Close

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP

ANVÄND DINA POÄNG TILL BONUSRESOR VÄRLDEN ÖVER

BOKA BONUSRESA MED SAS

Boka bonusresa på SAS flygningar

Man skiljer på SAS flygbolag från resten av dem andra flygbolagen inom Star Alliance (även att SAS ingår i Alliansen), på grund av att SAS har en egen specifik poängprislista för bonusresor. Bonusresor har ett fast poängpris med SAS eller Star Alliance och priset gäller som tur och retur. Du kan använda dina EuroBonus-poäng för att flyga med SAS inom Sverige, Europa, USA eller Asien. SAS egna poängprislista erbjuder lägre poängpris för bonusresor, men du kan endast ta dig till de destinationer som SAS flyger till. Det innebär att du behöver flyga med SAS flygbolag för att kunna betala det lägre fasta poängpriset för din bonusbiljett.

Skillnaden mellan SAS och Star Alliance

Man kan använda sina EuroBonuspoäng till att boka resor i hela Star Alliance. Men en viktig skillnad mellan att boka resor hos SAS eller hos de de andra flygbolagen inom Star Alliance är att SAS erbjuder ytterligare varianter av “resor för poäng”:

  1. “Bästa Pris”: Detta är samma som bonusresor med fast poängpris enligt poängpristabellen. Du kan applicera din 50% poängrabatt från AmericanExpress eller Fly premium rabatt från SAS Mastercard. På sas.se är dessa biljetter markerade med en “guldprick”. Mer om det längre ned i inlägget.
  2. “Bästa Tillgänglighet”: Dessa kallas också för “Revenue biljetter” och dem har inte ett fast poängpris, och är således inte en bonusresa, utan en helt vanlig flygbiljett som man betalar för med poäng i stället för kontanter. Det brukar vara god tillgänglighet på dessa, men de är oftast mycket dyrare än poängpriset för en bonusresa.
  3. Resor som bokas för en blandning av poäng och pengar, vilket är samma sak som punkten ovan, men där en del av resan betalas med pengar.
  4. Resor som bokas för pengar men uppgraderas för poäng via SAS s.k. “Plusgrade” som kan användas för att buda på uppgraderingar strax innan avresa.

Poängprislista för Bonusresa på SAS-flygningar

Priserna i tabellerna nedan är fast poängkostnad för tur och retur per person. Poängpriset kan endast appliceras på rena bonusbiljetter. På dessa biljetter kan du applicera en Fly Premium rabatt eller en 50% poängrabatt med SAS American Express.

Kostnader, Skatter och avgifter för bonusresor – Du kan boka om eller avboka din bonusresa fram till 24 timmar före avgång.

Du kan boka din bonusresa och använda din Amex 2f1 voucher på SAS hemsida eller via telefon. En bokningsavgift på 375 SEK per person tillkommer vid telefonbokning (vissa undantag finns, om det inte går att boka online). Ombokning / ändring av resa kostar 150 sek per person. Du betalar flygskatt på bonusresa, vilket brukar landa på ungefär 500 – 1000 sek. Flygskatten är olika beroende avreseort och destination. Du behöver alltså inte, till skillnad mot Star Alliance – betala flygskatt och bränsleavgift beroende på distansen du ska flyga. En resa i SAS Business från exempelvis Köpenhamn till New York tur och retur kostar ca 500 sek. Om du enbart vill boka en enkelresa, är poängpriset 60% av tur och returpriset.

Du betalar med 100 % poäng och poängpriset är fast beroende på destination och reseklass. Du kan använda en American Express-kupong med 50 % rabatt eller Mastercard Fly Premium rabatt. Du tjänar inga poäng på bonusresor. Vouchern går att utnyttja för resor med SAS och med Star Alliance. Ingen biljett- eller bokningsavgift tas ut för onlinebokningar. En bokningsavgift på 375 sek tillkommer vid telefonbokning (vissa undantag finns, om det inte går att boka online).

Barn under 2 reser gratis hos SAS, och barn 2-11 år reser till 50% av ordinarie pris. Gäller ej på flygningar med Star Alliance. Du kan kombinera SAS bonusbiljetter med reguljära biljetter för poäng. Detta innebär att du kan resa med en bonusbiljett i en riktning och med en vanlig biljett för poäng i den andra riktningen. Du kan boka SAS enkelresor till 60 % av poängpriset för tur och retur. Uppehåll som varar längre än 24 timmar är inte tillåtna, dock med undantag för SAS-flygningar till/från Asien och USA. På SAS-flygningar till/från Asien och USA är ett uppehåll tillåtet på utresan och ett på hemresan. Du kan omboka eller avboka din bonusresa fram till 24 h före avgång. Poäng återbetalas, om de fortfarande är giltiga. förutsatt att poängen inte har gått ut. Avbokning är gratis, ombokningsavgift tillkommer på 150 sek per person, plus mellanskillnaden i skatter och avgifter.

Om du har något av SAS Amex kort (Classic, Premium eller Elite) och handlat för ditt spenderingskravet under ett kalenderår, får du din 2-4-1 voucher som innebär att du betalar halva poängpriset på en bonusresa. Rabatten gäller för upp till två personer. Innehavaren av poängrabatten kan använda den för att boka en resa för andra personer (max 2). När du har en 50 % poängrabatt från Premium eller Elite kortet, kan du exempelvis resa i Business Class två personer till Hawaii tur & retur för 190 000 EuroBonus-poäng, alternativt 95 000 poäng om du åker själv.

Om du har ett SAS AmericanExpress kort kan du resa 2 personer för poängpriset av 1. Reser du ensam betalar du halva poängpriset.

Ring SAS kundtjänst för att boka din bonusresa med 2-4-1 voucher från American Express.
Telefon 08 797 40 40 mån–sön kl 09.00–17.00.

När du bokar resa, kom ihåg att poängen måste dras från det EuroBonus-konto där rabatten är tillagd. Tänk på att ha ditt EB nr och din 4-siffriga säkerhetskod tillgänglig då denna ska uppges som en verifikation när du bokar över telefon. Har du inte denna kod tillgänglig kan du enkelt skapa/ändra det när du är inloggad på sas.se. kundtjänst har också möjlighet att skicka ut en ny till dig via antingen din e-post eller ditt mobilnummer som står registrerat i din profil på SAS när du är inloggad.

Om du hittat tillgängliga bonusbiljetter för din bonusresa och ska boka en resa med flera segment, går det inte att boka en sådan resa online “Boka bonusresor med SAS”. Då måste du ringa in för att agenten ska lägga till de olika segmenten. För att underlätta för agenten som söker fram din resa, och även för dig så att du får de segment du önskar, är det viktigt att du har koll på allt innan du ringer och bokar: varifrån vill du börja din resa, vilka segment? När vill/behöver du resa ut & när vill/behöver du komma hem? Hur många personer skall resa? I vilken kabinklass? Tänk på att ha ditt EB nummer och din fyrsiffriga säkerhetskod tillgänglig då denna ska uppges som en verifikation när du bokar över telefon. Har du inte denna kod tillgänglig kan du enkelt skapa/ändra det när du är inloggad på sas.se. Kundtjänst har också möjlighet att skicka ut en ny till dig via antingen din e-post eller ditt mobilnum

Hitta tillgängliga bonusbiljetter på SAS flyg

När det kommer till att välja bonusresa är valmöjligheten stor, men är beroende på platstillgång. Flest platser finns såklart i SAS Go (ekonomiklass) men det kan även finnas god tillgång i SAS Plus & SAS Business närmre avresedatum. Sittplatser blir tillgängliga med jämna mellanrum, så om du inte hittar ett flyg eller ett datum som passar kan du kontrollera tillgången igen senare. Hos SAS släpps bonusbiljetter 330-355 dagar i förväg (ca 11 månader före avresa). Vissa biljetter gäller helt enkelt först till kvarn. De släpper ibland också platser 90 eller 60 dagar före. Det är alltså inte säkert du hittar en bonusresa exakta datum bara för att du har tillräckligt med poäng.

SAS bonusbiljetter går att boka på SAS egna flygningar. Dessa bonusbiljetter delas in i två kategorier: “Bästa Pris” (kallas för SAS BONUS) och “Bästa Tillgänglighet” (kallas för “Regular tickets for points”). Det är bara SAS BONUS som är en ren bonusresa, dvs som helt och hållet betalas med poäng, den är både om- och avbokningsbar fram till 24 timmar innan avresa.

Bonusbiljetter är märkta med “guldprick” när du söker biljetter i SAS sökmotor. För att söka fram bonusbiljetter ska man se till att rutan för poängresor är i bockad. Vid sökningen klickar man på “resor för poäng” och då får man fram alternativ beroende på tillgängliga biljetter. Håll alltså utkik efter de platser som har en guldprick bredvid respektive poängkostnad. Det är de platserna som är bonusbiljetter och som är bokningsbara med en 50% poängrabatt från American Express eller med en Fly Premium rabatt. När du bockat i rutan för att betala resan med poäng kan du se vilka datum som finns tillgängliga för just destinationen du söker på. De datum som saknar guldprick är kontantbiljetter som kan köpas med poäng, men för ett högre poängpris. Om det finns business tillgängligt (lägsta pris/SAS Bonus) så kan du boka dessa till Go priser på SAS flygningar

Håll utkik efter de platser som har en guldprick bredvid respektive poängkostnad. Det är de platserna som är bonusbiljetter och som är bokningsbara med en 50% poängrabatt från American Express eller med en Fly Premium rabatt. När du bockat i rutan för att betala resan med poäng kan du se vilka datum som finns tillgängliga för just destinationen du söker på. Det går att sortera respektive sökning på enbart SAS Bonusbiljetter vilket gör det ännu lättare att få fram lediga platser. När du hittat de flygbiljetter du önskar går vidare i bokningen och kan därefter applicera din Amex 50% poängrabtt eller Fly Premium rabatt (om du har någon). Så enkelt är det.

Om SAS har 50% rabatt inom Skandinavien, då kan du applicera fly premium rabatt på denna rabatten. Det går att kombinera biljetterna så att du flyger SAS Go på utresan och SAS Business på hemresan. I SAS Plus och SAS Go brukar tillgången vara större på bonusbiljetter. Du kan kombinera SAS bonusbiljetter med reguljära biljetter för poäng (som betalas helt med poäng) i samma bokning. Detta innebär att du kan resa med en bonusbiljett i en riktning och med en reguljär biljett för poäng i den andra riktningen.

Boka online när du är inloggad på sas.se

För att beställa din resa med SAS eller Star Alliance:

1. Logga in på ditt EuroBonus konto på sas.se 
3. Klicka på fliken “boka”
4. Välj “Betala med poäng”.
5. Leta efter resor märkta SAS Bonus & “guldpricken” 
6. Kom ihåg att aktivera din American Express 50 % förmån i bokningsflödet eller en Fly Premium rabatt från ditt SAS Mastercard kort (rabatt syns längst upp). Välj att bocka i rutan om du vill använda dig av denna rabatten så uppdateras poängpriset för flighterna.
7. Gå vidare för betalning och bokning.

SAS Bonus “Bästa pris” (biljetter med guldprick har ett fast poängpris)

När du söker fram rena bonusbiljetter, kommer du även att se tillgången på revenue-biljetter “Bästa Tillgänglighet”. Om du ska boka en ren bonusresa, kan du endast boka de bonusbiljetter som har en guldprick i rutan. Det är enbart de biljetter med guldprick som är bonusbiljetter. Dessa biljetter bokas in i bokningsklasser X för SAS Go, I för SAS Plus inom Europa eller SAS Business interkontinentalt och F för SAS Plus interkontinentalt. Förutom en poängkostnad tillkommer också flygskatter.

“Bästa Tillgänglighet” (Revenue biljetter)

De biljetter som saknar guldprick är kontantbiljetter som kan köpas med poäng, men för ett högre poängpris. Dessa biljetter räknas inte som bonusresor utan som betalda biljetter där betalningen sker med poäng. Så länge det finns betalda platser till försäljning på flyget är det möjligt att boka dessa för poäng. Rabatter så som Amex 2for1 och MasterCard FlyPremium kan inte tillämpas på dessa biljetter, då de tekniskt sett räknas som ordinarie betalda biljetter. Rabatt ges däremot till medlemmar i Silver, Gold och Diamond (Fly Premium statusnivå). Fördelen med Bästa Tillgänglighet är att du tjänar poäng på din resa precis som om du hade köpt en vanlig biljett för pengar. Poängpriserna i “Bästa Tillgänglighet” är alltid högre än “Bästa Pris”, men ibland finns det kampanjer där priserna går ner under de fasta poängpriserna.

När man köper vanliga biljetter för poäng sker betalningen med poäng men biljetten är egentligen likadan som om du skulle betalt den med pengar, och därför är också poängpriset mycket högre. När du bokar Revenue-biljetter kan du betala enbart med poäng eller blanda med kontanter i samma bokning, ett bra alternativ om man kanske inte har hela poängsumman som behövs för en resa. Du får nya poäng vid resa på en sådan biljett. En SAS Go-biljett bokad till “Bästa Tillgänglighet” inte är återbetalningsbar. De regler som gäller för respektive biljett om du hade köpt den för pengar, gäller också om du betalar den biljettypen med poäng. Respektive villkor syns under respektive biljett.

Hitta och boka bonusbiljetter till hela familjen

SAS sökmotor klarar bara av att applicera en (1) voucher för upp till två (2) personer, när du bokar online. Är ni fler personer eller vill använda fler vouchers, eller har ett barn, så måste du ringa in för att boka din bonusresa, för att vouchers och poäng ska appliceras korrekt. Du kan boka en bonusresa och ge bort till någon annan. Är ni två som reser? I så fall anger du dina egna uppgifter först, och sedan din medresenär när du är inloggad på ditt konto. Du har rätt att göra ombokningar, ändra datum, avreseort, flight och bokningsklass fram till 24h innan avgång. Kostnaden för varje ombokning via telefon är 150 kr per biljett. En fördel kan därför vara att göra vissa ändringar online, t.ex. datum eller kabinklass. Då blir det ingen kostnad. Märk att revenuebiljetter som betalas med poäng kan ha en ombokningskostnad knuten till sig beroende på biljettklass.

Uppgradera bonusbiljett

Uppgradering med Star Alliance på flygningar med SAS till/från Asien och USA och endast tillgänglig från SAS Plus till SAS Business. Klicka här för att läsa mer.

Fly Premium – Du bokar bonusresa i SAS Plus eller SAS Business men betalar endast för SAS Go & får tillgång till Fast Track & SAS Lounger i samband med din resa

Om du har ett SAS Mastercard Premium kort eller ett SAS American Express Elite kort blir du automatiskt medlem i Fly Premium. Det innebär att du kan resa i SAS Plus Bonus eller SAS Business Bonus på resor men endast betala för SAS Go Bonus.  Du får tillgång till Fast Track och SAS lounger i samband med din resa.

Fly Premium nivåer från 1 mars 2021 – 28 februari 2022

Läs mer om Fly Premium här

Vill du läsa mer om Fly Premium och hur det fungerar, kan du läsa vårt inlägg.

När släpps bonusbiljetter hos flygbolagen?

Ge ett bidrag. Swisha en kopp kaffe med QR-koden!

Vill du bidra till utvecklingen av denna hemsida med fler och uppdaterade inlägg? Vi lägger ner mycket tid på sidan & alla bidrag tas tacksamt emot och och går främst till kostnader och underhåll av denna webbsida. Tips! PayPal accepterar både AmericanExpess och SAS Mastercard.

Lämna ett svar

Close