Close

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP

ANVÄND DINA POÄNG TILL BONUSRESOR VÄRLDEN ÖVER

BOKA BONUSRESA MED STAR ALLIANCE

Inlägget uppdaterad 2022.04.01

Boka bonusresa med alla flygbolag inom Star Alliance

Hur fungerar det att boka en bonusresa? En bonusresa betalas med dina EuroBonuspoäng, poäng som du får på dina vardagliga inköp från ditt SAS Mastercard eller SAS AmericanExpress kort, genom SAS EuroBonus partners eller genom att flyga in poäng. EuroBonus-programmet använder sig av zonbaserad prismodell. Med det menas att poängpriset fastställs baserat på avresans och destinationens zon, samt vilken kabinklass du väljer att boka. Zonerna definieras av ett geografiskt område t.ex Europa, Nordamerika, Sydostasien. Du betalar alltså samma poängpris till en specifik zon, oavsett när du bokar din resa. Det bästa med denna prismodell är att eftersom destinationerna delas in i olika zoner, ger det upphov till så kallade “sweet spots”, dvs destinationer som är lågt prissatta poängmässigt i förhållande till sitt geografiska läge. Alla sittplatser på planet är inte bokningsbara med bonuspoäng, SAS och övriga Star Alliance reserverar ett visst antal sittplatser som är bokningsbara med EuroBonuspoäng, så kallade Bonusplatser. Sittplatserna på planet finns tillgängliga ca elva månader före avgång. Att boka bonusresor är mycket populärt och de platserna brukar bli fullbokade ganska snabbt. Därför är det klokt att boka tidigt om du vet att du ska flyga till en specifik destination.

Du kan boka flyg med alla flygbolag inom Star Alliance och det fasta poängpriset för en bonusresa anger tur och retur.

Med bonusbiljett (Award) menas att resan har ett fast poängpris och du vet då redan i förväg hur mycket resan kommer att kosta i poäng. Det gör det enkelt att på förhand spara ihop poäng till din drömresa. Du kan boka flyg med samtliga flygbolag inom SAS & Star Alliance och poängpriset anger tur och retur. Det är något högre poängpris med övriga Star Alliance flygbolag jämfört med SAS egna poängprislista (se inlägget “boka bonusresa med SAS”). Det spelar alltså ingen roll vilket övrigt flygbolag förutom SAS du väljer att flyga med inom Star Alliance, själva poängkostnaden är samma oavsett vilket flygbolag du bokar med inom koncernen.

Boka bonusresa – Kostnader, Skatter och avgifter

Vad är skillnaden på en award bokning och en revenue bokning? En ren bonusresa kallas för award, medan en vanlig resa som du betalt med poäng och/eller pengar i stället kallas för revenue. På en bonusresa kan du applicera din Amex 2f1 voucher (50 % poängrabatt) på SAS hemsida eller via telefon. För resor med ett flygbolag inom Star Alliance debiterar SAS utöver flygskatt också en administrativ avgift på 450 kr per passagerare vid bokning över telefon. Vissa undantag finns, om det inte går att boka online. Att omboka eller göra en ändring av resa kostar 150 sek per person. Flygskatten brukar landa omkring 500-2000 sek per person. Under 2016 införde SAS enhetstaxa för bränsletillägg. En tur och retur i bränsletillägg kan som mest kosta 232€. Detta är väldigt förmånligt när man reser längre sträckor med fler stopp, tex till Asien och Oceanien.

Poängprislista för bonusresor med något av flygbolagen inom Star Alliance

Poängpriset i prislistan nedan gäller tur & retur.

50% poängrabatt med SAS American Express – Flyg 2 personer för poängpriset av 1

Om du har något av SAS Amex kort (Classic, Premium eller Elite) och handlat för spenderingskravet på ett kalenderår, får du din 2-4-1 voucher som innebär att du betalar halva poängpriset på en bonusresa. Rabatten gäller för upp till två personer. Innehavaren av poängrabatten kan använda den för att boka en resa för andra personer (max 2). När du har en 50 % poängrabatt kan du exempelvis resa i Business Class två personer till Hawaii tur & retur för 190 000 EuroBonus-poäng, alternativt 95 000 poäng om du åker själv.

Förmånen är giltig innevarande år samt nästkommande kalenderår från brevets utskriftsdatum.  Om du uppnår vouchern exempelvis i maj 2021, så är den alltså giltig t.o.m. 31 dec 2022. När du bokar resa, kom ihåg att poängen måste dras från det EuroBonus-konto där rabatten är tillagd. Du kan se i Amex SE appen när du är inloggad när du uppnår din poängrabatt (under förmåner). Där står det också hur mycket du har spenderat med kortet under kalenderåret och hur mycket du behöver spendera ytterligare för att uppnå din poängrabatt innan kalenderåret är slut. Poängrabatten syns sedan i beställningsöversikten när du loggat in på ditt EuroBonus-konto.

Ring kundtjänst när du ska boka bonusresa med din 50 % poängrabatt från American Express

Telefon 08 797 40 40 mån–sön kl 09.00–17.00
Få tag på SAS eller SA* efter arbetstid: International calls: +1-201-896-3600 SAS I USA

Det är American Express kundtjänst i Tallinn som varit ansvariga för att boka bonusbiljetter med 50% poängrabatt (som man får genom sitt American Express kort). Nu är det i stället kundtjänst på SAS i Sverige som har hand om detta. Det gamla telefonnumret på 018-4809167 har ersatts av nytt nummer (se ovan) som man skall ringa om man vill boka sin Awardresa. När du bokar resa, kom ihåg att poängen måste dras från det EuroBonus-konto där rabatten är tillagd. Tänk på att ha ditt EB nr och din 4-siffriga säkerhetskod tillgänglig då denna ska uppges som en verifikation när du bokar över telefon. Har du inte denna kod tillgänglig kan du enkelt skapa/ändra det när du är inloggad på sas.se. kundtjänst har också möjlighet att skicka ut en ny till dig via antingen din e-post eller ditt mobilnummer som står registrerat i din profil på SAS när du är inloggad.  För att underlätta för agenten som söker fram din resa, är det viktigt att du har koll på allt innan du ringer och bokar: varifrån vill du börja din resa, vilka segment? När vill/behöver du resa ut & när vill/behöver du komma hem? Hur länge vill du vara borta? Hur många personer som skall resa? I vilken kabinklass?

Hitta bonusbiljetter i Star Alliance sökmotor på SAS hemsida

Nu kan du åter igen göra dina EuruBonus Star Alliance bokningar online på SAS hemsida (sökmotorn låg nere under större delen av pandemin). I menyn klickar du på “SAS Eurobonus”. För att boka med SAS, välj “hitta SAS bonusresor”. För att boka med Star Alliance, välj “Star Alliance bonusresor”. Fyll i önskad avreseort, antal resenärer, datum och resmål, välj enkelresa eller tur och retur. Om du tjänat ihop en 50% poängrabatt från ditt AmericanExpress kort eller en Fly Premium rabatt från ditt SAS Mastercard kort – kommer denna rabatt att synas längst upp. Välj att bocka i rutan om du vill använda dig av denna rabatten så uppdateras poängpriset för flighterna.

Du kan också enkelt söka på resor på vanligt vis på sas hemsida när du är inloggad.

  1. Gå till sas.se.
  2. Logga in på ditt SAS EuroBonus-konto.
  3. Välj “Betala med poäng”.
  4. Leta efter resor märkta SAS Bonus och guldpricken.
  5. Kom ihåg att aktivera din American Express 50 % förmån i bokningsflödet.

Du måste vara inloggad på ditt SAS-konto för att kunna söka bonusplatser, men du behöver inte ha poängen som krävs för att söka. Det går bara att söka platser i Economy eller Business Class där, sökmotorn klarar dock inte om man har en s.k. “mixad kabin”, dvs där ett ben av resan sker i Economy och det andra i Business. Om du hittar önskade flyg själv kan du applicera din 50% rabatt på bokningen & genomföra betalningen av skatterna och biljettera resan på en gång via hemsidan. Du kan boka upp till åtta flighter på din resa. Förutsättningen är att det finns bonusplatser på respektive flygning.

Om du ska resa till en destination som SAS (SK flighter) flyger till

Då är det SAS poängpristabell som gäller i stället för Star Alliance poängpristabell. Det innebär att du kan resa för ett lägre poängpris och samtidigt använda dig av din poängrabatt från AmericanExpress eller Fly premium. Dessa bonusresor bokar du i stället genom att gå in på “Hitta SAS bonusresor som finns under samma flik som “Hitta Star Alliance bonusresor” när du är inloggad på sas.se. Läs mitt inlägg “Boka bonusresa med SAS” om hur du går tillväga för at hitta bonusresor med sas.

Sök efter bonusbiljetter ben för ben

Ibland hittar man inte bonusbiljetter om man söker direkt destination A-B. Exempelvis om du ska från Stockholm till Mexico och du inte hittar några lediga bonusbiljetter, kan du söka ben för ben i stället. Du skulle då kunna söka ARN-FRA och sedan FRA-MEX. Ibland behöver man söka flighter från olika Star Alliance “hubbar” för att hitta sin bonusresa. De stora Star Alliance-hubbarna för långdistansflygningar med utgång Europa är Frankfurt, London, München, Wien, och Zürich. Att flyga en liten omväg i Business eller First är acceptabelt när du kan njuta av ett glas champagne & bekväm sittplats under tiden. Vill man flyga First Class brukar tillgången “sista minuten” vara som allra bäst för de flesta bolag. Flygbolagen har ofta små kabiner i First Class, oftast runt 6-8 säten & därför släpps inte awardseats förrän de är helt säkra på att de inte kan sälja platserna för pengar – och sällan mer än 2 – 4 st släpps som Awards totalt på varje avgång.

Hittar du lediga bonusplatser ben för ben, kan du inte boka denna resa själv på Star Alliance sökmotor, eftersom att det blir “två bokningar” och du kan ju endast applicera din 50% poängrabatt på en. Du måste då ringa in till kundtjänst och be agenten boka hela resan åt dig där denne applicerar din 50% poängrabatt. Bokningsavgiften när man ringer in och bokar sin bonusresa är 450 sek, vilka inte är återbetalningsbar om du avbokar din bonusresa, däremot om du ombokar behöver du inte betala denna avgift igen utan då en ombokningsavgift på 150 sek.

Om du ringer till kundtjänst för att lägga till ett ben på din resa, kommer du att få olika svar beroende på vilken agent du får prata med (tyvärr). I värsta fall kommer agenten att först avboka den befintliga resan och sedan boka om en ny t/r resa. Då finns inga garantier för att bonusplatserna kommer att ligga reserverade för dig på flighten ifall det drar ut på tiden (läs efter kontorstid), speciellt om agenten skickat vidare bokningen till någon annan avdelning som ska räkna om skatter, avgifter och poäng. Då är risken stor att biljetterna hamnar “öppet & tillgängliga” för andra att boka. Det är inte säkert att detta kommer att hända, men det bästa är alltid att boka t/r samtidigt, och sedan ändra datum eller kabinklass i efterhand.

Boka utresa och sedan lägga till hemresa i efterhand när tillgängliga bonusbiljetter dyker upp?

Kontrollera med ditt flygbolag och IATA Travel center när du planerar din resa och om det uppstår ändringar i redan bokad resa.

Hitta tillgängliga bonusbiljetter på andra sökmotorer på internet

Leta upp önskade flighter i önskad kabinklass på exempelvis Awardfares.com hemsida eller Air canadas hemsida. Validera sedan dina flighter med Expertflyer och se om du även kan hitta samma flighter där, och även kanske på Star Alliance sökmotor igen. Bonusplatser som du hittar på andra flygbolags sidor (United, Air Canada, Awardfares m.fl) är bara en fingervisning om tillgängliga bonusresor med Star Alliance. Ibland stämmer tillgängligheten överens men det är långt i från 100% tillförlitlighet. Efter att United gjorde om sitt system så stämmer det inte lika bra överens med tillgängligheten, omkring 30-50% med vad Uniteds hemsida visar och vad sas kan boka i EuroBonus. Mitt tips är att kolla på Air Canada och TAP, visar båda tillgänglighet så är det mycket större chans att det finns för EuroBonus att boka också.

Uniteds sida visar även awardbiljetter som tyvärr inte är bokningsbara för medlemmar i EuroBonus utan endast för de som är med i Uniteds program. Om du söker på Uniteds hemsida och fyller i ”book with miles” går det att se tillgängliga bonusresor med Star Alliance. Bocka i rutan ”Book with miles” innan du klickar på sök. En gul ruta dyker upp som ber dig logga in på ditt MileagePlus account (du kan kryssa bort detta). Nu kan du se vad United medlemmar kan boka med sina poäng, dock inte helt tillförlitligt vad EuroBonus har för lediga awards. Om det är rena Star Alliance flygningar så brukar det ändå fungera ganska bra, förutsatt att man söker efter Business “saver Award”. Gäller sökningen en United flygning brukar tillförlitligheten vara bättre att i stället söka på Air Canadas sida, eftersom att den mer speglar vad som är tillgängligt EuroBonus. På United är det klasserna X economy, I Business Class och O First Class som går att boka med EuroBonus-poäng. Det är absolut värt en chansning att ringa kundtjänst och be dem söka och se om dina flighter som du sökt fram enligt tipsen ovan, finns tillgängliga inom EuroBonus.

Andra värdefulla webbsidor när du ska boka bonusbiljett

Https://awardhacks.se (A listing for SAS award tickets. Only direct longhauls are shown.)
https://awardplanner.se (kostnadsfri webbtjänst som hjälper dig att planera & boka bonusresa)

Boka en open jaw

Om du önskar att boka en “open jaw”, det vill säga att du inte vill ha samma utrese- och hemreseflygplats, behöver du boka via kundtjänst över telefon. Resan kan alltså se ut så här: A->B och C->A. Om du har en 50% poängrabatt från American Express, eller en Fly Premium rabatt, kan någon av dessa appliceras på bokningen. När det kommer till bonusresor med 241 voucher tillåts inga stopp mer än 24h. Dock med undantag i Skandinavien i direkt anslutning med SAS-flygningar till/från Asien och USA. Du kan därmed exempelvis göra stopover i Stockholm på vägen ut eller i Köpenhamn på vägen hem. Du kan också exempelvis resa Stockholm-Bangkok och stanna över natten (max 24h) för att sedan flyga vidare till Indonesien som slutdestination. Du kan flyga hem från annan ort, men då måste avresan vara samma ort som du reser tillbaka till. Man kan antingen ha avvikande utresa eller returresa. Detta kallas för open jaw (t.ex. A-B, C-A) och double jaw (t.ex A-B, C-D). Det sistnämnda är inte tillåtet.

Boka utresa nu och hemresa senare?

Du kan boka om hemresan så länge vouchern är giltig. Värt att notera är att om du bokar resorna separat är det 60% av poängpriset tills du fått den ombokad till en tur och retur. 

Använd dina EuroBonus-poäng för att betala för en uppgradering till en högre bokningsklass på flygbolag som är medlemmar i Star Alliance

Din begäran om uppgradering måste göras minst 24 timmar före avgång. Du betalar med 100 % poäng och poängpriset är fast beroende på destination och reseklass. Du kan använda en American Express-kupong med 50 % rabatt. Du kan boka enkelresor till 60 % av poängpriset för tur och retur. Barnrabatter är inte tillgängliga. Barnrabatt gäller endast för resor med SAS och Widerøe.  Du kan boka om eller avboka bonusresor fram till 24 timmar före utresans avgång. För att se priser för uppgradering, klicka här

Lämna ett svar

Close