Close

FLYG GRATIS VÄRLDEN ÖVER

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP TILL DIN DRÖMRESA

BOKA BONUSRESA MED STAR ALLIANCE

BOKA BONUSRESA MED STAR ALLIANCE

Boka bonusresa med alla flygbolag inom Star Alliance

Bonusresor / Award resor har fast poängpris på samtliga flygbolag inom Star Alliance och priset anger tur och retur. Skillnad att boka bonusresa med ett Star Alliancebolag istället för med SAS är den fasta poängkostnaden till destinationen samt att flygskatt är något högre med övriga Star Alliance flygbolag. SAS har en egen fast poängprislista för sina bonusresor (se inlägget ”boka bonusresa med SAS”), medan alla andra bolag inom Star Alliance har en gemensam poängprislista som beskrivs i detta inlägg. Det spelar alltså ingen roll vilket övrigt flygbolag förutom SAS du väljer att flyga med inom Star Alliance, själva poängkostnaden är samma oavsett vilket flygbolag du bokar med inom koncernen.

Prislista för Bonusresa med Star Alliance

Du betalar med 100 % poäng och poängpriset är fast beroende på destination och reseklass.
Du kan använda en American Express-kupong med 50 % rabatt.
Du kan boka om eller avboka bonusresor fram till 24h före utresans avgång.
Du tjänar inga poäng på bonusresor.
Maximalt åtta flygsträckor (segment) är tillåtna per bokning.
Du får börja din bonusresa från valfri Star Alliance avreseort, ej nödvändigt att påbörja resan från Skandinavien. Du kan inte applicera Amex 2for1 voucher på en bonusresakampanj.
Uppehåll som varar längre än 24 timmar är endast tillåtna på SAS-flygningar till/från Asien och USA. Du kan därmed t.ex. göra stopover i Köpenhamn på vägen ut, eller resa Stockholm-Bangkok och stanna över natten (max 24h) för att sedan flyga vidare till slutdestination. Du kan inte boka SWISS First Class award eller Singapore Airlines First Class award på Airbus A380, Boeing 777-300ER flygningar.

Kostnader, Skatter och avgifter

Du kan boka resa med din Amex 2f1 voucher på SAS hemsida eller via telefon. För resor med Star Alliance debiterar SAS utöver vanliga flygskatter också en administrativ avgift på 450 kr per passagerare vid bokning. En bokningsavgift på 375 SEK per person tillkommer vid telefonbokning (vissa undantag finns, om det inte går att boka online). Ombokning / ändring av resa kostar 150 sek per person. Du kommer också att behöva betala cirka 500-2000 sek per person i skatter och avgifter utöver poängpriset för din bonusbiljett. Under 2016 införde SAS en enhetstaxa för bränsletillägg. En tur och retur kan som max i bränsletillägg kosta 232€. Detta är väldigt förmånligt när man reser längre sträckor med fler stopp, tex till Asien och Oceanien.

50% poängrabatt med SAS American Express

Om du har något av SAS Amex kort (Classic, Premium eller Elite) och handlat för spenderingskravet på ett kalenderår, får du din 2-4-1 voucher som innebär att du betalar halva poängpriset på en bonusresa. Rabatten gäller för upp till två personer. Innehavaren av poängrabatten kan använda den för att boka en resa för andra personer (max 2). När du har en 50 % poängrabatt kan du exempelvis resa i Business Class två personer till Hawaii tur & retur för 190 000 EuroBonus-poäng, alternativt 95 000 poäng om du åker själv.

Förmånen är giltig innevarande år samt nästkommande kalenderår från brevets utskriftsdatum.  Om du uppnår vouchern exempelvis i maj 2021, så är den alltså giltig t.o.m. 31 dec 2022. När du bokar resa, kom ihåg att poängen måste dras från det EuroBonus-konto där rabatten är tillagd. Du kan se i Amex SE appen när du är inloggad när du uppnår din poängrabatt (under förmåner). Där står det också hur mycket du har spenderat med kortet under kalenderåret och hur mycket du behöver spendera ytterligare för att uppnå din poängrabatt innan kalenderåret är slut. Poängrabatten syns sedan i beställningsöversikten när du loggat in på ditt EuroBonus-konto.

Hitta bonusbiljetter i Star Alliance sökmotor

Denna sökmotor är tillfälligt avstängd: Som vi vet sedan något år tillbaks, har Star Alliance sökmotor varit nedstängd sedan början på pandemin. Vi hoppas alla att pandemin snart är över och att vi kan söka våra egna resor hos Star Alliance i stället för att ringa kundtjänst och boka bonusresor.

För att boka awardresa på Star Alliance-flygningar kan du söka i Star Alliance sökmotor på SAS hemsida. Bonusbiljetter är märkta med ”guldprick” i SAS sökmotor. För att söka fram bonusbiljetter ska man se till att rutan för poängresor är i bockad. Vid sökningen klickar man på ”resor för poäng” och då får man fram alternativ beroende på tillgängliga biljetter. Håll utkik efter de platser som har en guldprick bredvid respektive poängkostnad. Det är de platserna som är bonusbiljetter och som är bokningsbara med en 50% poängrabatt från American Express eller med en Fly Premium rabatt. När du bockat i rutan för att betala resan med poäng kan du se vilka datum som finns tillgängliga för just destinationen du söker på. De datum som saknar guldprick är kontantbiljetter som kan köpas med poäng, men för ett högre poängpris. När du hittat de flygbiljetter du önskar går vidare i bokningen och kan därefter applicera din Amex 2for1 voucher på biljetten som reducerar priset med 50% (om du har någon).

Du måste vara inloggad på ditt SAS-konto för att kunna söka bonusplatser, men du behöver inte ha poängen som krävs för att söka. Det går bara att söka platser i Economy eller Business Class där, sidan visar dock inte om man har en s.k. “mixad kabin”, dvs där ett ben av resan sker i Economy och det andra i Business. Om du hittar önskade flyg själv kan du applicera din 50% rabatt på bokningen & genomföra betalningen av skatterna och biljettera resan på en gång via hemsidan. Du kan boka upp till åtta flighter på din resa. Förutsättningen är att det finns bonusplatser på respektive flygning.

Ring kundtjänst när du ska boka bonusresa med din 50 % poängrabatt från American Express

Telefon 08 797 40 40 mån–sön kl 09.00–17.00

Det är American Express kundtjänst i Tallinn som varit ansvariga för att boka bonusbiljetter med 50% poängrabatt (som man får genom sitt American Express kort). Nu är det i stället kundtjänst på SAS i Sverige som har hand om detta. Det gamla telefonnumret på 018-4809167 har ersatts av nytt telefonnummer på 08 797 40 40 som man skall ringa om man vill boka sin Awardresa. När du bokar resa, kom ihåg att poängen måste dras från det EuroBonus-konto där rabatten är tillagd. Tänk på att ha ditt EB nr och din 4-siffriga säkerhetskod tillgänglig då denna ska uppges som en verifikation när du bokar över telefon. Har du inte denna kod tillgänglig kan du enkelt skapa/ändra det när du är inloggad på sas.se. kundtjänst har också möjlighet att skicka ut en ny till dig via antingen din e-post eller ditt mobilnummer som står registrerat i din profil på SAS när du är inloggad.  För att underlätta för agenten som söker fram din resa, är det viktigt att du har koll på allt innan du ringer och bokar: varifrån vill du börja din resa, vilka segment? När vill/behöver du resa ut & när vill/behöver du komma hem? Hur länge vill du vara borta? Hur många personer som skall resa? I vilken kabinklass?

Tips! Välj engelska som språkval när du ringer in för att boka bonusresa. Flera har skrivit i olika forum på nätet att dem kommit fram till kundtjänstpersoner på Cypern med en stor servicemind känsla.

