Close

Samla poäng från dina vardagsinköp till resor världen över

Alla kan resa i Business Class med poäng från sina vardagsinköp.

ad-image

Boka bonusresa med SAS

artikeln senast uppdaterad: 2023.01.11


Boka bonusresa med SAS

En bonusresa betalas med dina EuroBonuspoäng, poäng som du får på dina vardagliga inköp från ditt SAS Mastercard eller SAS AmericanExpress kort, eller genom SAS EuroBonus partners. Poängpriset för en bonusresa skiljer sig åt beroende på vilken destination du vill åka till och om du vill resa i ekonomi, Business eller FirstClass. Eftersom att bonusresor har ett fast poängpris, baserat på avresans och destinationens zon, samt vilken kabinklass du väljer att boka, gör det enkelt att på förhand spara ihop poäng till din drömresa. Alla sittplatser på planet är inte bokningsbara med bonuspoäng, SAS och övriga flygbolag inom Star Alliance reserverar ett visst antal sittplatser som är bokningsbara med EuroBonuspoäng, så kallade Bonusplatser.

SAS bonusbiljetter – Boka bonusresa på SAS flygningar. SAS bonusbiljetter har ett fast pris och är markerade med en guldfärgad prick i bokningsflödet.

Man skiljer på SAS flygbolag från resten av dem andra flygbolagen inom Star Alliance (även att SAS ingår i Alliansen), på grund av att SAS har en egen specifik poängprislista för sina bonusresor. Bonusresor har ett fast poängpris och priset gäller tur och retur. SAS flyger inom Europa, USA eller Asien. SAS egna poängprislista har ett lägre poängpris för bonusresor gentemot övriga Star Alliance flygbolag. Det innebär att du behöver flyga med SAS flygbolag för att kunna betala det lägre fasta poängpriset för din bonusbiljett.

SAS reserverar plats för ett visst antal bonusresor på varje flyg som du kan boka med dina poäng. Sittplatser blir tillgängliga med jämna mellanrum, så om du inte hittar ett flyg eller ett datum som passar kan du kontrollera tillgången igen senare. Det kan vara bra att känna till, att flygbolag släpper bonusplatser på flyg där de inte tror att samma plats skulle kunna säljas kontant. Det innebär att de rutter som är mest populära, och som har flest betalande resenärer i Business Class, också har minst bonusplatser tillgängliga. New York är exempelvis ett populärt resmål och en destination dit det går många flyg per dag med SAS. Det kan ibland vara svårt att få till bonusplatser på direktflyg från Arlanda eller Köpenhamn. Som alltid måste man vara något flexibel när man ska boka en bonusresa, och kanske mellanlanda någonstans för att byta flyg. Om du kan tänka dig att mellanlanda i exempelvis Boston (BOS), Chicago (ORD), New York (EWR), Washington D.C. (IAD), Peking (PEK) eller Shanghai (PVG) för att ta dig till din slutdestination New York. Med ett glas champagne och bekväm stol i Business class kanske det ändå är värt omvägen?

SAS flyger över hela Europa, men också till USA och Asien som del av sitt långlinjenätverk.

Boston (BOS), Chicago (ORD), Los Angeles (LAX), Miami (MIA), New York (EWR), San Francisco (SFO), Washington D.C. (IAD), Tokyo (HND), Peking (PEK), Shanghai (PVG)

SAS poängprislista för bonusresor

Denna poängprislista, gäller endast för flygningar med SAS. om du vill flyga med något annat flygbolag inom Star Alliance, gäller en annan poängprislista. Poängpriserna i tabellen nedan är fast poängkostnad för tur och retur per person. SAS Business Class ger extremt bra värde för poängen och har dessutom låga skatter. Poängpriset kan endast appliceras på rena bonusbiljetter. Uppehåll som varar längre än 24 timmar är inte tillåtna, dock med undantag för SAS-flygningar till/från Asien och USA. På SAS-flygningar till/från Asien och USA är ett uppehåll tillåtet på utresan och ett på hemresan.

 • Du betalar med 100 % poäng och poängpriset är fast beroende på destination och reseklass.
 • Du kan använda en Amex 2f1 voucher och Mastercard Fly Premium.
 • De första SAS bonusbiljetterna släpps 11 månader före avresa. 
 • Du kan kombinera SAS bonusbiljetter med vanliga biljetter för poäng i samma bokning. Det innebär att du kan resa med en bonusbiljett i en riktning och med en vanlig biljett för poäng i den andra riktningen. 
 • Barn under 2 reser gratis hos SAS, och barn 2-11 år reser till 50% av ordinarie pris.
 • Du kan boka SAS bonusenkelresor till 50 % av poängpriset för tur och retur.
 • Du kan av- eller omboka om din SAS Bonus-biljett fram till avresa mot en avgift.
 • Vid avbokning får du tillbaks flygskatter och dina poäng, förutsatt att poängen fortfarande är giltiga.
 • När du påbörjat din bonusresa kan hemresan inte ombokas eller återbetalas.
 • Du tjänar inga poäng på bonusresor.

Kostnader, Skatter och avgifter för SAS bonusresor

Uppdateringar för SAS bonusresor. Från 1 feb 2023 införs av- och ombokningsavgift för SAS bonusbiljetter.

OBS! Ändringarna påverkar endast SAS Bonus-biljetter (ej övriga Star Alliance flygningar).

Ändringen påverkar endast SAS Bonus-biljetter. Den påverkar inte vanliga biljetter för poäng, bokningar med EuroBonus Points + Cash eller Star Alliance Award-bokningar. När du kombinerar en SAS Bonus-biljett med en vanlig biljett för poäng i samma bokning kommer policyn för den vanliga biljetten för poäng att gälla.

Du betalar flygskatt på din bonusresa, vilket brukar landa på ungefär 500 – 1000 sek. Flygskatten är olika beroende avreseort och destination. Du behöver inte, till skillnad mot Star Alliance – betala flygskatt och bränsleavgift beroende på distansen du ska flyga. Av- och ombokning av bonusresor har varit kostnadsfritt (fram till 24h innan avgång). För att förbättra tillgängligheten av SAS bonusresor har sas nu infört en avgift vid av- och ombokning. Något som tidigare har varit gratis. Detta gäller endast nya bokningar av bonusresor gjorda från och med den 1 februari 2023. En fast avgift per resenär kommer att tas ut vid av- ombokning, via Mina bokningar. eller kundservice. 24h öppet köp på bokningar gäller fortfarande. Du kan av- eller omboka om din SAS Bonus-biljett fram till avresa mot en avgift.

Ingen biljett- eller bokningsavgift tas ut för onlinebokningar. En bokningsavgift på 375 sek tillkommer vid telefonbokning (vissa undantag finns, om det inte går att boka online).

Av- eller omboka din SAS Bonus-biljett fram till avresa mot en avgift:

 • SAS Bonus-enkelbiljetter sänks till 50% av poängpriset för tur- och returresan mot tidigare 60%.
 • Av/omboka inrikesflyg inom Europa: 250 sek per resenär 
 • Av/omboka flygningar till/från Asien och Nordamerika: 750 sek per resenär
 • Avgiften gäller inte för spädbarn

Hur nära inpå avresan kan jag ändra min SAS bonusbiljett? 

Från och med den 1 februari 2023 kan du av- eller omboka om din SAS Bonus-biljett fram till avresa mot en avgift. Ombokning / ändring av resa kostar 250 sek per person för inrikesflyg inom Europa och 750 sek per person till / från Asien och Nordamerika. Utöver avgifter, tillkommer mellanskillnaden i skatter och avgifter. Vid avbokning av bonusresa, återbetalas poängen, förutsatt att poängen inte har gått ut.

När och hur kommer avgiften att debiteras? 

Avgiften kommer att debiteras via betalkort vid avbokning/ombokning. Poäng som inte har gått ut kommer att återbetalas till det ursprungliga medlemskontot, och skatter till den betalningsmetod som användes vid bokningstillfället. Det är inte möjligt att betala avgiften med EuroBonus-poäng. 

Vilken typ av bonusbiljetter påverkas av ändringen från 1 februari 2023? 

Ändringen påverkar endast SAS Bonus-biljetter. Den påverkar inte vanliga biljetter för poäng, bokningar med EuroBonus Points + Cash och Star Alliance Award-bokningar. När du kombinerar en SAS Bonus-biljett med en vanlig biljett för poäng i samma bokning kommer policyn för den vanliga biljetten för poäng att gälla.

Du kan boka din bonusresa och använda din Amex 2f1 voucher på SAS hemsida eller via telefon. Ring SAS kundtjänst för att boka din bonusresa med 2-4-1 voucher från American Express.
Telefon 08 797 40 40 mån–sön kl 09.00–17.00
.

Om du har ett SAS AmericanExpress kort kan du resa 2 personer för poängpriset av 1 med en 50% poängrabatt voucher (kallas ofta för 2-4-1 / 2for 1 voucher). Rabatten gäller för upp till två personer. Innehavaren av poängrabatten kan använda den för att boka en resa för andra personer (max 2). När du har en 50 % poängrabatt från ditt SAS American Express kort, kan du exempelvis resa i Business Class två personer till Hawaii tur & retur för 190 000 EuroBonus-poäng, alternativt 95 000 poäng om du åker själv.

När du bokar resa, kom ihåg att poängen måste dras från det EuroBonus-konto där rabatten är tillagd. Tänk på att ha ditt EB nr och din 4-siffriga säkerhetskod tillgänglig vid telefonbokning då denna ska uppges som en verifikation när du bokar över telefon. Har du inte din säkerhetskod tillgänglig kan du enkelt skapa/ändra det när du är inloggad på sas.se. kundtjänst har också möjlighet att skicka ut en ny till dig via antingen din e-post eller ditt mobilnummer som står registrerat i din profil på SAS när du är inloggad.

Om du hittat tillgängliga bonusbiljetter på sas sökmotor för din bonusresa och vill boka en resa med flera segment, exempelvis segment 1: ARN-FRA, segment 2: FRA-NYC behöver du ringa kundtjänst för att lägga ihop allt i bokningen

Om du hittat tillgängliga bonusbiljetter för din bonusresa med flera segment, går det inte att boka en sådan resa online. SAS bokningsmotor lämnar mycket att önskan då den inte klarar av mixade klasser, man behöver söka ben för ben och sen ringa in och boka genom kundtjänst och be agenten lägga till de olika segmenten i samma bokning. För att underlätta för agenten som söker fram din resa, och även för dig så att du får de segment du önskar, är det viktigt att du har koll på allt innan du ringer och bokar: 

varifrån vill du börja din resa
vilka segment?
Datum?
Hur många personer skall resa?
I vilken kabinklass? 

SAS sökmotor klarar bara av att applicera en (1) voucher för upp till två (2) personer, när du bokar online. Är ni fler personer eller vill använda fler vouchers, eller har ett barn, så måste du också ringa in för att boka din bonusresa, för att vouchers och poäng ska appliceras korrekt. Du kan boka en bonusresa och ge bort till någon annan. Är ni två som reser? I så fall anger du dina egna uppgifter först, och sedan din medresenär när du är inloggad på ditt konto. En fördel kan därför vara att göra vissa ändringar online, t.ex. datum eller kabinklass. Då blir det ingen kostnad. Märk att revenuebiljetter som betalas med poäng kan ha en ombokningskostnad knuten till sig beroende på biljettklass.

SAS erbjuder varianter av ”resor för poäng”:

På SAS flygningar kan du använda dina EuroBonuspoäng till olika typer av biljetter. Till skillnad mot att boka resor med övriga Star Alliance flygbolag. Dessa SAS biljetter är uppdelade ”Bästa Pris” och ”Bästa tillgänglighet”.

 1. ”Bästa Pris”: Detta är samma som bonusresor med fast poängpris enligt poängpristabellen. Du kan applicera din 50% poängrabatt från AmericanExpress eller Fly premium rabatt från SAS Mastercard. På sas.se är dessa biljetter markerade med en ”guldprick”. Mer om det längre ned i inlägget.
 2. ”Bästa Tillgänglighet”: Dessa kallas också för ”Revenue biljetter” och dem har inte ett fast poängpris, och är således inte en bonusresa, utan en helt vanlig flygbiljett som man betalar för med poäng i stället för kontanter. Det brukar vara god tillgänglighet på dessa, men de är oftast mycket dyrare än poängpriset för en bonusresa.
 3. EuroBonus points + cash. Resor som bokas för en blandning av poäng och pengar, vilket är samma sak som punkten ovan, men där en del av resan betalas med pengar. Du kan inte använda dina poäng för att betala för tilläggstjänster och vissa skatter och avgifter. SAS Bonus-kampanjer, American Express-värdecheck med 50 % rabatt och Mastercard Fly Premium kan inte utnyttjas när du använder Points + Cash.
 4. Resor som bokas för pengar men uppgraderas för poäng via SAS s.k. ”Plusgrade” som kan användas för att buda på uppgraderingar strax innan avresa.

Hitta tillgängliga bonusbiljetter på SAS flyg

När det kommer till att välja bonusresa är valmöjligheten stor, men är beroende på platstillgång. Flest platser finns såklart i SAS Go (ekonomiklass) men det kan även finnas god tillgång i SAS Plus & SAS Business närmre avresedatum. Sittplatser blir tillgängliga med jämna mellanrum, så om du inte hittar ett flyg eller ett datum som passar kan du kontrollera tillgången igen senare. Hos SAS släpps bonusbiljetter 330-355 dagar i förväg (ca 11 månader före avresa). Vissa biljetter gäller helt enkelt först till kvarn. De släpper ibland också platser 90 eller 60 dagar före. Det är alltså inte säkert du hittar en bonusresa exakta datum bara för att du har tillräckligt med poäng.

SAS bonusbiljetter går att boka på SAS egna flygningar. Dessa bonusbiljetter delas in i två kategorier: ”Bästa Pris” (kallas för SAS BONUS) och ”Bästa Tillgänglighet” (kallas för “Regular tickets for points”). Det är bara SAS BONUS som är en ren bonusresa, dvs som helt och hållet betalas med poäng, den är både om- och avbokningsbar fram till 24 timmar innan avresa.

Bonusbiljetter är märkta med ”guldprick” när du söker biljetter i SAS sökmotor. För att söka fram bonusbiljetter ska man se till att rutan för poängresor är i bockad. Vid sökningen klickar man på ”resor för poäng” och då får man fram alternativ beroende på tillgängliga biljetter. Håll alltså utkik efter de platser som har en guldprick bredvid respektive poängkostnad. Det är de platserna som är bonusbiljetter och som är bokningsbara med en 50% poängrabatt från American Express eller med en Fly Premium rabatt. När du bockat i rutan för att betala resan med poäng kan du se vilka datum som finns tillgängliga för just destinationen du söker på. De datum som saknar guldprick är kontantbiljetter som kan köpas med poäng, men för ett högre poängpris. Om det finns business tillgängligt (lägsta pris/SAS Bonus) så kan du boka dessa till Go priser på SAS flygningar

Håll utkik efter de platser som har en guldprick bredvid respektive poängkostnad. Det är de platserna som är bonusbiljetter och som är bokningsbara med en 50% poängrabatt från American Express eller med en Fly Premium rabatt. När du bockat i rutan för att betala resan med poäng kan du se vilka datum som finns tillgängliga för just destinationen du söker på. Det går att sortera respektive sökning på enbart SAS Bonusbiljetter vilket gör det ännu lättare att få fram lediga platser. När du hittat de flygbiljetter du önskar går vidare i bokningen och kan därefter applicera din Amex 50% poängrabtt eller Fly Premium rabatt (om du har någon). Så enkelt är det.

Om SAS har 50% rabatt inom Skandinavien, då kan du applicera fly premium rabatt på denna rabatten. Det går att kombinera biljetterna så att du flyger SAS Go på utresan och SAS Business på hemresan. I SAS Plus och SAS Go brukar tillgången vara större på bonusbiljetter. Du kan kombinera SAS bonusbiljetter med reguljära biljetter för poäng (som betalas helt med poäng) i samma bokning. Detta innebär att du kan resa med en bonusbiljett i en riktning och med en reguljär biljett för poäng i den andra riktningen.

Boka online när du är inloggad på sas.se

För att beställa din resa med SAS eller Star Alliance:

1. Logga in på ditt EuroBonus konto på sas.se 
3. Klicka på fliken ”boka”
4. Välj ”Betala med poäng”.
5. Leta efter resor märkta SAS Bonus & ”guldpricken” 
6. Kom ihåg att aktivera din American Express 50 % förmån i bokningsflödet eller en Fly Premium rabatt från ditt SAS Mastercard kort (rabatt syns längst upp). Välj att bocka i rutan om du vill använda dig av denna rabatten så uppdateras poängpriset för flighterna.
7. Gå vidare för betalning och bokning.

SAS Bonus ”Bästa pris” (biljetter med guldprick har ett fast poängpris)

När du söker fram rena bonusbiljetter, kommer du även att se tillgången på revenue-biljetter ”Bästa Tillgänglighet”. Om du ska boka en ren bonusresa, kan du endast boka de bonusbiljetter som har en guldprick i rutan. Det är enbart de biljetter med guldprick som är bonusbiljetter. Dessa biljetter bokas in i bokningsklasser X för SAS Go, I för SAS Plus inom Europa eller SAS Business interkontinentalt och F för SAS Plus interkontinentalt. Förutom en poängkostnad tillkommer också flygskatter.

”Bästa Tillgänglighet” (Revenue biljetter)

De biljetter som saknar guldprick är kontantbiljetter som kan köpas med poäng, men för ett högre poängpris. Dessa biljetter räknas inte som bonusresor utan som betalda biljetter där betalningen sker med poäng. Så länge det finns betalda platser till försäljning på flyget är det möjligt att boka dessa för poäng. Rabatter så som Amex 2for1 och MasterCard FlyPremium kan inte tillämpas på dessa biljetter, då de tekniskt sett räknas som ordinarie betalda biljetter. Rabatt ges däremot till medlemmar i Silver, Gold och Diamond (Fly Premium statusnivå). Fördelen med Bästa Tillgänglighet är att du tjänar poäng på din resa precis som om du hade köpt en vanlig biljett för pengar. Poängpriserna i ”Bästa Tillgänglighet” är alltid högre än ”Bästa Pris”, men ibland finns det kampanjer där priserna går ner under de fasta poängpriserna.

När man köper vanliga biljetter för poäng sker betalningen med poäng men biljetten är egentligen likadan som om du skulle betalt den med pengar, och därför är också poängpriset mycket högre. När du bokar Revenue-biljetter kan du betala enbart med poäng eller blanda med kontanter i samma bokning, ett bra alternativ om man kanske inte har hela poängsumman som behövs för en resa. Du får nya poäng vid resa på en sådan biljett. En SAS Go-biljett bokad till ”Bästa Tillgänglighet” inte är återbetalningsbar. De regler som gäller för respektive biljett om du hade köpt den för pengar, gäller också om du betalar den biljettypen med poäng. Respektive villkor syns under respektive biljett.

Uppgradera bonusbiljett

Uppgradering med Star Alliance på flygningar med SAS till/från Asien och USA och endast tillgänglig från SAS Plus till SAS Business. Klicka här för att läsa mer.

Fly Premium – Boka din bonusresa i SAS Plus eller SAS Business men betala endast för SAS Go. Du får också tillgång till Fast Track & SAS Lounger i samband med din resa

Om du har ett SAS Mastercard Premium kortblir du automatiskt medlem i Fly Premium. Det innebär att du kan resa i SAS Plus Bonus eller SAS Business Bonus på resor men endast betala för SAS Go Bonus.  Du får tillgång till Fast Track och SAS lounger i samband med din resa.

När släpps bonusbiljetter inom EuroBonus?

Hitta och övervaka när flygbolagen släpper bonusbiljetter.

SAS Lounge Stockholm Arlanda

Tillgänglig för dig som reser i  SAS Plus, SAS Business, är medlem i EuroBonus Guld eller Diamant och reser med SAS eller har en Star Alliance Business Class-biljett.. De som flyger i SAS Go kan betala för fullständig åtkomst.

SAS Gold Lounge Stockholm Arlanda

Tillgänglig för EuroBonus Diamant- och Guld-medlemmar eller Star Alliance Gold-resenärer med ett boardingkort till en SK-flygning eller till ett partnerflygbolag tillhörande Star Alliance som avgår från den lokala flygplatsen.  

Buffé inklusive dryckesbar. Gratis Wi-Fi. Tidningar och magasin. Användning av datorer och skrivare utan kostnad. Guest office. Phone room. Travel Service. Relax area. Duschar

Lämna ett svar

Close
%d bloggare gillar detta: