Close

Samla poäng från dina vardagsinköp till resor världen över

Alla kan resa i Business Class med poäng från sina vardagsinköp.

ad-image

Boka bonusresa med Star Alliance

artikeln senast uppdaterad: 2023.01.11

Boka en bonusresa för dina insamlade poäng.

Hur fungerar det att boka en bonusresa?

En bonusresa betalas med dina EuroBonuspoäng, poäng som du får på dina vardagliga inköp från ditt SAS Mastercard eller SAS AmericanExpress kort, eller genom SAS EuroBonus partners.

EuroBonus-programmet använder sig av zonbaserad prismodell. Med det menas att poängpriset fastställs baserat på avresans och destinationens zon, samt vilken kabinklass du väljer att boka. Zonerna definieras av ett geografiskt område t.ex Europa, Nordamerika, Sydostasien. Det fasta poängpriset skiljer sig åt beroende på vilken destination du vill åka till och om du vill resa i ekonomi, Business eller FirstClass. Det gör det enkelt att på förhand spara ihop poäng till din drömresa. Alla sittplatser på planet är inte bokningsbara med bonuspoäng, SAS och övriga flygbolag inom Star Alliance reserverar ett visst antal sittplatser som är bokningsbara med EuroBonuspoäng, så kallade Bonusplatser.

Att boka bonusresor är mycket populärt och de platserna brukar bli fullbokade ganska snabbt. Därför är det klokt att boka tidigt om du vet att du ska flyga till en specifik destination.

Bonusresor har ett fast poängpris och gäller tur och retur. Du betalar alltså samma poängpris till en specifik zon, oavsett när du bokar din resa. Den avgörande faktorn är tillgängligheten på bonusplatser. Som EuroBonus-medlem kan du boka bonusbiljetter mer än 337 dagar i förväg (11 månader). På sas hemsida, när du är inloggad, kan du söka efter tillgänglighet och boka flygresor med dina EuroBonus-poäng online. Inklusive använda din American Express voucher (50% poängrabatt). Du måste betala skatter av avgifter med kontanta medel (betala med fördel avgiften med ditt SAS-anslutna kreditkort, då du tjänar poäng på transaktionen).

 • Du tjänar inga poäng på en bonusresa (eftersom du betalar resan med intjänade poäng)
 • Du kan avboka eller omboka bonusresor fram till 24 h före avgång.
 • Du kan använda en Amex 2f1 voucher (50% poängrabatt) på din bonusresa
 • Du kan använda din Mastercard Fly Premium rabatt på SAS flygningar (ej övriga Star Alliance flygbolag).

Star Alliance bonusbiljetter – Med EuroBonus kan du boka bonusresor hos alla Star Alliance-flygbolag.

Bonusbiljett har ett fast poängpris och du vet då redan i förväg hur mycket resan kommer att kosta i poäng. Det gör det enkelt att på förhand spara ihop poäng till din drömresa. Du kan boka flyg med samtliga flygbolag inom SAS & Star Alliance och poängpriset för en bonusresa anger tur och retur. Det är något högre poängpris med övriga Star Alliance flygbolag jämfört med på SAS egna flygningar. Det spelar alltså ingen roll vilket övrigt flygbolag förutom SAS du väljer att flyga med inom Star Alliance, själva poängkostnaden är samma oavsett vilket flygbolag du bokar med inom koncernen. På sas hemsida, när du är inloggad, kan du söka efter tillgänglighet och boka flygresor med dina EuroBonus-poäng online. Inklusive använda din American Express voucher (50% poängrabatt). Du måste betala skatter av avgifter med kontanta medel (betala med fördel avgiften med ditt SAS-anslutna kreditkort, då du tjänar poäng på transaktionen)..

Om du ska resa till en destination som SAS (SK flighter) flyger till

Kolla först om du kan hitta tillgängliga bonusbiljtter på en SAS flygning, om du vill boka för det lägre poängpriset (SAS poängpristabell). Du kan resa för det lägre poängpriset och samtidigt använda dig av din poängrabatt från AmericanExpress eller Fly premium rabatt. SAS bonusresor bokar du i stället genom att gå in på ”Hitta SAS bonusresor” när du är inloggad på sas.se. Läs mitt inlägg ”Boka bonusresa med SAS” om hur du går tillväga för at hitta bonusresor med sas.

Alla sittplatser på planet är inte bokningsbara för bonusresor

SAS och övriga Star Alliance reserverar ett visst antal sittplatser på sina flygningar som är bokningsbara med EuroBonuspoäng, så kallade Bonusplatser. Flygbolag släpper bonusplatser på flyg där de inte tror att samma plats skulle kunna säljas kontant. Det innebär att de rutter som är mest populära, och som har flest betalande resenärer i Business Class, också har minst bonusplatser tillgängliga. Bonusplatser finns tillgängliga ca elva månader före avgång. Att boka bonusresor är mycket populärt och de platserna brukar bli fullbokade ganska snabbt. Därför är det klokt att boka tidigt om du vet att du ska flyga till en specifik destination. Som alltid måste man vara något flexibel när man ska boka en bonusresa, man kan alltså inte alltid åka exakt det datumet man vill.

 • Du tjänar inga EuorBonus-poäng på en bonusresa (eftersom du betalar resan med intjänade poäng)
 • Du kan avboka eller omboka bonusresor fram till 24h före avgång.
 • Du kan använda Amex 2f1 voucher (50% poängrabatt) på din bonusresa med flygbolag inom Star Alliance
 • Du kan använda din Mastercard Fly Premium rabatt på SAS flygningar (Boka bonusresa med SAS)

Använd dina poäng för EuroBonus resor med Star Alliance bolag.

Med EuroBonus får du tillgång till bonussittplatser hos alla Star Alliance-flygbolag. En bonusresa har ett fast poängpris och anger poängpriset tur och retur. På sas.se kan du söka efter tillgänglighet och boka flygresor med dina EuroBonus-poäng online. Inklusive använda din American Express voucher. Du måste betala skatter och avgifter med pengar. Du kan kontrollera din bokning under ”Mina bokningar”


Poängprislista för bonusresor med något av flygbolagen inom Star Alliance. Poängpriset i prislistan nedan gäller tur & retur.

Kostnader, Skatter och avgifter för flygningar med Star Alliance

Uppdateringar för SAS bonusresor. Från 1 feb 2023 införs av- och ombokningsavgift för SAS bonusbiljetter. Detta gäller ej övriga Star Alliance flygningar.

Flygskatten brukar landa omkring 500-2000 sek per person. Under 2016 införde SAS enhetstaxa för bränsletillägg. En tur och retur i bränsletillägg kan som mest kosta 232€. Detta är väldigt förmånligt när man reser längre sträckor med fler stopp, tex till Asien och Oceanien.

 • På bonusresor med Star Alliance debiterar SAS utöver flygskatt också en administrativ avgift på 450 kr per passagerare vid bokning, så kallad ”service fee”.
 • Att omboka eller göra en ändring av resa kostar 150 sek per person.
Använd dina EuroBonus-poäng för att betala för en uppgradering till en högre bokningsklass på flygbolag som är medlemmar i Star Alliance

Din begäran om uppgradering måste göras minst 24 timmar före avgång. Du betalar med 100 % poäng och poängpriset är fast beroende på destination och reseklass. Du kan använda en American Express-kupong med 50 % rabatt. Du kan boka enkelresor till 50 % av poängpriset för tur och retur. Barnrabatter är inte tillgängliga på Star Alliance. Barnrabatt gäller endast för resor med SAS och Widerøe. Du kan boka om eller avboka bonusresor fram till 24 timmar före utresans avgång. För att se priser för uppgradering, klicka här

50% poängrabatt med SAS American Express – Flyg 2 personer för poängpriset av 1

Boka din bonusresa online eller ring SAS kundtjänst för att boka din bonusresa med 2-4-1 voucher från American Express. Telefon 08 797 40 40 mån–sön kl 09.00–17.00.
SAS eller SA* efter arbetstid: International calls: +1-201-896-3600 SAS I USA