Hitta tillgängliga bonusbiljetter på andra sökmotorer

Kolla hur många tillgängliga bonusplatser som finns:

  1. Https://awardhacks.se
  2. Https://mindtravel.se/awardplanner/sasbusiness

Bonusplatser som du hittar på andra flygbolags sidor (United, Air Canada, Awardfares m.fl) är bara en fingervisning om tillgängliga bonusresor med Star Alliance. Ibland stämmer tillgängligheten överens men det är långt i från 100% tillförlitlighet.

Om man söker på Uniteds hemsida och fyller i ”book with miles” går det att se tillgängliga bonusresor med Star Alliance. Dock så ser du endast vad United medlemmar kan boka med sina poäng, inte vad EuroBonus har för lediga awards. Om det är rena Star Alliance flygningar så brukar det fungera ganska bra, förutsatt att man söker efter Business sover Award. Gäller sökningen en United flygning brukar tillförlitligheten vara bättre att i stället söka på Air Canadas sida, eftersom att den mer speglar vad som är tillgängligt EuroBonus. Du kan också ta hjälp av Chatflights, som kan söka fram resor åt dig och hitta tillgängliga flighter. Dem tar ut en provision men det ska tilläggas att dem är väldigt duktiga på att hitta stolar och alternativa rutter.

Ibland behöver man söka flighter från olika Star Alliance ”hubbar” för att hitta sin bonusresa. De stora Star Alliance-hubbarna för långdistansflygningar med utgång Europa är Frankfurt, London, München, Wien, och Zürich. Hittar du inte Award till önskad destination – kan du testa att söka varje sträcka för sig själv, för att hitta de bästa alternativen för din flygning. Exempelvis Stockholm-Frankfurt separat, därefter söka på Frankfurt- Mexiko. Att flyga en liten omväg i Business eller First är acceptabelt när du kan njuta av ett glas champagne & bekväm sittplats under tiden. Vill man flyga First Class brukar tillgången ”sista minuten” vara som allra bäst för de flesta bolag. Flygbolagen har ofta små kabiner i First Class, oftast runt 6-8 säten & därför släpps inte awardseats förrän de är helt säkra på att de inte kan sälja platserna för pengar – och sällan mer än 2 – 4 st släpps som Awards totalt på varje avgång.

När du sedan hittat dina önskade flighter, skriv ner flygen och annan viktig information innan du ringer kundtjänst för att boka resan. Om du önskar att boka en ”open jaw”, det vill säga att du inte vill ha samma utrese- och hemreseflygplats, behöver du boka via kundtjänst över telefon. Resan kan alltså se ut så här: A->B och C->A. Om du har en 50% poängrabatt från American Express, eller en Fly Premium rabatt, kan någon av dessa appliceras på bokningen. När det kommer till bonusresor med 241 voucher tillåts inga stopp mer än 24h. Dock med undantag i Skandinavien i direkt anslutning med SAS-flygningar till/från Asien och USA. Du kan därmed exempelvis göra stopover i Stockholm på vägen ut eller i Köpenhamn på vägen hem. Du kan också exempelvis resa Stockholm-Bangkok och stanna över natten (max 24h) för att sedan flyga vidare till Indonesien som slutdestination.

Använd dina EuroBonus-poäng för att betala för en uppgradering till en högre bokningsklass på flygbolag som är medlemmar i Star Alliance

Din begäran om uppgradering måste göras minst 24 timmar före avgång. Du betalar med 100 % poäng och poängpriset är fast beroende på destination och reseklass. Du kan använda en American Express-kupong med 50 % rabatt. Du kan boka enkelresor till 60 % av poängpriset för tur och retur. Barnrabatter är inte tillgängliga. Barnrabatt gäller endast för resor med SAS och Widerøe.  Du kan boka om eller avboka bonusresor fram till 24 timmar före utresans avgång. För att se priser för uppgradering, klicka här.

Inlägget uppdaterad 2021.10.26

Kommentera

Close
%d bloggare gillar detta: