 och fredagar 23.59. På helgerna är valutamarknaden stängd och helgtid tar Curve ut 0,5% växlingsavgift för Euro, Dollar eller Pund (1,5% för alla andra valutor). Eftersom det är Curve som utför valutaväxlingen, så är det Curve som tar en eventuell avgift. Vid kortbetalning ändrar du inte valuta någonstans utan betalar bara i den lokala valutan med ditt Curve kort för att slippa avgifter på vardagar. På vardagar (UK tid) använder du Curve med underliggande SAS Mastercard. På helger (UK tid) använder du i stället ditt Revolut kort, där du under veckan laddat på pengar från SAS Mastercard och växlat till den lokala valutan. Så länge du använder ditt SAS Mastercard under Curves gränser och Mastercards dygn/flerdagars gränser så blir det inga avgifter förutsatt att det är vardagar, annars får du växlingsavgift. Testa att göra köp på alla dina kort var för sig när du är utomlands så att du kan se skillnad och vad som påverkar vad.

Exempel – Valutan på det underliggande kortet för oss som har kort utfärdade i Sverige ska ALLTID vara i sek. Om du handlar med kortet utomlands, oavsett land, och har SAS EuroBonus MC som underliggande kort och SEK valt i ”Change Card Currency” under ”Card Settings” så sköter Curve valutaväxlingen från den lokala valutan i det land du befinner dig i till SEK och debiterar sen ditt kort i SEK (utan valuta påslag upp till 5 000 GBP)

Exempel – Väljer du i stället att till exempel ha USD på ditt underliggande kort när du befinner dig i Grekland så valutaväxlar Curve EUR > USD och debiterar då ditt underliggande kort i USD (utan extra växlingsavgifter på vardagar), men i detta fall blir du debiterad extra avgifter då SAS EuroBonus MC måste växla USD > SEK.

Revolut kontantkort – Ladda på kortet med SAS Mastercard och tjäna EuroBonus-poäng

> Påfyllningsbart kort
> Fria uttag utomlands 2000 sek/ mån
> Ingen årsavgift
> Inget valutapåslag
> Google Pay och Apple Pay
> 0.5% valutapåslag på helger
> ingen kreditupplysning

Revolut är ett påfyllnadskort, ett så kallat pre-paid kort. Med Revolut kan du växla till lokal valuta i förväg och därmed slippa överraskningar om valutan tex skulle bli mycket dyrare över några dagar. Betalning sker genom att kortet drar pengarna från summan som du satt in på kortet. Fördelen med Revolut är att du lägger ditt vanliga kort bakom med tillgång till ditt bankkonto. Väljer du exempelvis 2000 sek med ditt SAS Mastercard, kommer pengar att dras från din kredit innan du kan handla med ditt Revolut-kort. Med standardkortet får du ett UK konto och IBAN konto. Du kan spendera i 150 olika valutor till förmånlig kurs. Samt att du kan ta ut 2000 sek i kontanter kostnadsfritt per månad. Till skillnad mot Curve så har man mer generösa gränser vid spendering i andra valutor. Revolut har inbyggd budgetfunktion & valvfunktion där du kan sätta en gräns varje månad hur mycket du vill spendera. Du kan även dela in budgeten i olika kategorier, exempelvis sätta en gräns för restaurang eller shopping. Med valvfunktionen kan du runda upp summan varje gång du handlar och på det sättet får du en digital spargris. Perfekt som du vill spara till semesterpengar inför nästa resa något utan att anstränga dig att lägga undan pengar.

Revolut Standard VISA kort är gratis, medan de två andra korten kostar ca 80 sek/mån respektive 140 sek/mån och kommer med olika uppgraderingar och förmåner. Med uppgradering av kort erbjuds du access till flygplatslounger via LoungeKey Pass. Revolut Metal erbjuder 1% cashback på alla köp utanför Europa vilket är en stark förmån.

Ladda på ditt Revolut med ditt SAS Mastercard och tjäna EuroBonus-poäng på dubbla poäng-kampnjer

Förutom att kortet är en fördel att använda utomlands, är det också ett tips att använda sig av när SAS Mastercard (SEB) kör dubbla poängkampanjer. Storhandlar du exempelvis på ICA för 2000 sek varje månad, då kan du med fördel ladda på Revolut kortet med samma summa under en dubbla-poäng kampanj och sedan använda det kortet månaden efter för din storhandling. Vid påfyllning på Revolut genom SAS Mastercard, behöver du hålla dig under SAS MC gräns för kontantuttags-liknande betalningar: max 10 000 sek under 24h. Tänk på att om du får för dig att fylla på Revolut kortet genom Curve och sedan göra en GBIT tillbaks till ditt SAS Mastercard, räknas det som bedrägeri eftersom att du bara flyttar pengar för att tjäna poäng – utan att handla med kortet. Sådant är indirekt olagligt och du kan både bli avstängd och anmäld, dessutom förstör du för oss andra poängsamlare genom att SEB uppmärksammar sådant beteende.

Revolut kontantkort på utlandsresan

Betalning sker alltid i lokal valuta vilket därmed inte resulterar i något valutaväxlingspåslag. Även om din bank ger en fördelaktig växlingskurs så blir det ett påslag på helgerna när banken är stängd. När du fyller på kortet (top-up) så kommer pengarna hamna i sek kontot automatiskt, men du kan därefter flytta pengarna i appen och växla till den valuta du önskar att ta ut pengarna, lokalt i det land du befinner dig i. Du behöver alltså inte påverka din budget i SEK. Om du betalar i kortterminal med ditt revolut kort, så kan kortterminalen slå om till engelska (det är ett Brittiskt kort) och be dig att välja vilken valuta du vill betala i. I dessa falla ska du alltid välja lokal valuta, alltså sek om du är i Sverige och USD om du befinner dig i USA osv.

Kommentera

Close