På en bonusresa kan du applicera din Amex 2f1 voucher (50 % poängrabatt) på SAS hemsida eller via telefon. Rabatten gäller för upp till två personer. Innehavaren av poängrabatten kan använda den för att boka en resa för andra personer (max 2). Poängen måste dras från det EuroBonus-konto där rabatten är tillagd. Tänk på att ha ditt EB nr och din 4-siffriga säkerhetskod tillgänglig då denna ska uppges som en verifikation när du bokar över telefon. Har du inte denna kod tillgänglig kan du enkelt skapa/ändra det när du är inloggad på sas.se. kundtjänst har också möjlighet att skicka ut en ny till dig via antingen din e-post eller ditt mobilnummer som står registrerat i din profil på SAS när du är inloggad. 2for1 voucher är giltig innevarande år samt nästkommande kalenderår från brevets utskriftsdatum. Om du uppnår vouchern exempelvis i maj 2021, så är den alltså giltig t.o.m. 31 dec 2022. Du kan se i Amex SE appen när du är inloggad när du uppnår din poängrabatt (under förmåner). Där står det också hur mycket du har spenderat med kortet under kalenderåret och hur mycket du behöver spendera ytterligare för att uppnå din poängrabatt innan kalenderåret är slut.

När du har uppnått en 50 % poängrabatt från ditt SAS American Express kort, alltså att du har handlat för ditt spenderingskrav under ett kalenderår, då kan du exempelvis resa i Business Class två personer till Hawaii tur & retur för 190 000 EuroBonus-poäng, alternativt 95 000 poäng om du åker själv. 

Det är American Express kundtjänst i Tallinn som tidigare varit ansvariga för att boka bonusbiljetter med 50% poängrabatt. Nu är det i stället kundtjänst på SAS i Sverige som har hand om detta. Kunskap, kompetens och service för att hjälpa till med att söka fram tillgängliga bonusplatser är inte så god, om man jämför med agenterna som tidigare hade hand om det i Tallin. ”HUACA” (Hang Up and Call Again) har blivit en vanlig fras i samband med SAS kundtjänst. Om du ser tillgängliga biljetter på Star Alliance sökmotor och agenten inte själv kan hitta dem, prova att avsluta samtalet och hoppas att få prata med en annan agent nästa gång du ringer. För att underlätta för agenten som söker fram din resa, är det viktigt att du har koll på allt innan du ringer och bokar:

Varifrån vill du börja din resa?
Vilka segment?
När behöver du resa ut?
När behöver du komma hem?
Hur många personer som skall resa?
Flightnummer?
I vilken kabinklass?

Hitta bonusbiljetter i Star Alliance sökmotor och boka själv online

I menyn klickar du på ”SAS Eurobonus”. För att boka med SAS, välj ”hitta SAS bonusresor”. För att boka med Star Alliance, välj ”Star Alliance bonusresor”: https://www.sas.se/eurobonus/star-alliance-award-trips/. Fyll i önskad avreseort, antal resenärer, datum och resmål, välj enkelresa eller tur och retur. Om du tjänat ihop en 50% poängrabatt från ditt AmericanExpress kort eller en Fly Premium rabatt från ditt SAS Mastercard kort – kommer denna rabatt att synas längst upp. Välj att bocka i rutan om du vill använda dig av denna rabatten så uppdateras poängpriset för flighterna.

Du kan också enkelt söka på resor på vanligt vis på sas hemsida när du är inloggad.

 1. Gå till sas.se.
 2. Logga in på ditt SAS EuroBonus-konto.
 3. Välj ”Betala med poäng”.
 4. Leta efter resor märkta SAS Bonus och guldpricken.
 5. Kom ihåg att aktivera din American Express 50 % förmån i bokningsflödet.

Du måste vara inloggad på ditt SAS-konto för att kunna söka bonusplatser, men du behöver inte ha poängen som krävs för att söka. Det går bara att söka platser i Economy eller Business Class där, sökmotorn klarar dock inte om man har en s.k. “mixad kabin”, dvs där ett ben av resan sker i Economy och det andra i Business. Om du hittar önskade flyg själv kan du applicera din 50% rabatt på bokningen & genomföra betalningen av skatterna och biljettera resan på en gång via hemsidan. Du kan boka upp till åtta flighter på din resa. Förutsättningen är att det finns bonusplatser på respektive flygning.

Sök efter bonusbiljetter ben för ben – använd dig av tricket att söka ben från olika gubbar (VIE), (FRA), (LHR), (ZRH), (MUC) m.fl

Det kan ta ett tag att lära sig hur man söker och hittar tillgängliga bonusbiljetter, då förfarandet skiljer sig från hur man söker och bokar biljetter för kontanta medel. Ibland behöver man dela upp sin resa och söka flighter från olika Star Alliance ”hubbar” för att hitta sin bonusresa. De stora Star Alliance-hubbarna för långdistansflygningar med utgång Europa är Frankfurt, London, München, Wien, och Zürich. Att flyga en liten omväg i Business eller First class är kanske ändå acceptabelt om du samtidigt kan njuta av ett glas champagne & bekväm sittplats under tiden?

Vill man flyga First Class brukar tillgången ”sista minuten” vara som allra bäst för de flesta bolag. Flygbolagen har ofta små kabiner i First Class, oftast runt 6-8 säten & därför släpps inte bonusbiljetter förrän de är helt säkra på att de inte kan sälja platserna för pengar – och sällan mer än 2 – 4 st släpps som Awards totalt på varje avgång.

Ibland hittar man inte bonusbiljetter om man söker direkt destination A-B.

Exempelvis om du ska från Stockholm till Mexico och du inte hittar några lediga bonusbiljetter, kan du söka ben för ben i stället. Du skulle då kunna söka ARN-FRA och sedan FRA-MEX. Vill man i stället till Thailand, och söker FRA-BKK utan resultat i Star Alliance sökmotor, kan man då söka via VIE och kommer man hitta VIE-FRA-BKK. Varför syns biljetten nu, men med ytterligare en mellanlandning? Lufthansa har medvetet lagt in married segment för att styra trafik från Wien. Då kan man inte bara ta bort VIE-FRA benet. Det kan alltså finnas ”stopp” mot att koppla på olika connections till en longhaul resa. Detta händer rätt ofta att man då inte kan boka det som syns enskilt. Tex kan du se A-B-C och C-D när du gör separata sökningar. Men det går inte att slå ihop till A-B-C-D.

Hittar du lediga bonusplatser ben för ben, kan du inte boka denna resa själv på Star Alliance sökmotor,

Detta eftersom att det blir ”två bokningar” och du kan ju endast applicera din 50% poängrabatt på en resa. Du måste då ringa in till kundtjänst och be agenten boka hela resan åt dig där denne applicerar din 50% poängrabatt. Bokningsavgiften när man ringer in och bokar sin bonusresa är 450 sek, vilka inte är återbetalningsbar om du avbokar din bonusresa, däremot om du ombokar behöver du inte betala denna avgift igen utan då en ombokningsavgift på 150 sek.

Om redan har bokat ett segment online, och sedan ringer till kundtjänst för att lägga ihop ytterligare segment, kommer du att få olika svar beroende på vilken agent du får prata med (tyvärr). I värsta fall kommer agenten att först avboka den befintliga resan (bonusbiljetterna blir tillgängliga för andra att boka en kort stund)och sedan boka om en ny t/r resa. Då finns inga garantier för att bonusplatserna kommer att ligga reserverade för dig på flighten ifall det drar ut på tiden (läs efter kontorstid), speciellt om agenten skickat vidare bokningen till någon annan avdelning som ska räkna om skatter, avgifter och poäng. Då är risken stor att biljetterna hamnar ”öppet & tillgängliga” för andra att boka. Det är inte säkert att detta kommer att hända, men det bästa är alltid att boka t/r samtidigt, och sedan ändra datum eller kabinklass i efterhand.

Boka en open jaw

Om du önskar att boka en ”open jaw”, det vill säga att du inte vill ha samma utrese- och hemreseflygplats, behöver du boka via kundtjänst över telefon. Resan kan alltså se ut så här: A->B och C->A. Om du har en 50% poängrabatt från American Express, eller en Fly Premium rabatt, kan någon av dessa appliceras på bokningen. När det kommer till bonusresor med 241 voucher tillåts inga stopp mer än 24h. Dock med undantag i Skandinavien i direkt anslutning med SAS-flygningar till/från Asien och USA. Du kan därmed exempelvis göra stopover i Stockholm på vägen ut eller i Köpenhamn på vägen hem. Du kan också exempelvis resa Stockholm-Bangkok och stanna över natten (max 24h) för att sedan flyga vidare till Indonesien som slutdestination. Du kan flyga hem från annan ort, men då måste avresan vara samma ort som du reser tillbaka till. Man kan antingen ha avvikande utresa eller returresa. Detta kallas för open jaw (t.ex. A-B, C-A) och double jaw (t.ex A-B, C-D). Det sistnämnda är inte tillåtet.

Boka utresa nu och hemresa senare?

Du kan boka om hemresan så länge vouchern är giltig. Värt att notera är att om du bokar resorna separat är det 60% av poängpriset tills du fått den ombokad till en tur och retur. 

Hitta tillgängliga bonusbiljetter på andra sidor och sökmotorer online

Leta upp önskade flighter i önskad kabinklass på exempelvis Awardfares.com hemsida eller Air canadas hemsida. Validera sedan dina flighter med Expertflyer och se om du även kan hitta samma flighter där, och även på Star Alliance sökmotor. Bonusplatser som du hittar på andra flygbolags sidor (United, Air Canada, Awardfares m.fl) är bara en fingervisning om tillgängliga bonusresor med Star Alliance. Ibland stämmer tillgängligheten överens men det är långt i från 100% tillförlitlighet. Efter att United gjorde om sitt system så stämmer det inte lika bra överens med tillgängligheten, omkring 30-50% med vad Uniteds hemsida visar och vad sas kan boka i EuroBonus. Mitt tips är att kolla på Air Canada och TAP, visar båda tillgänglighet så är det mycket större chans att det finns för EuroBonus att boka också.

Uniteds sida visar även awardbiljetter som tyvärr inte är bokningsbara för medlemmar i EuroBonus utan endast för de som är med i Uniteds program. Om du söker på Uniteds hemsida och fyller i ”book with miles” går det att se tillgängliga bonusresor med Star Alliance. Bocka i rutan ”Book with miles” innan du klickar på sök. En gul ruta dyker upp som ber dig logga in på ditt MileagePlus account (du kan kryssa bort detta). Nu kan du se vad United medlemmar kan boka med sina poäng, dock inte helt tillförlitligt vad EuroBonus har för lediga awards. Om det är rena Star Alliance flygningar så brukar det ändå fungera ganska bra, förutsatt att man söker efter Business ”saver Award”. Gäller sökningen en United flygning brukar tillförlitligheten vara bättre att i stället söka på Air Canadas sida, eftersom att den mer speglar vad som är tillgängligt EuroBonus. På United är det klasserna X economy, I Business Class och O First Class som går att boka med EuroBonus-poäng. Det är absolut värt en chansning att ringa kundtjänst och be dem söka och se om dina flighter som du sökt fram enligt tipsen ovan, finns tillgängliga inom EuroBonus.

Andra värdefulla webbsidor när du ska boka söka fram tillgängliga bonusbiljetter

IATA Travel | om det uppstår ändringar i redan bokad resa

Awardplanner | kostnadsfri webbtjänst som hjälper dig att planera & boka bonusresa

Seatguru.com | find your seat map

Awardhacks.se | visar tillgängliga platser på longhaul
Awardhacks.se | sök tillgängliga platser på longhaul

Flightconnections | find scheduled flights from all airports in the world

Cowtool.com | sökverktyg som visar Air Canada’s tillgänglighet (bocka i för partnerawards) 

Awardfares | Med abonnemang kan du se se tillgängliga bonusplatser med olika flygbolag

Flightconnections | Med abonnemang kan du se vilka Star Alliance flighter som flyger var
Lämna ett svar

Close
%d bloggare gillar detta: