Close

FLYG GRATIS VÄRLDEN ÖVER

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP TILL DIN DRÖMRESA

BUCKET LIST – 15 DRÖMDESTINATIONER ATT BESÖKA

BUCKET LIST – 15 DRÖMDESTINATIONER ATT BESÖKA

Alla har nog en resebucketlist med saker som vi vill uppleva? I detta inlägget har har jag skrivit om 15 stycken drömresor på vår Bucket List.

Vad finns på din Rese Bucket List? Om du har varit på någon av nedanstående destinationer får du väldigt gärna dela med dig av dina upplevelser & tips!


Raja Ampat ”de fyra kungarna” – paradisets paradis

Raja Ampatöarna är en ögrupp i västra Stilla havet som tillhör Indonesien. Ögruppen ligger öster om Moluckerna, nordöst om Djakarta och nordväst om Nya Guinea. Närmaste granne är Papua. Mer exotiskt än så här blir det inte. Om världshavens biologiska mångfald vore en darttavla, skulle Raja Ampat vara Bull’s Eye. Raja Ampat är en av de vackraste ögrupperna i världen, ganska okänt och nästintill oupptäckt. Den biologiska mångfalden är enorm, 76% av alla kända koraller går att hitta här & man kan få se allt från blåvalar, pygmésjöhästar, barracudor & napoleonfiskar. Här vill vi paddla kajak mellan öarna & dyka bland korallreven! Detta drömresmål har kommit upp på vår lista som nummer ett då vi blivit rekommenderad att åka hit av lokalbor vi lärt känna på Bali.

Kilometer långa sandstränder på Anguilla

Jungfruöarna är en ögrupp i Karibien och ligger öster om Puerto Rico. På 1600-talet delades ögruppen upp i en brittisk del och en dansk del. Den västra delen av ögruppen, Brittiska Jungfruöarna, är fortfarande under brittisk kontroll, medan de tidigare danska öarna St. Croix, St. Thomas och St. Johan idag är amerikanskt territorium. På Jungfruöarna erbjuds man både vackra nationalparker, stränder, ett överväldigande fågelliv, indianska bilder inhuggna i klippväggarna och vandringsleder. De tre öarna bjuder på kilometerlånga stränder som är svåra att motstå – och det är det knappast någon som vill eller?

Borneo – oförglömliga naturupplevelser

Borneo (Kalimantan) är en ö i Sydostasien, belägen i mitten av malackaarkipelagen. Det är världens tredje största ö och delas politiskt av Malaysia, Indonesien och Brunei. Första tanken på Borneo är kanske vilda djur och regnskog? Men Borneo erbjuder också några av Malaysias bästa sandstränder för sol & bad. Med en resa hit kan man se fram emot både oförglömliga naturupplevelser, möten med lokalbefolkningen, orangutanger, pygmeéelefanter, näsapor, azurblått vatten, vackra stränder och ett sagolikt marint liv, som kan upplevas genom dykning och snorkling.  Vem skulle inte vilja resa hit är frågan?  

Mayakultur & tropiska öar på Honduras

Republiken Honduras är en stat i Centralamerika. Landet gränsar i väster till Guatemala, El Salvador och i söder till Nicaragua samt har kust i norr mot karibiska havet och en liten kustremsa i syd mot Stilla havet. Delar av dagens Honduras utgjorde historiskt den sydöstra delen av mayacivilisationen. På de tropiska öarna Roatan och Utila kan man koppla av av på de vita stränderna eller dyka ner under ytan för möte med val eller haj. Honduras är ett paradis med osannolik natur, prunkande djungel, en hel ruinstad från den högciviliserade mayakulturen och få turister. Denna lilla bananrepublik är dessutom lättillgänglig och billig att resa i.  Let´s go!

Franska Polynesien – en exceptionell plats för Mantarockor

Det ligger en ö i havet någonstans i vackra Franska Polynesien; Bora Bora. I Franska Polynesien ingår över 130 öar och denna underbara resa tar er till några av de mest mytomspunna – Tahiti, Moorea och Bora Bora.  Lagunen runtom Bora Bora skiftar från ljusaste ljusblå till mörkaste indigo. Kontrasten mot den lummiga grönskan längs med berget Mount Otemanu gör vykortet av paradiset komplett. På Bora Bora är möjligheterna oändliga – mata hajar, skåda mantarockor, åka jetski, paddla polynesisk kanot, eller bara koppla av på den vita stranden med en drink i handen. 

Puerto Rico

Som ni kanske märker, har vi en stor förkärlek till Karibien, vilket gör att Puerto Rico har en given plats på listan. Puerto Ricos landskap domineras av en bergskedja som löper genom hela ön från öst till väst med högsta punkt i Cerro de Punta på 1388 m.  Strax utanför kusten ligger vackra små öar med underbara stränder, som är gjorda för dagsutflykter, exempelvis Culebra med den fantastiska Flamenco-stranden. I Puerto Rico kan man också vandra i regnskogen El Yunque och bada i vattenfallen. Vill man äta gott eller shoppa finns det gott utbud till låga priser. Restauranger, barer & salsans rytmer hörs överallt och förföriska dofter sprider sig för att locka hungriga middagsgäster. En salsakurs med min kärlek i Karibien känns väldigt lockande! 😉

Amazonas – vandra i 55 miljoner år gammal regnskog

Brasilien är den plats där största ytan av regnskogen Amazonas ligger. Brasilien täcker cirka 60% av den totala ytan av tropiska skogar i världen. Men Amazonas regnskog ligger också i andra sydamerikanska länder, inklusive Peru, Venezuela, Ecuador, Colombia, Guyana, Bolivia, Surinam och Franska Guyana. Amzonfloden kommer på andra plats av världens längsta floder, med sina 6400 km (Nilen ligger på 6650 km). År 1500 fanns det någonstans cirka sex till nio miljoner Amazon-invånare. Idag är det bara 250.000 kvar. Bland dem finns det cirka 170 olika språk som talas av Amazonas lokalbefolkning. Jag har tidigare varit i både Peru & Bolivia, men inte riktigt fullt ut fått ta del av denna magnifika regnskog.

Fiji – tropisk grönska, vattenfall & fantastisk snorkling

Majoriteten av Fijis öar har bildats genom vulkanisk aktivitet som startade för omkring 150 miljoner år sedan. Idag förekommer fortfarande viss geotermisk aktivitet på öarna Vanua Levu och Taveuni. Fiji är ett äkta tropiskt ö-paradis, med landets 330 öar som skapar en tropisk skärgård som ger ögat och själen en magisk njutning. Här finner du paradislika stränder och kristallklara laguner. Fijianerna anses också vara världens lyckligaste folk, det kan ju inte bli fel med ett besök där! Förutom sol & bad skulle vi vilja uppleva Yasawaöarna och även Taveuni Island i norr som är känt för sin tropiska grönska, vattenfall och fantastisk snorkling.

Bo All Inclusive på Maldiverna

Maldiverna är ett tropisk drömvärld i Indiska Oceanen med turkosa laguner, vajande kokospalmer och nästan overkligt kritvita sandstränder. På Maldiverna är det ofta så att hotellen ligger för sig själva, på egen ö och då kan det vara extra skönt att boka All Inclusive. Det kristallklara vattnet och mycket att se under vattenytan lockar hit för oss. Finns det någon bättre plats för ett bortskämt barfotaliv kombinerat med en lyxig, & rofylld kärlekssemester?

Dyka i Stora Barriärrevet – världens största korallrev

Om man vill du uppleva världens största och absolut finaste korallrev och dess ekosystem så ska man bege sig till Stora Barriärrevet. Här finns 900 öar, cirka 2500 färgrika korallrev, kritvita stränder, tropisk regnskog och spektakulära upplevelser. Dessa breder ut sig på en yta på omkring 2600 km i Coral Sea vid kusten till Queensland, Australien. Detta otroligt stora rev är en dröm för dykare och snorklare och det marina livet har sådan mångfald att undervattensmiljön är helt spektakulära. Stora barriärrevet är hem för över 400 olika korallarter och 1500 olika fiskarter, en exotisk värld om något. Än har jag inget dykarcertifikat, men jag ser fram emot detta äventyr!

Bada i Cenotes i Mexiko

Ja, vart ska man börja? Ett spännande resmål med allt ifrån historiska platser till paradisstränder med turkost vatten , snorkling & yogaretreats. Dessutom finns mayafolkets tempelstäder, Chichen Itza (Ett av världens sju underverk), Cenotes (lagun eller underjordisk grotta), Isla Holbox & den rosa sjön ” Las Coloradas”. Sist men inte minst får vi absolut inte glömma den mexikanska maten, vilken jag skulle kunna leva på resten av livet. Det konstiga är att jag inte ens besökt Mexiko ännu, trots att jag till och med varit bosatt i USA en period och reste mycket under den perioden. Detta resmål ligger inte långt borta i planeringen kan jag lova!

Äta frukost med Giraffer i Kenya

Kenya är känt för sina djurrika savanner där lejon, geparder och elefanter trängs med otaliga bufflar och gaseller. Men i landet ryms även moderna skyskrapemetropoler och en tropisk kust där Indiska oceanens vågor väller in mot kritvita stränder. Det är safari och vilda djur som lockar oss att resa hit! Och att få äta frukost med giraffer på Giraffe manor i Nairobi, skulle vara en upplevelse utöver det vanliga!

Hawaii – den legendariska leden på Oahu – ”Hawaiis Haiku Stairs.”

När du hör Hawaii tänker du förmodligen på Honolulu, Waikiki beach och huladans, men öarna har fruktansvärt mycket mer att erbjuda. “E Komo Mai” betyder ”Välkommen till paradiset”, vilket inte nog beskriver hur naturskönt Hawaii är. Det som lockar lite extra för mig är den legendariska leden på Oahu – ”Hawaiis Haiku Stairs.”. Jo, jag vet att den är olaglig, men tänk att få uppleva vyerna och en hejdundrande träningsvärk efter 3922 trappsteg! ”Stairways to Heaven” har länge varit på min Bucket list,

Sprutande gejsrar och aktiva vulkaner på Nya Zealand 

I Nya Zeeland finns bambuträd och vajande palmer, långa vita stränder, sprutande gejsrar och aktiva vulkaner. Maorierna kallar landet Aotearoa, som betyder «landet under det långa vita molnet”. Ett exotiskt land på andra sidan av jordklotet. Längre bort från Sverige än till Nya Zeeland är det inte möjligt att resa. I så fall är du på väg hem igen. Här vill jag bara andas och och försöka ta in allt det storslagna, få se och uppleva Fiordland National Park, åka Ziplining mellan gigantiska träd i urskogen & givetvis när tillbringa någon dag i “Hobbiton” för att se platsen där Peter Jacksons storfilmer spelades in.

Madagaskar ”Lemuriernas land” – den åttonde kontinenten

Madagaskar är som en helt annan värld. Den enorma ön ligger strax öster om Afrika och dess natur har varit avskärmad från omvärlden sedan ön drev iväg från Indien för 88 miljoner år sedan. Detta är ett oupptäckt paradis med orörda stränder, regnskogar, fantastiska människor och djur- och naturupplevelser utöver det vanliga. Madagaskars turism präglas av småskalighet, här finns ingen massturism, inga stora hotellkomplex eller internationella hotellkedjor. 90 % av alla arter är unika för ön, de djur Madagaskar är mest känt för är lemurerna & flera olika sorters kameleonter. När det gäller växtlivet är de mest påtagliga och slående exemplen de väldiga baobabträden (apbrödsträd) som fascinerar och imponerar. En resa till Madagaskar blir en oförglömlig upplevelse!


Kommentera

Close
%d bloggare gillar detta: